Czynniki rozwoju rolnictwa Polski
Rolnictwo to jeden z trzech głównych działów gospodarki (poza przemysłem i usługami). Jego celem nadrzędnym jest wytwarzanie żywności. Produkcja rolna dzieli się na roślinną i zwierzęcą. Uprawa roślin dostarcza m.in. ziarna zbóż, warzyw i owoców, a dzięki hodowli zwierząt otrzymujemy przede wszystkim mięso, a także mleko, jaja, tłuszcze, skóry i inne produkty.
czym jest i czym zajmuje się rolnictwo;
ukształtowanie terenu Polski;
obszary, na których występują najlepsze gleby.
wyjaśnisz pojęcia: użytki rolne, grunty orne, użytki zielone, uprawy trwałe, agrotechnika, rolnictwo towarowe;
przeanalizujesz pozaprzyrodnicze czynniki rozwoju rolnictwa (zużycie nawozów sztucznych, poziom mechanizacji, wielkość gospodarstw rolnych itp.);
wskażesz na mapie obszary Polski o najlepszych i najgorszych warunkach rozwoju rolnictwa;
wyjaśnisz, czym jest rolnictwo ekologiczne.
1. Użytki rolne
Działalność rolnicza prowadzona jest głównie na terenach wiejskich, w gospodarstwach rolnych. W skład każdego gospodarstwa rolnego, oprócz zabudowań gospodarczych, wchodzą użytki rolneużytki rolne, czyli ziemia.
Użytki rolne dzielą się na:
grunty orne – ziemia przeznaczona pod uprawę roślin jednosezonowych, np. zbóż, ziemniaków, buraków cukrowych, rzepaku, kapusty, marchwi czy innych warzyw;
uprawy trwałe – obszary zajęte pod uprawę roślin wieloletnich, np. sady z drzewami owocowymi (jabłoniami, gruszami, czereśniami, wiśniami, śliwami i in.) czy plantacje krzewów owocowych (winorośli, malin, truskawek, porzeczek);
użytki zielone – łąki i pastwiska trwale porośnięte głównie trawami, które stanowią paszę dla zwierząt hodowlanych; trawa z łąk jest kilka razy w roku koszona i suszona do postaci siana, a trawa z pastwisk jest konsumowana bezpośrednio przez zwierzęta;
ogródki działkowe i przydomowe – małe obszary ziemi rolnej przeznaczone pod uprawę roślin na własne potrzeby.
Większość wymienionych użytków rolnych jest stale uprawiana, czyli znajduje się w tzw. dobrej kulturze rolnej. Jednak cześć z nich pozostaje nieuprawiana – są to odłogi i ugory. Odłóg to ziemia nieuprawiania przez kilka lat, a ugór to ziemia nieuprawiana przez część roku. Odłogowanie i ugorowanie zazwyczaj ma na celu poprawienie jakości gleby, która sama się regeneruje, kiedy nie jest uprawiana. Jednak ziemia może leżeć odłogiem również z innych powodów, np. z braku możliwości lub chęci do jej uprawiania.
Użytki rolne zajmują około 60 % obszaru Polski. Blisko 3/4 z nich to grunty orne.
Kilkanaście procent powierzchni kraju pokrywają łąki i pastwiska, a sady tylko około 1 %.
Użytki rolne występują na obszarze całego kraju.
Grunty orne dominują na Nizinach Środkowopolskich ze względu na równinne ukształtowanie terenu. Na pofałdowanych pojezierzach i wyżynach (z wyjątkiem Wyżyny Lubelskiej) oraz w górach gruntów ornych jest znacznie mniej – zaznacza się tam większy udział lasów.
Łąki i pastwiska zajmują większe powierzchnie na wschodzie kraju, a zwłaszcza w wilgotnych rejonach województw podlaskiego, mazowieckiego i warmińsko‑mazurskiego. Są one typowe dla dolin rzecznych oraz innych terenów podmokłych.
Najwięcej wielkich sadów występuje na Mazowszu, głównie w okolicach Warszawy. Ponad to spotkać je można w pobliżu miast na południu Polski – Wrocławia, Krakowa czy Sandomierza. W rejonie Zielonej Góry znajdują się duże plantacje winorośli.
Korzystając z powyższej mapy, omów użytkowanie ziemi w swoim województwie. Zwróć szczególną uwagę na użytki rolne.
