Audiobook
Czy słyszałeś kiedyś o plastiku wytwarzanym z kukurydzy? Aby poznać co nieco informacji na ten temat, wysłuchaj poniższego audiobooka, a następnie rozwiąż załączone do niego ćwiczenia.
Kukurydziany plastik – czyli o polilaktydzie słów kilka
Polilaktyd, poli(kwas mlekowy) czy PLA jest to biodegradowalny polimer otrzymywany z surowców odnawialnych. Jego historia sięga lat 30. XX wieku, kiedy to naukowcy firmy DuPont ogrzewali w próżni kwas mlekowy.
Jednym z głównych źródeł kwasu mlekowego (kwasu 2-hydroksypropanowego) są odpady powstające w wyniku uprawy kukurydzy. Odpady te zawierają znaczne ilości skrobi – polimeru składającego się głównie z merów glukozy. Skrobia poddawana jest procesowi fermentacji w wyniku czego pozyskuje się m.in. kwas mlekowy. W wyniku reakcji odwodnienia kwasu mlekowego pozyskuje się cykliczny diester – laktyd. W wyniku odpowiedniej reakcji chemicznej z użyciem odpowiednich katalizatorów następuje polimeryzacja laktydu wiążąca się z otwarciem pierścienia estru.
Otrzymany w ten sposób polimer topi się w przedziale temperatur od 130 do 180°C, przez co z łatwością może być formowany do odpowiednich kształtów. Z polilaktydu produkuje się między innymi opakowania na żywność czy komponenty stosowane w medycynie.
Kukurydziany plastik ma pewne zalety, które sprawiają, że jest on atrakcyjny pod względem zarówno środowiskowym, jak i ekonomicznym. Obecnie do produkcji plastiku każdego dnia w Stanach Zjednoczonych zużywa się blisko 200 tysięcy baryłek ropy naftowej (1 baryłka to 158,98 dm3). Do produkcji polilaktydu wykorzystuje się głównie odpadki powstające w wyniku uprawy kukurydzy, co znów jest o wiele bardziej korzystne. Ponadto polilaktyd jest w pełni biokompostowalny – oznacza to, że w pewnych warunkach rozpada się na nieszkodliwe substancje pochodzenia naturalnego. Właściwość ta sprawia, że przepełnione już wysypiska śmieci mogą zostać znacznie odciążone. Obecnie szacuje się, że około 25% ich objętości stanowią tworzywa sztuczne.
Produkcja polilaktydu jest znacznie lepsza dla środowiska niż jego konwencjonalnych odpowiedników. W trakcie produkcji zużywa się do 65% mniej energii, a do atmosfery wydostaje się około 70% mniej gazów cieplarnianych, niezawierających toksycznych substancji.
Koniec życia polilaktydu odbywa się w specjalnie przeznaczonych do tego kompostownikach. Polilaktyd oraz resztki roślinne są wprowadzane do odpowiedniego pomieszczenia. Tam odpowiednie drobnoustroje trawią resztki roślinne w określonych warunkach temperatury przez około 10 dni. Polilaktyd rozkładany jest na tlenek węgla(IV) i wodę. Dlatego ważnym elementem recyklingu polilaktydu jest jego odpowiednie magazynowanie po zużyciu w odpowiednio przygotowanych do tego celu pojemnikach.
Jedną z wad polilaktydu jest to, że topi się w stosunkowo niskiej temperaturze. Dlatego też istnieją pewne ograniczenia w jego stosowaniu. Łyżka wykonana z polilaktydu mogłaby rozpuścić się w zjadanej przez nas gorącej zupie, a opakowanie z tego materiału, jeśli pozostawimy je w samochodzie w słoneczny letni dzień, może się odkształcić i nie wróci już do poprzedniej formy.
Blum C., Bunke D., Hungsberg M., Roelofs E., Joas A., Joas R., etc., The concept of sustainable chemistry. Key drivers for the transition towards sustainable development „Chemistry and Pharmacy” 2017, 5, s. 94–104.
Encyklopedia PWN, licencja: CC BY-SA 3.0.
Na powyższym rysunku zaznacz mer polilaktydu.