Zastosowanie mas cukrowych do dekoracji wyrobów cukierniczych
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403
Dekoracje z mas cukrowych
GALERIA ZDJĘĆ
Spis treści
Techniki wykonania dekoracji1Techniki wykonania dekoracji
Dekoracje urodzinowe2Dekoracje urodzinowe
Dekoracje weselne3Dekoracje weselne
Dekoracje na chrzciny i pierwszą komunię świętą4Dekoracje na chrzciny i pierwszą komunię świętą
1. Techniki wykonania dekoracji
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Dekoracja klasycznej koronki z wytłoczonym wzorem jest wykonywana przy użyciu dwóch form. Pierwszą formą odciska się wzór koronki na masie cukrowej w dowolnym kolorze, starannie rozwałkowanej na grubość około 1 milimetra. Drugą formą odcina się kształt koronki. Gotowe koronki przykleja się na powierzchnię tortu, obłożonego masą cukrową, przy użyciu kleju spożywczego lub małej ilości wody.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Do wykonania dwuwarstwowej falbanki masę cukrową w dowolnym kolorze należy starannie rozwałkować na grubość około 1 milimetra. Z przygotowanej masy, przy użyciu ausztacherów karbowanych i gładkich należy wyciąć krążki, a następnie przeciąć je na pół. Każdą z połówek wymodelować na gąbce do modelowania z wykorzystaniem narzędzi kulkowych tak, aby krawędzie falbanki były cienkie i wywijały się. Dwuwarstwową falbankę z masy cukrowej mocujemy na klej lub na wodę do masy cukrowej na torcie.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Do wykonania pojedynczych liści oraz gałązek należy rozwałkować masę cukrową na grubość 1 milimetra, a następnie - przy użyciu szablonu - wyciąć liście. Wycięte liście wymodelować na gąbce do modelowania i na drucikach florystycznych przymocować listki, które utworzą gałązkę.



Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Masę cukrową należy starannie rozwałkować na grubość około 1 milimetra. Na tak rozwałkowanej masie wyciąć elementy kokardy za pomocą szablonu do wycinania kokard. Wykonując pętelki kokardy, należy złożyć końce paska do środka. Za pomocą pędzelka posmarować niewielką ilością kleju cukierniczego środkową część kokardy i przykleić mały kwadrat masy cukrowej wycięty za pomocą nożyczek. Wstążki kokardy przymocować klejem do głównej części. Za pomocą pędzelka unieść pętle kokardy i do środka włożyć niewielki kawałek ręcznika papierowego, aż do momentu wyschnięcia masy cukrowej.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Masę cukrową należy starannie rozwałkować na grubość około 1 milimetra. Z tak rozwałkowanej masy wyciąć cienkie wstążki, a następnie uformować pętelki kokardy. Za pomocą pędzelka posmarować niewielką ilością kleju cukierniczego poszczególne części, które chcemy połączyć. Za pomocą pędzelka unieść pętle kokardy i do środka włożyć niewielki kawałek ręcznika papierowego, aż do momentu wyschnięcia masy cukrowej. Tak uformowaną kokardę można udekorować drobnymi kwiatkami wyciętymi przy użyciu foremki do wykrawania kwiatków.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Do wykonania każdego kwiatu róży należy przygotować masę cukrową o odpowiedniej wielkości. Do dzielenia i odcinania oraz formowania użyć noża, nożyczek i radełka. Przy użyciu skrobki cukierniczej rozgnieść masę tak, aby górne krawędzie były jak najcieńsze. Efekt trójwymiarowego wyciągnięcia płatka róży można dodatkowo poprawić na gąbce do modelowania, do czego służą narzędzia kulkowe. Podstawą do zamocowania płatków róży jest kulka w kształcie łezki. Pierwsza warstwa dekoracji składa się z dwóch płatków, mocowanych naprzeciw siebie, druga warstwa to też dwa płatki, mocowane naprzemiennie do pierwszej warstwy. Natomiast trzecia warstwa to trzy płatki, które muszą zachodzić na siebie. Chcąc powiększyć kwiat, dokładamy kolejne warstwy, zwiększając liczbę płatków. W ten sposób wykonujemy kolejne kwiatki, które można wzbogacić o listki wycięte przy użyciu szablonu do liści i wymodelowane na gąbce do modelowania.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Do wycięcia płatków bratka należy wykorzystać formę w kształcie serca, zaś do połączenia 4 lub 5 płatków, z których składa się jeden bratek, trzeba użyć najmniejszej formy do wycinania drobnych kwiatków. Płatki bratków są modelowane na gąbce do modelowania tak, aby ich krawędzie były jak najcieńsze. Aby przedstawić pręciki bratka, do jego wykończenia można zastosować również pisak cukierniczy. Bratki można robić jednokolorowe lub wielokolorowe.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Kwiaty rumianków są wycinane formami w trzech różnych wielkościach. Wycięte kwiaty są modelowane na gąbce do modelowania tak, aby poszczególne płatki się ze sobą nie posklejały. Na środku każdego rumianku układa się półkulę wygniecioną w formie, którą należy zamocować przy użyciu kleju cukierniczego. Za pomocą sypkiego barwnika cały kwiatek cieniowany jest na złoty kolor.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Koszyczki, wypełnione drobnymi kwiatkami, są wykonane z pasów masy cukrowej zaplecionych w warkocze. Wnętrze koszyka wypełnia się drobnymi kwiatkami, na przykład kielichami konwalii. Konwalie wykonuje się, sporządzając malutkie kulki i przyklejając do ich powierzchni wycięty z formy mały kwiatek. Do przyklejenia elementów można użyć kleju spożywczego lub małej ilości wody. Koszyczki z kwiatami mogą być wykonywane w różnych wariantach kolorystycznych.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Bramka piłkarska jest wykonana z masy cukrowej, którą nakłada się na druciki florystyczne do modelowania. Pojedyncze, obłożone masą cukrową druciki zaplata się w sieć i formuje kształt. Bramkę dobrze jest wykonać dzień wcześniej, aby masa lekko przeschła. Wysuszony element ustawia się na starannie rozwałkowanej masie cukrowej w zielonym kolorze, imitującej murawę. Elementami wypełniającymi dekorację są wyciśnięte z formy pręciki przedstawiające kępę trawy oraz małe kwiatki, również wycięte formą. Na środku dekoracji znajdują się także buty, które formuje się w dłoni.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Dekoracja Myszki Minnie jest płaska i układa się ją na górnej części tortu. Elementy są wycinane z szablonu i sklejane ze sobą przy użyciu kleju spożywczego lub niewielkiej ilości wody. Wykończeniem tej dekoracji jest przestrzenna kokarda, którą można wykorzystać do dekoracji bocznej krawędzi tortu. Kokardę wykonuje się z wyciętego pasa masy cukrowej, który formuje się w odpowiedni kształt. Dodatkowo na powierzchnię różowej kokardy przykleja się wycięte białe krążki.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Figurkę płasko leżącego psa z szerokimi, odstającymi uszami wykonuje się z okrągłych, owalnych lub podłużnych elementów, które są formowane w dłoni i sklejane ze sobą. Uszy psa są wycinane formą i modelowane na gąbce do modelowania przy użyciu narzędzi kulkowych. Brwi psa są malowane pisakiem cukierniczym, a pyszczek jest odgniatany narzędziami do modelowania.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Figurkę lisa wykonuje się z okrągłych, owalnych lub podłużnych elementów formowanych w dłoni i sklejonych ze sobą. Uszy lisa są uformowane w trójkąt, na który nakłada się mniejszy element białej masy, a na sam szczyt trójkąta przykleja się cienki czarny pasek. Oczy lisa maluje się przy użyciu pisaka cukierniczego. Dla lepszego efektu ogon lisa wykonuje się, wykorzystując trzy kolory masy cukrowej: różowy, biały i czarny.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Tort urodzinowy dla dziecka jest obłożony starannie rozwałkowaną białą masą cukrową, na której promieniście ułożone są pasy wykonane z brązowej i niebieskiej masy cukrowej. W środkowej części tortu, między kulkami wykonanymi z różnego koloru masy cukrowej, jest umieszczony brązowy miś. Wykonujemy go z okrągłych lub owalnych elementów, które należy skleić ze sobą. Aby dodatkowo udekorować tort, figurki misia można umieścić również na bocznej części tortu.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Tort pokryty jest starannie rozwałkowaną różową masa cukrową. Po nałożeniu masy, w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, powierzchnię tortu wyrównuje się packą cukierniczą. Do dekoracji tortu można wykorzystać na przykład kwiaty róży. Przy użyciu skrobki cukierniczej rozgniatamy kulki masy tak, aby górne krawędzie były jak najcieńsze. Efekt trójwymiarowego wyciągnięcia płatka róży można dodatkowo poprawić na gąbce do modelowania, do czego służą narzędzia kulkowe. Podstawą do zamocowania płatków róży jest kulka w kształcie łezki. Pierwsza warstwa dekoracji składa się z dwóch płatków mocowanych naprzeciw siebie, druga warstwa to też dwa płatki mocowane naprzemiennie do pierwszej warstwy. Natomiast trzecia warstwa to trzy płatki, które muszą zachodzić na siebie. Chcąc powiększyć kwiat, dokładamy kolejne warstwy, zwiększając liczbę płatków. Przy kwiatach nałożona jest rozwałkowana i udrapowana masa cukrowa oraz odciśnięte w formie białe koraliki. Dodatkowo boki piętrowego toru są udekorowane wyciśniętymi ażurkami.












Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Kwiaty konwalii formuje się z kulek, do których przykleja się - wycięte z rozwałkowanej masy cukrowej - drobne kwiaty. Pojedyncze kielichy mocuje się na druciku florystycznym i łączy naprzemiennie po kilka sztuk, tworząc w ten sposób gałązkę kwiatu. Druciki są maskowane taśmą florystyczną. Wykończeniem bukietu są wycięte formą liście, które przymocowuje się na druciku florystycznym i łączy z kwiatami.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Wianki to dekoracja wykonana z masy cukrowej ze skręconego podwójnie wałka. W miejscu łączenia wałka są przyklejane drobne kwiatki, które można wyciąć foremkami. Dodatkowo na wianku można zamocować również kokardę wykonaną z cienko rozwałkowanego paska masy cukrowej.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Powierzchnia każdego piętra tortu jest obłożona starannie rozwałkowaną białą masą cukrową. Dolne krawędzie są wykończone materiałową wstążką. Kwiaty na torcie to lilie i konwalie, mocowane na drucikach florystycznych i wbijane do tortu.



Powrót do spisu treściSpis treściPowrót do spisu treści
4. Dekoracje na chrzciny i pierwszą komunię świętą
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Aniołek jest wykonany z okrągłych, owalnych i podłużnych elementów, formowanych w dłoni. Skrzydła anioła są wycięte przy użyciu formy i wymodelowane na gąbce do modelowania. Chmurki wycina się z szablonu i dodatkowo wykańcza mazakiem cukierniczym, malując oczy i uśmiech aniołka. Policzki na chmurkach zaznacza się, nakładając pędzelkiem sypki barwnik.
Nagranie dostępne pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DR7am2T8F
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.
Tort w kształcie poduszki obkłada się rozwałkowaną białą masą, tworząc widoczne pęknięcie, przez które widać różową masę cukrową. Dookoła pęknięcia mocuje się wycięte okrągłe elementy, które przedstawiają guziki. Na dolnej części tortu mocuje się koronki z wytłoczonym wzorem, wycięte za pomocą formy. W górnej części tortu mocuje się falbanki wycięte okrągłą formą. Na szczycie tortu można ustawić gotową figurkę, na przykład przedstawiającą śpiące dziecko w kołysce.


Powrót do spisu treściSpis treściPowrót do spisu treści
Powiązane ćwiczenia
- 2. Dekoracje z mas cukrowychPołącz w pary tekst z ilustracjami2. Dekoracje z mas cukrowych
R1duf67ilHRHY1 Połącz w pary ilustracje dekoracji z masy cukrowej z ich poprawnymi nazwami.Połącz w pary ilustracje dekoracji z masy cukrowej z ich poprawnymi nazwami.RUZwkOBXZpONs1 Połącz w pary nazwy dekoracji z masy cukrowej z opisem ich wykonania.Połącz w pary nazwy dekoracji z masy cukrowej z opisem ich wykonania.
Zastosowanie mas cukrowych do dekoracji wyrobów cukierniczych

Zastosowanie mas cukrowych do dekoracji wyrobów cukierniczych
Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych

Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych