Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii
E-materiały do kształcenia zawodowego
Żywienie dietetyczne w gastronomii
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 343404
Dietetyczne żywienie człowieka
GRAFIKA INTERAKTYWNA
R15SZkm0JaGn61
Grafika interaktywna, Dietetyczne żywienie człowieka
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Powiązane ćwiczenia
1. Żywienie dietetyczne w gastronomii - test podsumowujący
Test
1. Żywienie dietetyczne w gastronomii - test podsumowujący
2Test wielokrotnego wyboru182795Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego testu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący różnych rodzajów diety stosowanych w żywieniu człowieka. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy zagadnień związanych z różnymi rodzajami diet stosowanych w żywieniu człowieka i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Więcej informacji znajdziesz w materiale Grafika interaktywna - Dietetyczne żywienie człowieka. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Test wielokrotnego wyboru
Rozwiąż test wielokrotnego wyboru zaznaczając jedną, dwie, trzy lub cztery poprawne odpowiedzi spośród podanych.
Liczba pytań:
18
Limit czasu:
27 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test wielokrotnego wyboru
Pytanie
1/18
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Modyfikacja w żywieniu dietetycznym względem racjonalnego żywienia może dotyczyć Możliwe odpowiedzi: 1. zmiany konsystencji posiłków., 2. usunięcia z diety wybranych produktów lub grupy produktów spożywczych., 3. zmiany wartości energetycznej., 4. zawartości poszczególnych składników odżywczych.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Celem żywienia dietetycznego jest Możliwe odpowiedzi: 1. ogólna poprawa stanu zdrowia., 2. wsparcie procesu wyzdrowienia., 3. oszczędzanie chorych narządów., 4. sprawdzenie, jak pacjent reaguje na zmiany w żywieniu.
Dieta to Możliwe odpowiedzi: 1. oparty na zasadach dietetyki sposób żywienia człowieka., 2. tylko i wyłącznie sposób żywienia podczas odchudzania., 3. restrykcje przestrzeganie spożycia węglowodanów., 4. wykluczenie z menu produktów z glutenem.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dieta podstawowa Możliwe odpowiedzi: 1. spełnia zasady racjonalnego żywienia osób zdrowych., 2. jest stosowana w żywieniu osób w sanatoriach., 3. jest stosowana w żywieniu osób przebywających w szpitalu., 4. to opis żywienia, który nie uwzględnia przekąsek w ciągu dnia.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dieta łatwostrawna Możliwe odpowiedzi: 1. to inaczej dieta podstawowa., 2. to dieta stosowana u wszystkich pacjentów przebywających w szpitalach., 3. to dieta bazowa do planowania innych diet leczniczych, z wyjątkiem diety bogatoresztkowej., 4. opiera się na łatwostrawnych produktach i potrawach oraz technikach obróbki kulinarnej.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dietę łatwostrawną stosuje się Możliwe odpowiedzi: 1. podczas gorączki., 2. podczas rekonwalescencji., 3. w chorobie wrzodowej żołądka., 4. przy ostrych i przewlekłych chorobach układu oddechowego.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu stosowana jest w Możliwe odpowiedzi: 1. przewlekłym zapaleniu wątroby, niewydolności wątroby i marskości wątroby., 2. zapaleniu pęcherzyka żółciowego i kamicy pęcherzyka żółciowego., 3. gorączce., 4. żywieniu dzieci.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu Możliwe odpowiedzi: 1. polega na zmniejszeniu podaży produktów, które są źródłem tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu., 2. powinna ograniczać tłuszcz roślinny i zwierzęcy do ok. 30-50 g na dobę., 3. jest modyfikacją diety łatwostrawnej., 4. ma chronić chore narządy poprzez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Możliwe odpowiedzi: 1. ma neutralizować sok żołądkowy i nie powodować drażnienia chemicznego, mechanicznego i termicznego błon śluzowych żołądka., 2. jest stosowana w refluksie, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przewlekłym zapaleniu przełyku i przewlekłym nieżycie jelit., 3. zwiększa wydzielania soku żołądkowego., 4. powinna dostarczać ok. 15% energii pochodzącej z diety z tłuszczów.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dieta łatwostrawna z modyfikacją konsystencji to dieta Możliwe odpowiedzi: 1. niskoenergetyczna., 2. w której posiłki powinny być podawane zimne., 3. stosowana w chorobach jamy ustnej czy przełyku., 4. stosowana przy trudnościach w połykaniu
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dieta łatwostrawna ze zwiększoną zawartością białka Możliwe odpowiedzi: 1. powinna dostarczać ok. 2 g na kg masy ciała, czyli ok. 100-120 g białka na dobę, a w skrajnych przypadkach nawet do 3 g na kg masy ciała, czyli 150 g na dobę., 2. powinna dostarczać 1/3 białka pochodzenia zwierzęcego., 3. jest stosowana przy wyniszczeniu, niedożywieniu białkowym czy stanach po oparzeniach., 4. ma zapewniać odpowiednią podaż energii, tak aby białko nie było wykorzystywane do celów energetycznych.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów Możliwe odpowiedzi: 1. ma opierać się tylko i wyłącznie na zasadach niskiego indeksu glikemicznego., 2. ma opierać się tylko i wyłącznie na zasadach niskiego ładunku glikemicznego., 3. powinna być opracowana indywidualnie dla każdego pacjenta., 4. polega na ograniczeniu podaży cukrów prostych, a szczególnie cukrów dodanych w posiłkach oraz na zwiększeniu podawania węglowodanów złożonych.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dieta łatwostrawna niskobiałkowa Możliwe odpowiedzi: 1. jest stosowana w chorobach sercowo-naczyniowych., 2. ma za zadanie zapobiegać nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych produktów przemiany białek., 3. dostarcza ok. 40-50 g białka na dobę., 4. jest stosowana przy diecie redukcyjnej.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dieta ubogoenergetyczna (niskokaloryczna) Możliwe odpowiedzi: 1. polega na wprowadzeniu deficytu energetycznego w stosunku do indywidualnego zapotrzebowania., 2. ma pewne cechy diety bogatoresztkowej., 3. nie może prowadzić do niedoborów żywieniowych., 4. powinna bazować na produktach o niskiej gęstości odżywczej.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych Możliwe odpowiedzi: 1. to inaczej dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu., 2. ma dostarczać mniej niż 20% energii pochodzącej z tłuszczów., 3. ma ograniczyć produkty i potrawy bogate w cholesterol pokarmowy i tłuszcze zwierzęce., 4. cechuje się zwiększoną podażą tłuszczów roślinnych i rybich.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. W diecie bezglutenowej w celiakii Możliwe odpowiedzi: 1. można spożywać wszystkie gotowe wędliny, pasztety czy parówki., 2. można spożywać owies., 3. są dozwolone wszystkie świeże warzywa i owoce., 4. należy mieć własne naczynia, deskę, sztućce czy ścierki.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Fenyloketonuria Możliwe odpowiedzi: 1. to choroba genetyczna., 2. jest często określana skrótem PKU., 3. jest leczona dietą niskobiałkową z ograniczeniem fenyloalaniny oraz tyrozyny., 4. dopuszcza spożywanie w dowolnych ilościach mleka, warzyw i ryżu.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Galaktozemia Możliwe odpowiedzi: 1. to choroba przewlekła., 2. to choroba genetyczna., 3. to zaburzenie metabolizmu węglowodanów, w wyniku którego organizm nie jest w stanie metabolizować galaktozy w glukozę., 4. wymaga eliminacji z diety nabiału, podrobów czy gotowych produktów spożywczych zawierających mleko.