Korzystając z treści materiału i dostępnych źródeł wiedzy, omów użytkowanie ziemi w swoim województwie. Zwróć szczególną uwagę na użytki rolne.
Korzystając z danych zamieszczonych w poniższej tabeli, oblicz udział użytków rolnych w powierzchni ogólnej trzech wybranych przez siebie województw. Wyjaśnij przyczyny występowania przedstawionych wartości.
Korzystając z danych zamieszczonych w poniższej tabeli, oblicz udział użytków rolnych w powierzchni ogólnej województw. Na koniec wyjaśnij przyczyny występowania wartości ekstremalnych (najwyższych i najniższych) w określonych województwach.
2. Przyrodnicze czynniki rozwoju rolnictwa w Polsce
Działalność rolnicza w naszym kraju uzależniona jest od trzech głównych czynników przyrodniczych: rzeźby terenu, jakości gleby i klimatu.
Rzeźba terenu w Polsce ogólnie sprzyja działalności rolniczej, ponieważ aż 75 % powierzchni zajmują płaskie lub tylko lekko pofałdowane niziny. Jest to istotne ułatwienie mechanicznych prac polowych – na obszarach pofałdowanych (góry, wyżyny, pojezierza) duże nachylenie stoków często uniemożliwia maszynom rolniczym wjazd na pole. Ponadto po stromych stokach szybko spływa woda opadowa, wypłukując wierzchnią warstwę gleby, która przez to ma słabą jakość, co zniechęca do uprawy roślin.
Jakość gleby ma znaczący wpływ na wielkości plonów, jakie się uzyskuje. W rolnictwie jakość gleby określana jest przez następujące pojęcia:
żyzność – naturalna zdolność gleby do dostarczania roślinom składników pokarmowych oraz wody i powietrza;
urodzajność – rzeczywista żyzność gleby, tj. żyzność naturalna poprawiona działaniami człowieka, np. nawożeniem czy nawadnianiem;
produktywność – zdolność gleby do produkcji biomasy, czyli wydawania plonów.
Wartość użytkową gleb, czyli stopień ich przydatności do celów rolniczych, wyrażają klasy bonitacyjne. W Polsce sytuacja pod tym względem nie jest zbyt korzystna, ponieważ aż 1/3 powierzchni wszystkich gruntów ornych zajmują najsłabsze gleby klasy V i VI.
KLASA | Jakość gleby | Udział w powierzchni | Przykładowe typy gleb |
---|---|---|---|
I | najlepsza | ~0,5 % | czarnoziemy, najlepsze czarne ziemie, mady i rędziny, brunatne na lessach |
II | bardzo dobra | ~3,0 % | czarnoziemy, dobre czarne ziemie, mady, rędziny i brunatne, najlepsze płowe |
III | dobra | ~23,5 % | brunatne, płowe, czarne ziemie, rędziny, mady, zmeliorowane bagienne |
IV | średnia | ~39,5 % | brunatne, płowe, bagienne, lepsze bielice, słabsze rędziny, ciężkie mady |
V | słaba | ~21,0 % | bielice, płowe, słabe brunatne, płytkie mady i rędziny |
VI | bardzo słaba | ~12,5 % | słabe bielice, gleby górskie |
Korzystając z mapy gleb Polski, wskaż na mapie obszary występowania gleb najlepszych i bardzo dobrych.
Korzystając z treści materiału i z dostępnych źródeł wiedzy oraz informacji w lekcji Zróżnicowanie gleb i roślinności na obszarze PolskiZróżnicowanie gleb i roślinności na obszarze Polski, wymień obszary występowania u nas gleb najlepszych i bardzo dobrych.
Działalność człowieka powoduje niekiedy degradację gleby, czyli obniżenie jej jakości. Przykładami mogą być:
niewłaściwe uprawy, np. monokultura, która prowadzi do wyjałowienia gleby;
niewłaściwe melioracje – powodują nadmierne osuszenie lub zawilgocenie gleby;
orka wzdłuż stoków górskich – przyspiesza wymywanie gleby (erozja wodna);
zanieczyszczenie środowiska (powietrza, wody) – powoduje skażenie gleby;
górnictwo odkrywkowe – dewastacja, czyli całkowite usunięcie gleby.
Klimat wpływa na rolnictwo Polski głównie poprzez dwa składniki – opady atmosferyczne i temperaturę powietrza.
Kształtujące się u nas na poziomie około 600 mm rocznie opady są na ogół wystarczające do uprawy większości roślin. Oczywiście, niekiedy zdarzają się kilkutygodniowe okresy suszy, które mogą doprowadzić do wyschnięcia wielu upraw. Pojawiają się również kilkudniowe ulewne deszcze, które z kolei mogą przyczynić się do gnicia roślin. Groźnym zjawiskiem są gradobicia towarzyszące letnim czy wiosennym burzom – mogą one połamać liście i łodygi roślin na polu. Także wichury i trąby powietrzne wyrządzają duże szkody w gospodarstwach rolnych. Są to jednak przypadki sporadyczne.
Temperatura powietrza może w Polsce zaszkodzić roślinom właściwie tylko wtedy, kiedy jest zbyt niska. Silne mrozy w zimie potrafią zniszczyć zboża ozime i uprawy wieloletnie, np. winorośl czy drzewa owocowe. Pojawiające się wiosną przymrozki mogą przyczynić się do obumarcia tych roślin, które już zdążyły wykiełkować, a także do zniszczenia pąków kwiatowych czy liściowych na drzewach i krzewach.
W rolnictwie ważna jest długość okresu wegetacyjnegodługość okresu wegetacyjnego, czyli czasu w ciągu roku, w jakim roślina może wzrastać i rozwijać się. Do okresu tego wliczają się wszystkie dni, w których średnia dobowa temperatura powietrza jest większa niż 5°C. W Polsce okres wegetacyjny trwa od około 180 dni w wyższych partiach gór do 230 dni w najcieplejszych miejscach Kotlin Podkarpackich i Doliny Odry.
Korzystając z map poniżej, określ przyczyny zróżnicowania przestrzennego długości okresu wegetacyjnego w Polsce. Odpowiedź zapisz poniżej.
Korzystając z treści materiału i dostępnych źródeł wiedzy, określ przyczyny zróżnicowania przestrzennego długości okresu wegetacyjnego w Polsce.
Odczytaj z mapy długość okresu wegetacyjnego w swoich okolicach i wyjaśnij przyczyny różnic względem obszarów sąsiednich.
W treści materiału i w dostępnych źródłach wiedzy sprawdź długość okresu wegetacyjnego w swoich okolicach i wyjaśnij przyczyny różnic względem obszarów sąsiednich.
3. Pozaprzyrodnicze czynniki rozwoju rolnictwa
Na działalność rolniczą wpływają również czynniki pozaprzyrodnicze, kształtowane przez człowieka, który zwykle dąży do uzyskiwania jak najwyższych plonów i zbiorów. Do czynników tych zaliczają się m.in. rozmaite zabiegi agrotechnicznezabiegi agrotechniczne:
podstawowa uprawa ziemi – orka, podorywka, siew, bronowanie, żniwa itp.;
płodozmian – uprawianie na tej samej ziemi co rok innych roślin, by uniknąć wyjałowienia gleby, a także, by pozbyć się uporczywych chwastów;
użyźnianie gleby – nawożenie, czyli dostarczanie glebie dodatkowych składników pokarmowych dla roślin, pochodzących z nawozów naturalnych (kompost, obornik, gnojowica) lub sztucznych (azotowych, fosforowych, potasowych, wapniowych);
melioracje – nawadnianie (irygacja) lub osuszanie pól za pomocą drenów, rowów i kanałów melioracyjnych; na mniejszych powierzchniach nawadnianie może być prowadzone przy pomocy tzw. deszczowni, czyli urządzeń rozpylających wodę nad uprawami;
chemiczna ochrona roślin – opryskiwanie upraw pestycydami, mające na celu usunięcie niepożądanych organizmów, np. owadów, robaków, grzybów itp.;
pielęgnacja upraw – odchwaszczanie, przerzedzanie sadzonek, „prześwietlanie” drzew itp.
Przez ostatnich kilkadziesiąt lat zużycie nawozów sztucznych na świecie systematycznie rosło – stale dążono do uzyskiwania coraz to wyższych plonów. Jednak w ostatnich latach ta tendencja została zahamowana ze względu na zbyt dużą ilość środków chemicznych, jaka znajdowała się w żywności. Ludzie coraz bardziej zaczynają cenić „zdrową żywność” pochodzącą z gospodarstw ekologicznych, w których nie stosuje się ani nawozów sztucznych, ani chemicznych środków ochrony roślin.
