Wysłuchaj informacji o tym, czym różni się punkt zwany środkiem masy od punktu zwanego środkiem ciężkości. Z treści tego audiobooka dowiesz się, kiedy te punkty pokrywają się, a kiedy nie, oraz jakie to ma znaczenie dla ruchu ciał w polu grawitacyjnym.
R18ptkh3YiTCV
Polecenie 1
Mówi się, że „kromka chleba z masłem zawsze spada posmarowaną częścią do dołu”. Zastanów się i odpowiedz: Czy efekt ten można wytłumaczyć tym, że posmarowana strona kromki jest cięższa, co powoduje przesunięcie się jej środka masy?
R1FaQYijftRTC
Zdjęcie przedstawia kromkę chleba, która posmarowana masłem leży na podłodze masłem do dołu.
W 1996 roku brytyjski fizyk i pisarz Robert Matthews otrzymał Ig Nobla w dziedzinie fizyki za publikację naukową poświęcona badaniu "zjawiska posmarowanej kromki chleba" (ang.: buttered toast phenomenon).
uzupełnij treść
W pobliżu powierzchni Ziemi poje grawitacyjne można uznać za jednorodne. W polu jednorodnym środek masy i środek ciężkości leżą w tym samym punkcie.
Zgodnie z wyjaśnieniami podanymi przez Roberta Matthewsa w publikacji pt. Tumbling toast, Murphy's Law and the fundamental constants, która została opublikowana w European Journal of Physics vol. 16(4), pp. 172–176 (1995), za efekt ten jest przede wszystkim odpowiedzialna wysokość stołu. W badaniu użyto blatu umieszczonego na standardowej dla stołów wysokości 75 cm. Film ukazujący ruch kromki w zwolnionym tempie dowiódł, że na takim dystansie pieczywo jest w stanie wykonać tylko pół obrotu. Pełne salto zajęłoby lecącej kanapce ok. 2,4 metra.