Źródło: Akademia FInansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
11
Instrukcja korzystania z programu ćwiczenowego do projektowania przez dobieranie
Instrukcja korzystania z programu ćwiczenowego do projektowania przez dobieranie
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.
Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującą się w prawym górnym rogu ekranu.
R166s1UBSownA
Rysunek przedstawia ikonę trybu pełnoekranowego, czyli obwód kwadratu, którego każdy bok ma niewielką przerwę w swojej linii, znajdująca się na środku linii.
Widok ikony trybu pełnoekranowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Program składa się z lewego panelu, gdzie użytkownik dokonuje wyboru potrzebnych elementów oraz z głównego panelu, na którym wyświetla się analizowany obiekt wraz z poleceniami informującymi o tym jakie zadanie należy wykonać. W tym miejscu w trakcie i po wykonaniu zadania pojawia się postęp prac oraz wynik końcowy.
W celu odsłuchania treści zawartych w programie ćwiczeniowym należy wybrać ikonę „Odsłuchaj”.
W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:
Tab - poruszanie się do przodu po elementach;
Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach;
Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów;
Escape - anulowanie przeciągania;
Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania.
W górnej części ekranu, na granatowej belce, znajdują się przyciski z ćwiczeniami. Użytkownik, w dowolnej kolejności, może wybrać jedno z nich.
R1ESbUwBLtKh7
Grafika przedstawia przykładowy widok programu ćwiczeniowego zatytułowanego Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii.
Widok programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Po kliknięciu na jeden z przycisków, po lewej stronie ekranu pojawia się biblioteka, z której należy dobrać, zaznaczyć, przeciągnąć odpowiednie parametry dopasowane do wybranego uprzednio ćwiczenia.
Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania. W dolnym pasku ekranu znajdują się ikony: „Instrukcja” programu ćwiczeniowego – zawierająca wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego; ikona „Baza wiedzy”, ikona „Zapisz efekty pracy”, ikona „Pobierz listę kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer, ikona „Zrzut ekranu” oraz ikona „Spróbuj ponownie”, która umożliwia wykonanie ponownie ćwiczenia.
R164dZr5PVlDN
Rysunek przedstawia sześć ikon. Pierwsza to ikona instrukcji czyli koło ciemnego koloru oraz białą literę i wewnątrz koła wraz z napisem Instrukcja znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona bazy wiedzy, czyli rysunek symbolizujący biret studencki wraz z napisem Baza wiedzy znajdującym się poniżej ikony. Trzecia to ikona zapisania efektów pracy, czyli mająca kształt przypominający komputerową dyskietkę wraz z napisem Zapisz efekty pracy znajdującym się poniżej ikony. Czwarta to ikona pobierania listy kroków czyli strzałka skierowana w dół, a pod nią pozioma linia wraz z napisem Pobierz listę kroków znajdującym się poniżej ikony. Piata to ikona zrzutu ekranu, czyli mająca kształt przypominający aparat fotograficzny widziany od przodu wraz z napisem Zrzut ekranu znajdującym się poniżej ikony. Szósta to ikona ponownej próby, czyli dwie zakrzywione w lewo strzałki, których grot znajduje się odrobinę za końcem poprzedniej strzałki.
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.
11
Zadanie 1 Dobieranie diet do gotowych jadłospisów
Zadanie 1 Dobieranie diet do gotowych jadłospisów1
R1GcHSqjj3QBr1
Do gotowych jadłospisów, przeciągając kafelki, dopasuj odpowiadające im rodzaje diet.
Do gotowych jadłospisów, przeciągając kafelki, dopasuj odpowiadające im rodzaje diet.
Zadanie 2 Dobieranie zastosowania i/lub jednostek chorobowych do diet
Zadanie 2 Dobieranie zastosowania i/lub jednostek chorobowych do diet2
RLQFh7KX30ugx21
Do poszczególnych rodzajów diet, przeciągając kafelki, dopasuj ich zastosowanie i/lub jednostki chorobowe.
Do poszczególnych rodzajów diet, przeciągając kafelki, dopasuj ich zastosowanie i/lub jednostki chorobowe.
