Audiobook
Polecenie 1
Zapoznaj się z audiobookiem oraz odpowiedz na pytania.
Audiobook pt. „W jaki sposób przebiega hydroliza peptydów?”
Źródło: Barbara Rolka oprac. na podst. Red. A. Polanowski, Laboratorium z biochemii dla studentów biologii, biotechnologii i ochrony środowiska, Wyd. II.
P. Brodalka, K. Felisiak, M. Szymczak, Hydrolizaty białkowe jako źródło biologicznie aktywnych peptydów – otrzymywanie i zastosowanie w przemyśle spożywczym, “Kosmos” 2018, nr 4, t.67, 889-894, GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
P. Brodalka, K. Felisiak, M. Szymczak, Hydrolizaty białkowe jako źródło biologicznie aktywnych peptydów – otrzymywanie i zastosowanie w przemyśle spożywczym, “Kosmos” 2018, nr 4, t.67, 889-894, GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 1
Poniżej przedstawiono wzór pewnego peptydu.
Zapoznaj się z opisem wzoru pewnego peptydu.

Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Napisz równanie procesu całkowitej hydrolizy tego peptydu, zachodzącej z udziałem enzymów proteolitycznych.
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
Podaj nazwy aminokwasów, z reszt których zbudowany jest analizowany peptyd.
Odpowiedź:
Odpowiedź:
Ćwiczenie 2
Ćwiczenie 3
Pewien tripeptyd, którego wzór można zapisać z użyciem symboli trzyliterowych jako Phe‑Ala‑Gly, poddano całkowitej hydrolizie enzymatycznej w celu wydzielenia z układu fenyloalaniny.
Oblicz, ile gramów fenyloalaniny powstanie w wyniku całkowitej hydrolizy 1 kg opisanego tripeptydu. Wynik podaj w gramach z dokładnością do jedności.
Odpowiedź:




