KRAJE | 2005/06 | 2012/13 | 2019/20 | 2005/06 | 2012/13 | 2019/20 | 2005/06 | 2012/13 | 2019/20 | 2005/06 | 2012/13 | 2019/20 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
ogółem | azotowe () | fosforowe () | potasowe () | |||||||||
na 1 ha użytków rolnych w kg | ||||||||||||
ŚWIAT | 32,1 | 119,45 | 122,01 | 18,4 | 69,47 | 69,78 | 8,1 | 28,55 | 28,03 | 5,6 | 21,43 | 24,2 |
Argentyna | 8,6 | 35,35 | 61,6 | 4,6 | 19,51 | 37,94 | 3,7 | 14,88 | 22,52 | 0,3 | 0,96 | 1,14 |
Australia | 4,9 | 71,94 | 83,54 | 2,1 | 38,66 | 43,26 | 2,3 | 26,65 | 30,97 | 0,5 | 6,63 | 9,31 |
Austria | 57,4 | 124,88 | 112,82 | 31,2 | 78,92 | 70,55 | 11,8 | 20,09 | 19,03 | 14,4 | 25,06 | 23,24 |
Białoruś | 103,9 | 250,98 | 151,08 | 45,4 | 94,18 | 69,98 | 14,5 | 36,61 | 15,16 | 44,0 | 120,19 | 65,94 |
Brazylia | 30,4 | 226,52 | 260,5 | 7,6 | 65,13 | 77,33 | 10,5 | 78,82 | 76,52 | 12,3 | 82,57 | 106,65 |
Bułgaria | 44,8 | 105,06 | 130,12 | 36,1 | 80,9 | 97,13 | 7,5 | 14,42 | 21,16 | 1,2 | 9,74 | 11,83 |
Cypr | 80,3 | 136,97 | 146,17 | 43,3 | 65,21 | 66,04 | 29,4 | 41,62 | 42,51 | 7,6 | 30,14 | 37,62 |
Dania | 118,1 | 115,4 | 134,66 | 66,1 | 73,39 | 93 | 15,4 | 14,35 | 13,97 | 36,6 | 27,66 | 27,69 |
Estonia | 40,9 | 81,97 | 90,32 | 22,8 | 52,51 | 59,47 | 7,1 | 11,18 | 13,34 | 11,0 | 18,28 | 17,51 |
Finlandia | 132,1 | 87,22 | 95,07 | 84,7 | 62,01 | 65,24 | 13,1 | 11,51 | 11,6 | 34,3 | 13,7 | 18,23 |
Francja | 119,7 | 160,67 | 158,14 | 74,6 | 112,34 | 111,7 | 20,5 | 25,04 | 21,82 | 24,9 | 23,29 | 24,62 |
Grecja | 45,2 | 80,98 | 93,49 | 24,4 | 52,07 | 58,9 | 14,9 | 16,09 | 18,48 | 5,9 | 12,82 | 16,11 |
Hiszpania | 63,0 | 102,09 | 110,99 | 31,7 | 56,12 | 60,34 | 17,6 | 25,27 | 28,63 | 13,7 | 20,7 | 22,02 |
Holandia | 193,7 | 223,37 | 249,98 | 144,1 | 187,99 | 188,54 | 25,1 | 8,48 | 10,17 | 24,5 | 26,9 | 51,27 |
Irlandia | 126,0 | 174,22 | 200,01 | 80,2 | 97,71 | 84,86 | 19,8 | 22,97 | 35,84 | 26,0 | 53,54 | 79,31 |
Japonia | 323,3 | 228,47 | 222,31 | 118,0 | 80,87 | 84,01 | 130,2 | 77,13 | 76,89 | 75,1 | 70,47 | 61,41 |
Kanada | 41,5 | 96,05 | 105,04 | 26,3 | 64,83 | 66,16 | 10,3 | 22,58 | 27,88 | 4,9 | 8,64 | 11 |
Niemcy | 145,9 | 200,1 | 171,2 | 104,8 | 138,73 | 115,18 | 16,1 | 23,52 | 20,8 | 25,0 | 37,85 | 35,22 |
Norwegia | 182,1 | 190.,12 | 210,01 | 101,9 | 117,82 | 132,96 | 27,6 | 23,9 | 25,41 | 52,6 | 48,4 | 51,64 |
Polska | 123,3 | 172,73 | 172,09 | 62,5 | 98,04 | 91,83 | 27,7 | 30,44 | 30,36 | 33,1 | 44,25 | 49,9 |
Portugalia | 69,3 | 101,24 | 103,71 | 26,9 | 58,71 | 62,39 | 20,2 | 21,01 | 21,21 | 22,2 | 21,52 | 20,11 |
