Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelner powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich:
sporządzania potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego,
wykonywania czynności związanych z obsługiwaniem gości,
rozliczania usług kelnerskich.
„Na co dzień zajmujemy się obsługą gości w lokalu gastronomicznym”.
Łukasz, kelner
64,4 tys. placówek gastronomicznych to 64,4 tys. miejsc pracy kelnera.
Przykładowe zadania zawodowe
Sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe kelnera.
Zdjęcie pierwsze przedstawia parzenie kawy. Pokazana jest kobieta w fartuchu kuchennym, która stoi przed blatem. Na blacie jest ekspres ciśnieniowy do kawy i filiżanki. Kobieta podstawia pod rurkę w ekspresie metalowy kubek.
Zdjęcie drugie przedstawia prezentację sporządzonej potrawy. Pokazany jest kelner, który trzyma w dłoni talerz z przyrządzonym i przyozdobionym daniem. Na talerzu znajduje się sałatka warzywna.
Zdjęcie trzecie przedstawia sporządzanie gorących napojów. Przy ladzie pokazani są mężczyzna i kobieta, którzy mają na sobie fartuchy. Kobieta sporządza kawę w ekspresie ciśnieniowym, a mężczyzna przygląda się jej.
Zdjęcie czwarte przedstawia przygotowanie poczęstunku dla gości. Na długim stole pokrytym białym obrusem rozstawione są kieliszki do szampana. Kelner nalewa szampana do każdego kieliszka. W tle widoczni są inni kelnerzy, którzy również przygotowują poczęstunki.
Zdjęcie piąte przedstawia sporządzanie chłodnych napojów. Dwóje kelnerów stoi przy blacie. Przed nimi rozstawione są tace ze szklankami. Kelnerzy nalewają do nich napoje z dzbanków.
Zdjęcie szóste przedstawia sporządzanie napoju alkoholowego. Kelner w czarnej koszuli i kamizelce stoi za barem, na którym jest szklanka z napojem. Kelner dodaje do niego kostki lodu. W tle widoczne są półki z alkoholami.
Wykonywanie czynności związanych z obsługiwaniem gości
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe kelnera.
Zdjęcie pierwsze przedstawia podanie i prezentację karty menu. Pokazany jest kelner, który stoi przy stoliku, przy którym siedzą trzy osoby. Okrągłe stoliki w pomieszczeniu pokryte są żółtymi obrusami. Kelner rozmawia z gośćmi restauracji.
Zdjęcie drugie przedstawia przyjmowanie zamówienia. Pokazany jest kelner w białej koszuli, krawacie i kamizelce. Stoi obok starszego mężczyzny siedzącego przy stoliku. Kelner ma w dłoniach długopis i notatnik.
Zdjęcie trzecie przedstawia serwowanie zamówionych napojów. Kelner ubrany w kamizelkę i białą koszulę z podwiniętymi rękawami niesie trzy kufle z piwem.
Prezentacja przedstawia przykładowe zadania zawodowe kelnera.
Zdjęcie pierwsze przedstawia przykład obsługi i rozliczania klientów. Pokazany jest kelner nalewający wino do kieliszka. Na przedramieniu ma powieszoną serwetę.
Krok pierwszy - Przyjmowanie zamówienia od gości. Młody mężczyzna w białej koszuli stojący za ladą restauracji wpisuje zamówienie na komputerze. Ma przed sobą monitor i terminal.
Krok drugi - Przekazanie zamówienia do kucharza. Przedstawiony jest mężczyzna w stroju kucharza. Opiera rękę na ekspresie do kawy, w drugiej ręce trzyma filiżankę.
Krok trzeci - Wybór odpowiedniego szkła do napojów. Grafika przedstawia kieliszki wiszące do góry nogami w uchwycie nad barem.
Krok czwarty - Przygotowanie napoju. Przedstawiona jest stojąca przy ladzie kelnerka ubrana w białą koszulkę i czarną kamizelkę. W jednym ręku trzyma tacę, a w drugim naczynie ze słomką. W tle widoczna jest tablica z menu.
Krok piąty - Wydanie zamówionego napoju klientowi. Przedstawiona jest klientka siedząca przy stoliku restauracyjnym. Na środku stolika jest wazon z kwiatami. Na stoliku stoi również szklanka, do której kelner nalewa wodę z karafki.
Rozliczanie usług kelnerskich
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe kelnera.
Zdjęcie pierwsze przedstawia rozliczanie usługi za pomocą płatnika kelnerskiego. Pokazana jest kobieta w restauracji. W dłoni trzyma płatnik kelnerski. W tle widoczny jest stolik i skórzana kanapa.
Zdjęcie drugie przedstawia rozliczeniowy zestaw elektroniczny. Pokazany jest stolik w restauracji, przy którym siedzi klient. Widoczna jest także dłoń kelnera, który trzyma tablet umożliwiający rozliczenia transakcyjne.
Zdjęcie trzecie przedstawia obsługę zestawu elektronicznego - wydruk paragonu. Pokazany jest terminal trzymany w dłoniach. z terminalu wysuwa się paragon.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu kelner.