E-materiały do kształcenia zawodowego

Żywienie dietetyczne w gastronomii

HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 343404

Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii

PROGRAM ĆWICZENIOWY DO PROJEKTOWANIA PRZEZ DOBIERANIE

1
ROxnmu6iOumyQ
Źródło: Akademia FInansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
11
Instrukcja korzystania z programu ćwiczenowego do projektowania przez dobieranie

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.

Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującą się w prawym górnym rogu ekranu.

R166s1UBSownA
Widok ikony trybu pełnoekranowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Program składa się z lewego panelu, gdzie użytkownik dokonuje wyboru potrzebnych elementów oraz z głównego panelu, na którym wyświetla się analizowany obiekt wraz z poleceniami informującymi o tym jakie zadanie należy wykonać. W tym miejscu w trakcie i po wykonaniu zadania pojawia się postęp prac oraz wynik końcowy.

W celu odsłuchania treści zawartych w programie ćwiczeniowym należy wybrać ikonę „Odsłuchaj”.

W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:

  • Tab - poruszanie się do przodu po elementach;

  • Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach;

  • Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów;

  • Escape - anulowanie przeciągania;

  • Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania.

W górnej części ekranu, na granatowej belce, znajdują się przyciski z ćwiczeniami. Użytkownik, w dowolnej kolejności, może wybrać jedno z nich.

R1ESbUwBLtKh7
Widok programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Po kliknięciu na jeden z przycisków, po lewej stronie ekranu pojawia się biblioteka, z której należy dobrać, zaznaczyć, przeciągnąć odpowiednie parametry dopasowane do wybranego uprzednio ćwiczenia.

Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania. W dolnym pasku ekranu znajdują się ikony: „Instrukcja” programu ćwiczeniowego – zawierająca wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego; ikona „Baza wiedzy”, ikona „Zapisz efekty pracy”, ikona „Pobierz listę kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer, ikona „Zrzut ekranu” oraz ikona „Spróbuj ponownie”, która umożliwia wykonanie ponownie ćwiczenia.

R164dZr5PVlDN
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.

11
Zadanie 1
Dobieranie diet do gotowych jadłospisów
1
R1GcHSqjj3QBr1
Do gotowych jadłospisów, przeciągając kafelki, dopasuj odpowiadające im rodzaje diet.
Zadanie 2
Dobieranie zastosowania i/lub jednostek chorobowych do diet
2
RLQFh7KX30ugx21
Do poszczególnych rodzajów diet, przeciągając kafelki, dopasuj ich zastosowanie i/lub jednostki chorobowe.
Zadanie 3
Projektowanie poprawnego jadłospisu dostosowanego do diety
2
R16e6rLkRQ53W11
Poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj posiłki (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja) do poszczególnych diet.
Zadanie 4
Dobieranie technik obróbki termicznej produktów spożywczych do diet
2
RoFvzK8xTzPeT11
Poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj do poszczególnych rodzajów diet zalecane metody obróbki cieplnej produktów spożywczych.
Zadanie 5
Dobieranie tabel z danymi eksploatacyjnymi
2
RvbSB5tZmUKlA11
Do tabel z danymi eksploatacyjnymi, przeciągając kafelki, dopasuj poszczególne rodzaje diet.

Powiązane ćwiczenia

1
Materiały powiązane