Rosja | 6,6 | 15,08 | 22,26 | 4,0 | 9,45 | 13,99 | 1,6 | 3,55 | 4,87 | 1,0 | 2,08 | 3,4 |
Rumunia | 32,5 | 53,53 | 79,93 | 21,1 | 37,49 | 48,62 | 9,7 | 12,39 | 21,47 | 1,7 | 3,64 | 9,84 |
Słowacja | 57,7 | 107,68 | 127,49 | 40,5 | 82,16 | 94,03 | 8,7 | 14,84 | 19,09 | 8,5 | 10,68 | 14,37 |
Stany Zjednoczone | 47,5 | 133,24 | 124,35 | 26,7 | 76,21 | 72,75 | 10,0 | 26,91 | 24,77 | 10,8 | 30,12 | 26,83 |
Szwecja | 73,6 | 84,53 | 97,56 | 50,2 | 62,11 | 71,82 | 11,0 | 10,44 | 11,56 | 12,4 | 11,98 | 14,18 |
Węgry | 66,8 | 108,96 | 140,42 | 44,3 | 76,24 | 92,67 | 10,4 | 16,93 | 25,5 | 12,1 | 15,79 | 22,25 |
Wielka Brytania | 92,3 | 231,36 | 243,17 | 59,2 | 158,31 | 169,29 | 13,9 | 30,74 | 30,33 | 19,2 | 42,31 | 43,55 |
Włochy | 90,7 | 97,14 | 94,87 | 54,3 | 66,09 | 64,16 | 19,4 | 18,85 | 18,86 | 17,0 | 12,2 | 11,85 |
Indeks górny Źródło: Opracowanie własne na podstawie danych FAO. Indeks górny koniecŹródło: Opracowanie własne na podstawie danych FAO. |
Przeanalizuj dane z tabeli powyżej i znajdź państwa, w których ogólne zużycie nawozów sztucznych w ostatnich latach wyraźnie zmalało. Spróbuj wyjaśnić, dlaczego miało to miejsce właśnie w tych krajach. Zwróć też uwagę na państwa, w których zużycie nawozów sztucznych wzrosło – jak to wyjaśnisz?
Oprócz agrotechniki duże znaczenie mają też społeczno‑gospodarcze czynniki rozwoju rolnictwa, do których zaliczają się:
wielkość gospodarstw rolnych;
specjalizacja produkcji rolnej;
towarowość produkcji rolnej;
mechanizacja prac;
zatrudnienie w rolnictwie;
polityka rolna władz.
Nowoczesna produkcja rolna prowadzona jest w dużych, wyspecjalizowanych i zmechanizowanych gospodarstwach wysokotowarowychgospodarstwach wysokotowarowych. Posiadając dużą powierzchnię użytków rolnych oraz odpowiednie wyposażenie w maszyny i sprzęt rolniczy, uzyskuje się wysokie plony i zbiory przy niższych kosztach jednostkowych uprawiania ziemi. Takie rolnictwo funkcjonuje w krajach Europy Zachodniej, a także w USA, Kanadzie i Australii.
W Polsce wciąż mamy zbyt wiele małych, niskotowarowych gospodarstw rolnych – co drugie nasze gospodarstwo liczy mniej niż 5 ha. Produkcja w nich jest na ogół niewielka i kosztowna, bo słabo wyspecjalizowana i zmechanizowana. Plony są małe, gdyż drobnym rolnikom indywidualnym często brakuje pieniędzy na nawozy sztuczne i zabiegi agrotechniczne. Niewielkie zbiory z małych gospodarstw trudniej jest też sprzedać po korzystnych dla rolnika cenach. To właśnie dzięki małym gospodarstwom zatrudnienie w rolnictwie sięga do ponad 8%, podobnie jak w wymienionych wyżej krajach z nowoczesnym rolnictwem.
