Animacja
Przeprowadź doświadczenie, którego celem jest zbadanie odczynu wybranych soli kwasów karboksylowych. Napisz problem badawczy oraz hipotezę.
Potrzebny sprzęt i odczynniki:
octan (etanian) sodu;
heksadekanian (palmitynian) sodu – mydło;
octan (etanian) amonu;
uniwersalny papierek wskaźnikowy;
wywar z czerwonej kapusty;
sześć probówek;
woda destylowana;
trzy zlewki;
bagietka.
Instrukcja:
Przygotuj roztwory wyżej wymienionych soli w zlewkach.
Roztwór każdej soli wlej do dwóch probówek.
W przypadku każdej soli: do jednej probówki wlej około 2 cmIndeks górny 33 wywaru z czerwonej kapusty, a do drugiej zanurz uniwersalny papierek wskaźnikowy.
Zanotuj obserwacje i określ odczyn roztworów badanych soli.
Zapisz obserwacje z papierkiem lakmusowym w tabeli.
Sól | Przed | Po |
---|---|---|
etanian (octan) sodu | ||
heksadekanian (palmitynian) sodu | ||
etanian (octan) amonu |
Napisz wnioski.