Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Ćwiczenie 1

Przeprowadź doświadczenie, którego celem jest zbadanie odczynu wybranych soli kwasów karboksylowych. Napisz problem badawczy oraz hipotezę.

R12f0rxAebi38
Problem badawczy (Uzupełnij) Hipoteza (Uzupełnij).

Potrzebny sprzęt i odczynniki:

  • octan (etanian) sodu;

  • heksadekanian (palmitynian) sodu – mydło;

  • octan (etanian) amonu;

  • uniwersalny papierek wskaźnikowy;

  • wywar z czerwonej kapusty;

  • sześć probówek;

  • woda destylowana;

  • trzy zlewki;

  • bagietka.

Instrukcja:

  1. Przygotuj roztwory wyżej wymienionych soli w zlewkach.

  2. Roztwór każdej soli wlej do dwóch probówek.

  3. W przypadku każdej soli: do jednej probówki wlej około 2 cmIndeks górny 3 wywaru z czerwonej kapusty, a do drugiej zanurz uniwersalny papierek wskaźnikowy.

  4. Zanotuj obserwacje i określ odczyn roztworów badanych soli.

RHuUUCOmoqEdv1
Film prezentuje dwa doświadczenia.
RMALUcC996Lfn
Ćwiczenie 2
Dlaczego octan amonu zabarwia się na fioletowo pod wpływem wywaru z niebieskiej kapusty, a octan sodu i palmitynian na zielono? O czym to świadczy?
RWXZ5bAoIxfDK
Ćwiczenie 3
Wyjaśnij przyczynę odczynu wodnych roztworów soli kwasów karboksylowych.
Ćwiczenie 4

Napisz wnioski.

R1FWRc6AO1q3L
Odpowiedź: (Uzupełnij).