Największe rozdrobnienie gospodarstw występuje w Polsce południowo‑wschodniej, gdzie gospodarstwa małe (do 5 ha) stanowią ponad 70 % wszystkich gospodarstw. Tam też mamy najniższy poziom towarowości produkcji rolnej. Dzieje się tak dlatego, że Małopolska i Podkarpacie charakteryzują się wysoką gęstością zaludnienia na terenach wiejskich, każdy potrzebuje ziemi rolnej, a tej nie ma tam zbyt wiele ze względu na pofałdowany teren i duże zalesienie.
Najwyższa towarowość notowana jest na zachodzie Polski, a zwłaszcza na obszarach z dobrymi glebami (Nizina Śląska, Kujawy, Nizina Szczecińska, Wielkopolska). Tam też funkcjonuje najwięcej dużych gospodarstw rolnych, wyspecjalizowanych w określonym rodzaju produkcji rolnej, np. w uprawie zbóż czy innych roślin jednosezonowych (buraków cukrowych, rzepaku) albo w chowie trzody chlewnej czy drobiu. Jest to właściwy kierunek działalności rolniczej – tereny o najlepszych warunkach naturalnych są intensywnie wykorzystywane do wysokotowarowej produkcji rolnej.
Korzystając z map zamieszczonych powyżej, wykaż związek między wielkością gospodarstw rolnych a poziomem towarowości produkcji rolnej.
Korzystając z treści materiału, wykaż związek między wielkością gospodarstw rolnych a poziomem towarowości produkcji rolnej.
Scharakteryzuj strukturę wielkości gospodarstw rolnych oraz towarowość produkcji rolnej w swoim województwie. Zapisz odpowiedź poniżej.
Po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej polscy rolnicy zaczęli otrzymywać dopłaty bezpośrednie do każdego hektara ziemi rolnej. Jest to znaczący dopływ gotówki dla wielu gospodarstw rolnych, ponieważ pozwala m.in. obniżyć koszty produkcji. Dzięki dopłatom rolnicy indywidualni mogą utrzymać się na rynku krajowym, a niekiedy nawet konkurować na rynkach zagranicznych.
4. Rolnictwo ekologiczne
Stale rosnące zapotrzebowanie na tzw. „zdrową żywność” przyczynia się do rozwoju ekologicznych gospodarstw rolnychekologicznych gospodarstw rolnych. W gospodarstwach tych produkcja rolna prowadzona jest wyłącznie naturalnymi sposobami uprawy i chowu. Nie stosuje się nawozów sztucznych i innych środków chemicznych. Do użyźniania gleby wykorzystywane są nawozy naturalne – kompost (wytwarzany z odpadów roślinnych) oraz obornik (wytwarzany z odchodów zwierzęcych). Zwierzęta trzymane są w tzw. chowie ściółkowym, co oznacza, że w podłożu mają ściółkę złożoną ze słomy, otrębów, trocin itp. Dzięki temu powstaje nawóz naturalny w postaci zwięzłego obornika, a nie płynnej gnojowicy, jak to jest w chowie bezściółkowym. Zwierzęta hodowlane żywią się paszami naturalnymi, często wprost na pastwiskach naturalnych. Stosuje się specjalny, płytki rodzaj orki ziemi uprawnej, by zachować w jak najlepszym stanie naturalny profil glebowy. Rośliny uprawiane są na małych poletkach w systemie corocznego, bardzo urozmaiconego płodozmianu, by nie wyjałowić gleby.
Działalność ekologicznych gospodarstw rolnych opiera się na dwóch podstawowych zasadach:
produkcja rolna bez szkodliwego wpływu na środowisko naturalne,
wytwarzanie żywności całkowicie zdrowej dla człowieka.
Ścisłe przestrzeganie wymienionych zasad we współczesnym rolnictwie jest dosyć trudne i wymaga znacznych nakładów finansowych oraz pracy ręcznej. Z tych względów jednostkowe koszty produkcji w gospodarstwach ekologicznych są dosyć duże, co przekłada się na wysokie ceny „zdrowej żywności”. Dlatego rolnictwo ekologiczne rozwija się głównie w bogatych krajach.