Zadanie 3 Projektowanie poprawnego jadłospisu dostosowanego do diety
Zadanie 3 Projektowanie poprawnego jadłospisu dostosowanego do diety2
R16e6rLkRQ53W11
Poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj posiłki (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja) do poszczególnych diet.
Poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj posiłki (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja) do poszczególnych diet.
Zadanie 4 Dobieranie technik obróbki termicznej produktów spożywczych do diet
Zadanie 4 Dobieranie technik obróbki termicznej produktów spożywczych do diet2
RoFvzK8xTzPeT11
Poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj do poszczególnych rodzajów diet zalecane metody obróbki cieplnej produktów spożywczych.
Poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj do poszczególnych rodzajów diet zalecane metody obróbki cieplnej produktów spożywczych.
Zadanie 5 Dobieranie tabel z danymi eksploatacyjnymi
Zadanie 5 Dobieranie tabel z danymi eksploatacyjnymi2
RvbSB5tZmUKlA11
Do tabel z danymi eksploatacyjnymi, przeciągając kafelki, dopasuj poszczególne rodzaje diet.
Do tabel z danymi eksploatacyjnymi, przeciągając kafelki, dopasuj poszczególne rodzaje diet.
Powiązane ćwiczenia
2. Diety wegetariańskie
Połącz w pary
2. Diety wegetariańskie
RplwcR8jsrUlv
Połącz w pary różne odmiany diety wegetariańskich z produktami spożywczymi, które są eliminowane w danej diecie. semiwegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby laktoowowegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby laktowegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby owowegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby weganizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby
Połącz w pary różne odmiany diety wegetariańskich z produktami spożywczymi, które są eliminowane w danej diecie. semiwegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby laktoowowegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby laktowegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby owowegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby weganizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby
5. Różne zagadnienia związane z żywieniem dietetycznym --- test sprawdzający
Test
5. Różne zagadnienia związane z żywieniem dietetycznym --- test sprawdzający
2Test jednokrotnego wyboru5895Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego testu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący żywienia dietetycznego. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy zagadnień związanych z żywieniem dietetycznym i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Więcej informacji znajdziesz w materiale Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie - Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Test jednokrotnego wyboru
Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając poprawną odpowiedź spośród podanych.
Liczba pytań:
5
Limit czasu:
8 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test jednokrotnego wyboru
Pytanie
1/5
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Żywienie dietetyczne to Możliwe odpowiedzi: 1. modyfikacja racjonalnego sposobu żywienia., 2. sposób żywienia osób, które związane są z dietetyką., 3. żywienie jedynie za pomocą żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.
Niezależnie od wprowadzonych w żywieniu modyfikacji, każda dieta musi Możliwe odpowiedzi: 1. dostarczać odpowiedniej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych., 2. wykluczać te same produkty z każdej grupy produktów spożywczych., 3. dostarczać takiej samej ilości energii niezależnie od płci czy wieku.
Dieta podstawowa to Możliwe odpowiedzi: 1. dieta spełniająca zasady racjonalnego żywienia ludzi zdrowych., 2. dieta nieuwzględniająca przekąsek., 3. dieta stosowana w pierwszych miesiącach życia człowieka.
Program komputerowy do układania i oceny jadłospisów powinien umożliwiać Możliwe odpowiedzi: 1. wykonanie wszystkich najważniejszych obliczeń za dietetyka., 2. sprawdzenie cen poszczególnych produktów w okolicznych sklepach., 3. informować o producencie produktu spożywczego.
Zgodnie z Talerzem zdrowego żywienia należy jeść mniej Możliwe odpowiedzi: 1. soli, mięsa czerwonego, cukru i produktów przetworzonych., 2. soli, białka i cukru., 3. soli, mięsa czerwonego i słodzików.
225100Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego zadania. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący tabel eksploatacyjnych. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału, który dotyczy tabel eksploatacyjnych i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Spośród podanych obok ilustracji odpowiedzi wybierz poprawną.