bg‑turquoise

Hydroliza peptydów

Peptydy powstają w wyniku reakcji kondensacji, podczas której między grupą α-karboksylową (-COOH) i grupą α-aminową (-NH2) tworzy się połączenie zwane wiązaniem peptydowymwiązanie peptydowewiązaniem peptydowym. Produktem ubocznym jest cząsteczka wody.

Hydrolizahydroliza peptydówHydroliza jest reakcją odwrotną do reakcji kondensacji, czyli polega na rozerwaniu utworzonych wiązań peptydowych i odtworzeniu poszczególnych aminokwasów. Bierze w niej udział woda, której cząsteczki rozpadają się na jony hydroksylowe OH i jony hydroniowe H 3 O + , a następnie łączą się z uwolnionymi wiązaniami substancji wielkocząsteczkowej. Przemiany te można przedstawić uproszczonym schematem:

R1ICV9AXlv4xv
Schemat kondensacji i hydrolizy peptydów
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ważne!

Peptydy, jak i białka, ulegają hydrolizie w środowisku wodnym i w podwyższonej temperaturze oraz w obecności stężonych kwasów nieorganicznych lub stężonych zasad.

W reakcji tej powstają odpowiednie aminokwasy. Analizując skład otrzymanych produktów hydrolizy, można ustalić, z jakich reszt aminokwasowych składał się dany peptyd.

1
Ćwiczenie 1

Przykładem peptydu, którego obecność stwierdzono w większości żywych komórek, jest glutation.

Ile i jakie aminokwasy powstaną w wyniku hydrolizy glutationu? Czy potrafisz zapisać tę reakcję?

RzYB7w1r6Kkzf
Struktura glutationu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R4wuqMl1A9AMR
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
RcwtdPkdYlnxo
(Uzupełnij).
bg‑turquoise

Sposoby przeprowadzania hydrolizy peptydów i białek

RhwyTRa6Pi8US
Hydroliza kwasowa Polega na ogrzaniu białka w roztworze chlorowodoru HCl o stężeniu 2 M lub w roztworze 4 M kwasu siarkowego(VI) H2SO4 przez 18 do 24 h. Warunki te pozwalają na całkowity rozkład tryptofanu., Hydroliza zasadowa Ogrzewanie peptydu z wodorotlenkiem sodu o stężeniu 2 M (metody tej praktycznie się nie stosuje, ponieważ niszczy całkowicie niektóre z aminokwasów tj. treoninę, argininę oraz cysteinę)., Hydroliza enzymatyczna Służy do określania sekwencji białek. Żaden z aminokwasów nie niszczy się. Wadą tej metody jest powolność procesu.
Dla zainteresowanych
R1ZOfCN1MXvWq
Schemat hydrolizy białek w procesie trawienia
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W organizmach żywych hydroliza wiązań peptydowych w peptydach katalizowana jest przez enzymyenzymyenzymy zwane proteazamiproteazyproteazami i odgrywa istotną rolę we wszystkich procesach fizjologicznych. Jest to reakcja nieodwracalna, regulowana na wielu poziomach (przez ekspresję genów kodujących proteazy oraz kontrolę aktywności proteaz wewnątrz i na zewnątrz komórek).

Proteoliza, zachodząca poza komórką (zewnątrzkomórkowa), jest często kontrolowana przez wyspecjalizowane białka inhibitorowe, które wiążą się z proteazami i blokują ich aktywność. Na przykład inhibitory proteaz stanowią 10% wszystkich białek w surowicy ssaków.

Ciekawostka
RY6tdZnJQrsNd
Aktywacja enzymu poprzez hydrolizę specyficznych wiązań
Źródło: GroMar Sp. z o.o., dostępny w internecie: Na podstaiwe: http://scholaris.pl/, licencja: CC BY-SA 3.0.

Uproszczony schemat przedstawia aktywację nieaktywnego prekursora enzymu poprzez hydrolizę specyficznych wiązań peptydowych w obrębie katalizatora. Jest to sposób aktywacji charakterystyczny dla niektórych enzymów, np. trypsyny.

Słownik

wiązanie peptydowe
wiązanie peptydowe

charakterystyczne ugrupowanie, które powstaje w reakcji kondensacji aminokwasów

struktura pierwszorzędowa białka
struktura pierwszorzędowa białka

liniowa sekwencja kolejnych aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi

hydroliza peptydów
hydroliza peptydów

rozerwanie łańcucha polipeptydowego na poszczególne aminokwasy

enzymy
enzymy

(z gr. nuzetaupsilonmuomicronnu, od nu en „w” i zetaύmueta dzýmē „zaczyn, (za)kwas”) wielkocząsteczkowe, w większości białkowe, katalizatory, które przyspieszają specyficzne reakcje chemiczne poprzez obniżenie ich energii aktywacji

proteazy
proteazy

podklasa enzymów z klasy hydrolaz katalizująca proteolizę, czyli hydrolizę wiązań peptydowych

proteoliza
proteoliza

rozkład wiązania peptydowego z udziałem proteaz; w efekcie z białek powstają peptydy i aminokwasy; proteoliza jest jednym z procesów zachodzących podczas trawienia

Bibliografia

Banaszkiewicz S., Zbiór zadań, Chemia organiczna, Warszawa 2004, s. 82‑89.

Czerwińska A., Jelińska‑Kazimierczuk M., Kuśmierczyk K., Chemia 2, Warszawa 2003, s. 284‑327.

Jakubke H‑D., Jeschkeit H., Aminokwasy, peptydy, białka, Warszawa 1989.

Żak I.,Polipeptydy i białka, [w:] Chemia medyczna, pod red. Iwony Żak, Katowice 2001, s. 244‑274.