KRAJE | Liczba gospodarstw | Powierzchnia użytków rolnych | |
---|---|---|---|
w ha | w % | ||
UNIA EUROPEJSKA | 312 242 | 11 916 637 | 6,8 |
Austria | 26 042 | 669 921 | 26,1 |
Belgia | 2 394 | 93 119 | 6,9 |
Bułgaria | 6 213 | 117 779 | 2,3 |
Cypr | 1 252 | 6 240 | 5,0 |
Czechy | 4 696 | 540 986 | 15,4 |
Dania | 4 109 | 285 526 | 10,9 |
Estonia | 2 060 | 220 737 | 22,3 |
Finlandia | 5 129 | 306 484 | 13,5 |
Francja | 47 196 | 2 240 797 | 7,7 |
Grecja | 30 124 | 528 752 | 8,7 |
Hiszpania | 41 838 | 2 354 916 | 9,7 |
Holandia | 1 867 | 68 068 | 3,7 |
Irlandia | 1 725 | 73 952 | 1,6 |
Litwa | 2 417 | 242 118 | 8,1 |
Luksemburg | 105 | 5 814 | 4,4 |
Łotwa | 4 178 | 289 796 | 14,8 |
Malta | 24 | 55 | 0,5 |
Niemcy | 34 136 | 1 613 785 | 9,7 |
Polska | 18 655 | 507 637 | 3,5 |
Portugalia | 5 637 | 293 213 | 8,2 |
Rumunia | 9 277 | 395 228 | 2,9 |
Słowacja | 802 | 197 565 | 10,3 |
Słowenia | 3 823 | 49 638 | 10,3 |
Szwecja | 5 730 | 613 964 | 20,4 |
Węgry | 5 136 | 303 190 | 5,7 |
Wielka Brytania | 3 581 | 459 275 | 2,6 |
Włochy | 70 561 | 1 993 225 | 9,7 |
Indeks górny Źródło: https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1150-organic-world-2021.pdf Indeks górny koniecŹródło: https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1150-organic-world-2021.pdf |
Wymień zalety i wady rolnictwa ekologicznego.
Przeanalizuj dane z tabeli powyżej i sporządź krótką notatkę w zeszycie na temat rozwoju rolnictwa ekologicznego w krajach Unii Europejskiej.
W 2001 roku Sejm RP uchwalił ustawę regulującą zasady prowadzenia produkcji ekologicznej oraz obrotu i przetwórstwa tych produktów. Powołano jednostki certyfikujące rolnictwo ekologiczne, które nadzorują m.in. przestawianie się gospodarstw zwykłych na produkcję ekologiczną. Liczba gospodarstw ekologicznych i tym samym ogólna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w Polsce systematycznie wzrasta.
Dowiedz się, gdzie w Twojej okolicy znajduje się ekologiczne gospodarstwo rolne i spróbuj poznać bliżej zasady jego funkcjonowania. Zrób odpowiednie notatki i zdjęcia.
Wydajnym, ale kontrowersyjnym rodzajem rolnictwa jest wytwarzanie żywności genetycznie zmodyfikowanej GMO (ang. Genetically Modified Organism). Dzięki rozwojowi inżynierii genetycznej możliwe było uzyskiwanie takich odmian roślin, które na przykład zawierają więcej składników odżywczych i nie zawierają toksyn, są bardziej odporne na szkodniki, mają dłuższą trwałość. Uzyskano to przy uprawie m.in. kukurydzy, ziemniaków, soi, fasoli, pomidorów, tytoniu. W produkcji żywności genetycznie zmodyfikowanej na świecie przodują Amerykanie i Chińczycy. W Polsce corocznie obsiewa się takimi odmianami kilka tysięcy hektarów gruntów. Powierzchnia ta systematycznie rośnie, mimo licznych protestów ekologów, którzy uważają, że spożywanie genetycznie zmienionych roślin jest szkodliwe dla zdrowia.
Podsumowanie
Rolnictwo to jeden z trzech głównych działów gospodarki, zajmujący się wytwarzaniem żywności na użytkach rolnych, które wchodzą w skład gospodarstw rolnych.
Główne rodzaje użytków rolnych to: grunty orne, łąki i pastwiska oraz sady.
Podstawowe czynniki przyrodnicze wpływające na rozwój rolnictwa to: ukształtowanie terenu, jakość gleby i klimat.
W Polsce rolnictwu sprzyja przewaga równinnego ukształtowania terenu i umiarkowany klimat, jednak mało jest dobrych gleb.
