Białka – właściwości
Białka stanowią najważniejszy składnik wszystkich organizmów. Bez nich nie istniałoby życie. Ich obecność jest warunkiem zaistnienia procesów, które ogólnie nazywamy przemianą materii. Do tej grupy związków zaliczamy białko jaja kurzego. Jakie ma ono właściwości? Jaki proces zachodzi podczas przyrządzania jajecznicy?
jak zbudowane są białka;
gdzie występują białka;
jakie funkcje pełnią białka w organizmie człowieka.
definiować pojęcia: denaturacja i wysalanie białka;
wymieniać czynniki powodujące denaturację i wysalanie białka;
wskazać różnicę między denaturacją a wysalaniem białka;
projektować doświadczenie pozwalające wykryć obecność białka w produktach spożywczych.
1. Właściwości białek
Kierując wąski strumień światła na zlewkę z roztworem wodnym białka, zauważamy rozproszenie się światła. Zjawisko to nazywamy efektem Tyndalla, które świadczy o tym, że białko jaja kurzego tworzy z wodą roztwór koloidalny.
Jakie właściwości ma roztwór białka jaja kurzego?
Jaki wpływ na białko jaja kurzego ma nasycony roztwór soli kamiennej?
Białko ścina się pod wpływem roztworu soli kamiennej.
białko jaja kurzego,
nasycony roztwór soli kamiennej,
woda,
bagietka,
probówka.
W probówce umieść białko jaja kurzego.
Do probówki dodaj nasycony roztwór soli kamiennej.
Obserwuj zmiany.
Do otrzymanej mieszaniny dodaj wodę i wymieszaj bagietką.
Ponownie obserwuj zmiany.
Dodanie roztworu soli kamiennej do białka jaja kurzego spowodowało wytrącenie kłaczkowatego osadu, który rozpuścił się w wodzie.
Zaobserwowany proces wytrącania się osadu nazywamy koagulacją. W tym wypadku proces ten okazał się odwracalny – po dodaniu wody osad rozpuścił się. Przykładem koagulacji odwracalnej jest wysalaniewysalanie. Koagulacja odwracalna zachodzi też pod wpływem niskiej temperatury. Dlaczego tak się stało?
Podczas wysalania białka jego struktura przestrzenna nie zostaje naruszona. Dlatego jest możliwe przejście do pierwotnej postaci. Proces ten zachodzi pod wpływem soli niektórych metali, m.in. sodu, magnezu i litu.
Czy i w jakiej sytuacji dochodzi do trwałego zniszczenia struktury białka?
Jaki wpływ na białko jaja kurzego mają następujące czynniki: temperatura, etanol, kwas solny i roztwór siarczanu(VI) miedzi(II)?
Białko ścina się pod wpływem alkoholu etylowego, kwasu solnego, roztworu siarczanu(VI) miedzi(II) oraz wysokiej temperatury.
białko jaja kurzego,
alkohol etylowy,
roztwór siarczanu(VI) miedzi(II),
kwas solny,
woda,
probówki,
palnik.
W czterech probówkach umieść białko jaja kurzego.
Pierwszą probówkę ogrzewaj.
Do kolejnych trzech dodaj odpowiednio: etanol, kwas solny i roztwór siarczanu(VI) miedzi(II).
Obserwuj zmiany.
Do otrzymanych mieszanin dodaj wodę, wstrząśnij i obserwuj zmiany.
We wszystkich probówkach białko ścięło się, wytrącając osad. Po dodaniu wody nie zaobserwowano zmian – osad nie rozpuścił się.
Obserwowany proces nieodwracalnego ścinania białka to denaturacja. W trakcie denaturacjidenaturacji białko zmienia swoją strukturę i pierwotne właściwości. Czynnikami powodującymi denaturację białka są:
wysoka temperatura,
sole metali ciężkich (np. sole miedzi, rtęci, baru, kadmu, ołowiu),
stężone kwasy i zasady,
etanol.
RVUcs3wHdZA7b1
Podczas gotowania rosołu nie należy wkładać mięsa do wrzącej wody. Wysoka temperatura spowoduje denaturację białka na powierzchni mięsa. Uniemożliwi to przedostanie się wartościowych składników do wywaru.
2. Wykrywanie białek
Jak można wykryć białka?
Wykonajmy doświadczenia.
Czy w białku jaja kurzego znajdują się wiązania peptydowe?
