E-materiały do kształcenia zawodowego

Żywienie dietetyczne w gastronomii

HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 343404

Interaktywne materiały sprawdzające

11
Pokaż ćwiczenia:
11
1. Żywienie dietetyczne w gastronomii - test podsumowujący3DuXHypI9Y
1
2Test wielokrotnego wyboru182795Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego testu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący różnych rodzajów diety stosowanych w żywieniu człowieka. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy zagadnień związanych z różnymi rodzajami diet stosowanych w żywieniu człowieka i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Więcej informacji znajdziesz w materiale Grafika interaktywna - Dietetyczne żywienie człowieka. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test

Test wielokrotnego wyboru

Rozwiąż test wielokrotnego wyboru zaznaczając jedną, dwie, trzy lub cztery poprawne odpowiedzi spośród podanych.

Liczba pytań:
18
Limit czasu:
27 min
Twój ostatni wynik:
-
2. Diety wegetariańskie1DHnNsEd3k
RplwcR8jsrUlv
Połącz w pary różne odmiany diety wegetariańskich z produktami spożywczymi, które są eliminowane w danej diecie. semiwegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby laktoowowegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby laktowegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby owowegetarianizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby weganizm Możliwe odpowiedzi: 1. mięso, ryby, jaja, 2. wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, 3. ograniczenie spożycia mięsa i ryb, 4. mięso, ryby, mleko, produkt mleczne, 5. mięso i ryby
3. Receptura gastronomiczna1DwY43DJcS
RV7ZBAfsFSFoW
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym receptury gastronomicznej. Recepturę gastronomiczną można porównać do rozpisanego przepisu na daną potrawę, w której nie ma miejsca na własne poprawki. W dietetycznym żywieniu w gastronomii należy 1. małej produkcji, 2. powtarzalności, 3. szkolenie, 4. jakości, 5. ostrożnie, 6. bezwzględnie, 7. ilości, 8. nadprodukcji, 9. unikatowości stosować się do wytycznych zapisanych w recepturze. Wyjątek mogą stanowić jedynie niewielkie modyfikacje, które wynikają np. z 1. małej produkcji, 2. powtarzalności, 3. szkolenie, 4. jakości, 5. ostrożnie, 6. bezwzględnie, 7. ilości, 8. nadprodukcji, 9. unikatowości produktów, np. konieczność dodania większej ilości wody czy mąki do ciasta.

Celem receptur gastronomicznych jest zapewnienie 1. małej produkcji, 2. powtarzalności, 3. szkolenie, 4. jakości, 5. ostrożnie, 6. bezwzględnie, 7. ilości, 8. nadprodukcji, 9. unikatowości serwowanych dań. Dzięki temu za każdym razem otrzymujemy dokładnie takie same potrawy. Receptury ułatwiają także 1. małej produkcji, 2. powtarzalności, 3. szkolenie, 4. jakości, 5. ostrożnie, 6. bezwzględnie, 7. ilości, 8. nadprodukcji, 9. unikatowości nowych kucharzy. Dodatkowo zapobiegają 1. małej produkcji, 2. powtarzalności, 3. szkolenie, 4. jakości, 5. ostrożnie, 6. bezwzględnie, 7. ilości, 8. nadprodukcji, 9. unikatowości jedzenia, a także deficytom składników, które potrafią obniżać dochody lokalu. Odgórne wytyczne umożliwiają również określenie wielkości zapotrzebowania na produkty i food cost.
4. Normy żywienia2DuXHypI9Y
R1a3ggqBGvwaH
Dopasuj poziomy norm przyjęte w normach żywienia dla populacji Polski do ich angielskich odpowiedników.
5. Różne zagadnienia związane z żywieniem dietetycznym – test sprawdzający2DHnNsEd3k
1
2Test jednokrotnego wyboru5895Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego testu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący żywienia dietetycznego. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy zagadnień związanych z żywieniem dietetycznym i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Więcej informacji znajdziesz w materiale Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie - Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test

Test jednokrotnego wyboru

Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając poprawną odpowiedź spośród podanych.

Liczba pytań:
5
Limit czasu:
8 min
Twój ostatni wynik:
-
6. Jaka to dieta?2DuXHypI9Y
RufGYfziBfoNQ2
Odsłuchaj nagranie opisujące dietę i spośród podanych odpowiedzi wybierz tę, o której mowa w nagraniu.
Mowa o diecie
RqvtyhFSDJ0ig2
Przeczytaj tekst opisujący dietę i spośród podanych odpowiedzi wybierz tę, o której mowa w tekście.
7. Tabele eksploatacyjne2DHnNsEd3k
1
225100Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego zadania. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący tabel eksploatacyjnych. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału, który dotyczy tabel eksploatacyjnych i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test

Spośród podanych obok ilustracji odpowiedzi wybierz poprawną.

Liczba pytań:
2
Limit czasu:
5 min
Twój ostatni wynik:
-
RRneUliVN8zEY2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenie spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym tabel eksploatacyjnych.
8. Formularz receptury gastronomicznej2DwY43DJcS
RnSc4izULaVdq2
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Receptura gastronomiczna powinna zawierać informację o cenie poszczególnych składników.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W formularzu receptury gastronomicznej znajduje się informacja o rodzaju diety.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Kalkulacja ceny w formularzu receptury gastronomicznej zawiera łączny koszt składników oraz koszt wszystkich przygotowywanych porcji.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Curry z marchewką, groszkiem, szpinakiem, jajkami i sezamem to receptura gastronomiczna potrawy z diety laktoowowegetariańskiej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
1
Materiały powiązane