Najważniejsze pozaprzyrodnicze czynniki rozwoju rolnictwa to: poziom agrotechniki, wielkość gospodarstw rolnych, towarowość i specjalizacja produkcji rolnej, zatrudnienie w rolnictwie, polityka rolna władz.
W Polsce wciąż jeszcze za dużo jest małych gospodarstw niskotowarowych – dominują one na wschodzie kraju.
Polscy rolnicy otrzymują dopłaty bezpośrednie z Unii Europejskiej, dzięki którym działalność rolnicza może być opłacalna.
Rolnictwo ekologiczne rozwija się głównie w krajach wysoko rozwiniętych.
Korzystając z danych w tabeli (pobierz załącznik), narysuj diagram (np. kołowy lub kwadratowy) przedstawiający strukturę użytkowania ziemi w Twoim województwie. Uwzględnij najważniejsze rodzaje użytków rolnych – pozostałe wymienione rodzaje użytkowania ziemi możesz odpowiednio pogrupować.
Słownik
ogół czynności mających na celu stworzenie jak najlepszych warunków wzrostu roślin uprawnych; zaliczają się do nich m.in.: uprawa roli (orka, siew, bronowanie), melioracje (nawadnianie, odwadnianie), użyźnianie gleby (nawożenie), opryskiwanie środkami ochrony roślin (pestycydami)
czas w ciągu roku pozwalający na wegetację roślin; zaczyna się wtedy, kiedy średnia temperatura dobowa przekroczy 5 °C, a kończy się, gdy temperatura ta spadnie poniżej 5 °C; w Polsce trwa od około 190 dni w górach i na północnym wschodzie do około 220 dni na zachodzie i południu
jeden z trzech głównych działów gospodarki (obok przemysłu i usług), obejmujący uprawę roślin, użytkowanie łąk i pastwisk oraz hodowlę zwierząt; dostarcza ludziom żywności, a ponadto zaopatruje przemysł i usługi (np. rzemiosło) w surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (biomasa, skóry, kości)
działalność rolnicza oparta wyłącznie na naturalnych sposobach uprawy roślin i hodowli zwierząt, bez używania nawozów sztucznych i innych środków chemicznych, a także bez szkodliwego wpływu na środowisko naturalne; rolnictwo ekologiczne wytwarza tzw. „zdrową żywność”
wyspecjalizowana i zmechanizowana produkcja dużych ilości płodów rolnych, np.: ziarna zbóż, biomasy, mleka, jaj, żywca zwierzęcego itp.
ziemia, na której prowadzona jest działalność rolnicza; do użytków rolnych zaliczają się: grunty orne, łąki i pastwiska, uprawy trwałe (np. sady, plantacje), ogródki działkowe i przydomowe, a także odłogi i ugory
Ćwiczenia
Oceń, które stwierdzenia są prawdziwe, a które fałszywe.
Prawda | Fałsz | |
Użytki rolne zajmują mniej niż połowę obszaru Polski. | □ | □ |
Najwięcej gruntów ornych znajduje się na nizinach środkowopolskich. | □ | □ |
Łąki i pastwiska występują tylko w górach i na wyżynach. | □ | □ |
Sady owocowe zajmują około 1% powierzchni Polski. | □ | □ |
Do wymienionych regionów Polski przyporządkuj charakterystyczne dla nich przyrodnicze czynniki rozwoju rolnictwa.
pofałdowany teren i krótki okres wegetacyjny, dobre gleby i długi okres wegetacyjny, płaski teren i słabe gleby, pofałdowany teren i słabe gleby bielicowe, pofałdowany teren i dobre gleby czarnoziemne
Nizina Śląska | |
Niziny Środkowopolskie | |
Wyżyna Lubelska | |
Karpaty | |
Pojezierze Pomorskie |
Wymienione czynniki pozaprzyrodnicze przyporządkuj do odpowiednich rodzajów rolnictwa.
duże gospodarstwa rolne, wysokie koszty produkcji, produkcja wyspecjalizowana, produkcja różnorodna, małe gospodarstwa rolne, nawozy naturalne, prace zmechanizowane, nawozy sztuczne, prace ręczne, niskie koszty produkcji
rolnictwo towarowe | |
---|---|
rolnictwo ekologiczne |