E-materiały do kształcenia zawodowego

Żywienie dietetyczne w gastronomii

HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 343404

Receptury gastronomiczne i wyceny wybranej diety w żywieniu dietetycznym

DOKUMENTACJA INTERAKTYWNA

RpouHTdXwDGlg
Nagranie tożsame z treścią umieszczoną poniżej.

Recepturę gastronomiczną można porównać do rozpisanego przepisu na daną potrawę, w której nie ma miejsca na własne poprawki. W dietetycznym żywieniu w gastronomii należy bezwzględnie stosować się do wytycznych zapisanych w recepturze. Wyjątek mogą stanowić jedynie niewielkie modyfikacje, które wynikają np. z jakości produktów (konieczność dodania większej ilości wody czy mąki do ciasta).

Celem receptur gastronomicznych jest zapewnienie powtarzalności serwowanych dań. Dzięki temu za każdym razem otrzymujemy dokładnie takie same potrawy. Receptury ułatwiają także szkolenie nowych kucharzy. Dodatkowo zapobiegają nadprodukcji jedzenia, a także deficytom składników, które potrafią obniżać dochody lokalu. Odgórne wytyczne umożliwiają również określenie wielkości zapotrzebowania na produkty i food cost.

Receptura gastronomiczna powinna zawierać następujące informacje:

  • nazwę potrawy,

  • normatyw surowcowy (ilościowy skład surowców),

  • sposób wykonania,

  • wydajność (masa potrawy otrzymana z użytych surowców),

  • zawartości składników alergizujących,

  • proponowaną wagę porcji,

  • liczbę powstających przy sporządzaniu niektórych potraw zwrotów produkcyjnych, które mogą zostać użyte do przygotowania innych potraw (np. przy produkcji rolady drobiowej takim zwrotem będzie korpus wykorzystywany do sporządzenia bulionu),

  • może zawierać zdjęcie potrawy.

Receptura gastronomiczna stosowana w żywieniu zbiorowym może dodatkowo zawierać informacje dotyczące:

  • rodzaju diety,

  • wartości energetycznej,

  • zawartości składników odżywczych.

1
RJJXzCFQmQa3J1
Dokumentacja interaktywna, Receptury gastronomiczne i kalkulacja wyceny wybranej diety w żywieniu dietetycznym
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
11
DOKUMENTACJA INTERAKTYWNA – instrukcja

Dokumentacja interaktywna Receptury gastronomiczne i kalkulacja wyceny wybranej diety w żywieniu dietetycznym składa się z wybranych wzorów dokumentów związanych z z przygotowaniem receptury gastronomicznej i kalkulację ceny dla wybranej diety wraz ze szczegółowymi wskazówkami dotyczącymi ich wykonania. Po lewej stronie dokumentacji znajduje się interaktywne menu ze strukturą całej dokumentacji (z podziałem na konkretne dokumenty). Kliknięcie wybranego wiersza spowoduje przekierowanie do odpowiedniego okna dokumentacji. Na górnym panelu, po naciśnięciu strzałki w prawo lub w lewo, można przeglądać poszczególne pozycje dokumentacji.

Skróty klawiszowe:

  • Tab - do przodu

  • Shift+ Tab - poprzednia

  • Enter lub spacja - zatwierdzenie

R1Ft6VlWnVMxI
Widok dokumentacji interaktywnej
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
11
Zadanie 1.
Receptura gastronomiczna i kalkulacja ceny dla potrawy z diety cukrzycowej
3
R1H3Yx2mnT4x13
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym receptury gastronomicznej dla potrawy z diety cukrzycowej.
Zadanie 2.
Receptura gastronomiczna dla potrawy z diety eliminacyjnej oraz wegetariańskiej
1
Rs3c7TBPyvOHx1
Przyporządkuj, poprzez przeciągnięcie, poszczególne składniki do wykonania potrawy z diety eliminacyjnej – gazpacho pomidorowo-arbuzowe z pestkami słonecznika oraz z diety wegetariańskiej – wegańskich pierogów z soczewicą.
Zadanie 3.
Receptura gastronomiczna
2
R1RnfUlqj9C8d2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym elementów, które powinny zostać uwzględnione w recepturze gastronomicznej.

Poniżej znajduje się plik, zawierający wszystkie dokumenty wykorzystane w dokumentacji interaktywnej.

Dokumenty do pobrania

R1U2XpEGMqNjq

Plik ZIP o rozmiarze 3.89 KB w języku polskim

Powiązane ćwiczenia

1
Materiały powiązane