Cukry – glukoza i fruktoza
Cukier to substancja powszechnie spotykana w kuchni, wykorzystywana do słodzenia napojów i potraw. Czy słowo cukier używane w życiu codziennym oznacza to samo w języku chemicznym? Czy cukier jest zawsze słodki?
że cukry są niezbędnym elementem codziennej diety człowieka.
jakie atomy pierwiastków wchodzą w skład cząsteczek cukrów;
dokonywać podziału cukrów na proste i złożone;
jaki jest wzór sumaryczny glukozy i fruktozy;
jakie są właściwości i zastosowanie glukozy.
1. Budowa i podział cukrów
Tłuszcze i białka to ważne elementy naszej codziennej diety. Do tych istotnych biologicznie substancji zaliczamy również cukrycukry nazywane sacharydami. Związki te są zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu.
Cukry były nazywane także węglowodanami. Choć wiadomo dziś, że nazwa węglowodany** nie ma uzasadnienia, stosuje się ją nadal wymiennie z nazwami cukry i sacharydy . Skąd się ona wywodzi? Związki zaliczane do węglowodanów określano ogólnym wzorem . Stosunek liczby atomów wodoru do tlenu w ich cząsteczkach wynosi 2:1 – tak jak w cząsteczce wody. Okazuje się jednak, że niektóre związki chemiczne również spełniają ten wzór, a nie należą do cukrów. Przykładem jest znany już kwas octowy o wzorze .
Ze względu na budowę cukry dzielimy na proste i złożone.
2. Glukoza
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie cukrów prostych jest glukozaglukoza – jeden z produktów procesu fotosyntezy.
Gdzie występuje glukoza?
Jak jest zbudowana cząsteczka glukozy?
Wzór sumaryczny glukozy to Ten wzór opisuje również inne związki. Dlatego w chemii organicznej najczęściej podaje się wzory strukturalne, półstrukturalne lub szkieletowe.
Jakie właściwości ma glukoza?
Wykonajmy doświadczenie.
Jakie właściwości ma glukoza?
Glukoza jest substancją stałą, dobrze rozpuszczalną w wodzie.
glukoza,
etanol,
woda,
uniwersalny papierek wskaźnikowy,
szkiełko zegarkowe,
bagietka,
probówki.
Określ właściwości glukozy: stan skupienia, kolor i zapach.
Do jednej probówki nalej wody, a do drugiej – etanolu. Zbadaj rozpuszczalność glukozy w tych rozpuszczalnikach.
Zbadaj odczyn roztworu glukozy.
W wyniku doświadczenia otrzymano następujące wyniki:
GLUKOZA | |||||
stan skupienia | kolor | zapach | rozpuszczalność w wodzie | rozpuszczalność w etanolu | zabarwienie uniwersalnego papierka wskaźnikowego |
stały | biały | bezwonny | dobrze się rozpuszcza | nie rozpuszcza się | nie zmienia zabarwienia |
Glukoza jest białą, krystaliczną substancją. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, ale nie rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych. Wodny roztwór glukozy ma odczyn obojętny.
Czy glukoza reaguje ze świeżo wytrąconym wodorotlenkiem miedzi(II)?
W wyniku reakcji glukozy z wodorotlenkiem miedzi(II) powstaje charakterystyczne zabarwienie.
wodny roztwór glukozy,
siarczan(VI) miedzi(II),
zasada sodowa,
zlewka,
woda,
palnik,
trójnóg,
probówka.
Do roztworu siarczanu(VI) miedzi(II) dodaj kilka cmIndeks górny 33 zasady sodowej.
Otrzymany w ten sposób niebieski galaretowany osad to wodorotlenek miedzi(II).
Świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II) dodaj do roztworu glukozy.
Mieszaninę ogrzewaj w zlewce z gorącą wodą.
Obserwuj zachodzące zmiany.
W wyniku doświadczenia niebieskie zabarwienie wodorotlenku miedzi(II) zanika i pojawia się ceglastoczerwony osad.
Jakie reakcje zaszły podczas doświadczenia?
W wyniku reakcji siarczanu(VI) miedzi(II) z zasadą sodową powstaje wodorotlenek miedzi(II).
W wyniku ogrzewania wodorotlenek miedzi(II) rozkłada się na tlenek miedzi(II) i wodę.
Glukoza reaguje z tlenkiem miedzi(II).
Reakcja ta nazywana jest próbą Trommerapróbą Trommera. Glukoza ma właściwości redukujące.
3. Fruktoza
Drugim najbardziej znanym cukrem prostym jest fruktozafruktoza. Jej wzór sumaryczny jest identyczny jak wzór glukozy , ale różni się od niej strukturą.
Fruktoza występuje m.in. w owocach i miodzie. Jest najsłodszym i najlepiej rozpuszczalnym cukrem w wodzie. Podobnie jak glukoza, jest substancją bezwonną.
Podsumowanie
Cukry – nazywane również sacharydami – to związki zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu.
Cukry dzielimy na proste i złożone.
Do cukrów prostych zaliczamy m.in. glukozę i fruktozę. Związki te mają identyczny wzór sumaryczny – , ale różnią się strukturą.
Glukoza jest białą substancją krystaliczną, która dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jej wodny roztwór ma odczyn obojętny.
Glukoza jest produktem procesu fotosyntezy.
W wyniku reakcji glukozy z wodorotlenkiem miedzi(II) pod wpływem temperatury powstaje ceglastoczerwony osad. Jest to reakcja rozpoznawcza dla glukozy.
Jak dzielimy cukry? Przedstaw podział w postaci schematu.
Narysuj i opisz schemat procesu fotosyntezy.
W dostępnych źródłach wyszukaj informacje na temat znaczenia glukozy w organizmie człowieka.
Zaprojektuj doświadczenie pozwalające wykryć glukozę w soku jabłkowym. Opisz przebieg doświadczenia, obserwacje i wnioski.
Słowniczek
związki chemiczne zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu; dzielimy je na proste i złożone
cukier prosty o wzorze sumarycznym ; produkt fotosyntezy; jest substancją stałą o słodkim smaku; dobrze rozpuszcza się w wodzie
cukier prosty o wzorze sumarycznym ; ma podobne właściwości do glukozy, ale jest od niej słodsza
reakcja rozpoznawcza dla glukozy; reakcja z wodorotlenkiem miedzi(II), która zachodzi pod wpływem temperatury; w wyniku tej reakcji powstaje ceglastoczerwony osad