W białku jaja kurzego występują wiązania peptydowe.
białko jaja kurzego,
roztwór siarczanu(VI) miedzi(II),
zasada sodowa,
probówki.
Do jednej probówki wlej kilka cmIndeks górny 33roztworu siarczanu(VI) miedzi(II) i dodaj kilka cmIndeks górny 33 zasady sodowej. W ten sposób otrzymasz wodorotlenek miedzi(II) w postaci niebieskiego osadu.
W drugiej próbówce umieść białko jaja kurzego i dodaj do niego świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II).
Obserwuj zmiany.
R6cUlf8lqhNSz1
Roztwór białka przyjął zabarwienie fioletowe. Reakcja ta nazywana jest reakcją biuretowąreakcją biuretową. Służy do wykrywania obecności wiązań peptydowych w białkach.
Test biuretowy jest powszechnie stosowany do sprawdzania obecności wolnego białka we krwi i innych płynach ustrojowych człowieka i zwierząt. Występowanie dużych ilości takiego białka wskazuje zwykle na uszkodzenia organów wewnętrznych, np. na marskość wątroby.
Jaki wpływ na białko jaja kurzego ma stężony kwas azotowy(V)?
Białko jaja kurzego ścina się pod wpływem stężonego kwasu azotowego(V).
białko jaja kurzego,
stężony kwas azotowy(V),
zakraplacz,
probówka.
W probówce umieść białko jaja kurzego.
Dodaj kroplami stężony kwas azotowy(V).
Obserwuj zmiany.
R1RJUn7GJYOqu1
Białko jaja kurzego ścięło się pod wpływem stężonego kwasu azotowego(V). Pojawiło się żółte zabarwienie. Reakcja ta pozwala wykryć obecność niektórych białek i nazywana jest reakcją ksantoproteinowąreakcją ksantoproteinową.
Wełna i ptasie pióra też zabarwią się na żółto pod wpływem stężonego roztworu kwasu azotowego(V). Świadczy to o tym, że ich podstawowym składnikiem są białka.
Wykonaj ćwiczenie.
Podsumowanie
Białko pod wpływem soli kamiennej ulega koagulacji odwracalnej. Struktura przestrzenna białka nie ulega naruszeniu i po dodaniu wody wytrącony osad białka rozpuszcza się. Proces ten nazywamy wysalaniem.
Denaturacja białka jest procesem nieodwracalnym, podczas którego struktura przestrzenna białka zostaje zniszczona.
Czynnikami powodującymi denaturację białka są: wysoka temperatura, sole metali ciężkich, stężone kwasy i zasady oraz etanol.
Reakcje biuretowa i ksantoproteinowa to reakcje barwne pozwalające wykryć obecność białka.
Wyjaśnij różnice pomiędzy denaturacją a wysalaniem białka. Wymień czynniki powodujące te procesy.
Zaprojektuj doświadczenie pozwalające wykryć białko w mleku sojowym. Opisz przebieg doświadczenia, sformułuj obserwacje i wnioski.
Zastanów się i odpowiedz na pytanie: Dlaczego nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do zniszczenia narządów wewnętrznych?
Słowniczek
nieodwracalny proces naruszenia struktury białka; czynnikami powodującymi denaturację białka są: temperatura, sole niektórych metali, kwasy i zasady, etanol
reakcja wykorzystywana do wykrywania wiązań peptydowych w białkach; zachodzi pod wpływem wodorotlenku miedzi(II); w wyniku tej reakcji pojawia się fioletowe zabarwienie
reakcja wykorzystywana do wykrywania obecności niektórych białek; zachodzi pod wpływem kwasu azotowego(V); w wyniku tej reakcji pojawia się żółte zabarwienie
odwracalny proces koagulacji białka, zachodzi pod wpływem niektórych soli, np. chlorku sodu
Zadania
Oceń prawdziwość informacji zawartych w kolejnych zdaniach na temat białek.
Prawda | Fałsz | |
Pod wpływem soli kamiennej białko ulega koagulacji odwracalnej. Proces ten nie powoduje zniszczenia struktury przestrzennej białka. | □ | □ |
Podczas smażenia jajecznicy zachodzi denaturacja białka. | □ | □ |
Reakcja biuretowa jest wykorzystywana do wykrywania obecności wiązania peptydowego. | □ | □ |
Białko tworzy w wodzie zawiesinę. | □ | □ |