Wśród licznych schorzeń ze strony układu kostnego i związanych z nimi dolegliwości, z którymi do apteki może zgłosić się pacjent, jest osteoporoza. Jest to choroba układu kostnego, która prowadzi do złamań kości, nawet po niewielkim urazie (tzw. złamania osteoporotyczne). Najczęściej złamania dotyczą kręgosłupa, kości przedramienia i szyjki kości udowej, ale mogą wystąpić również w innych obszarach układu ruchu. Nadmierna podatność kości na złamanie w osteoporozie jest skutkiem zmniejszenia gęstości mineralnej kości i zaburzenia jej struktury.
Najczęściej u pacjentów występuje osteoporoza pierwotna wynikająca ze starzenia się organizmu, w tym układu kostnego, a utrata gęstości mineralnej kości stanowi proces nieuchronny związany z postępującym wiekiem. Osteoporoza pierwotna rozwija się u kobiet około 40. roku życia, a szczególnie intensywnie po menopauzie, zaś u mężczyzn po 45. roku życia, głównie w wieku podeszłym. Istnieje jednak wiele czynników, które mogą przyspieszyć rozwój choroby, a którym można zapobiec poprzez zmianę stylu życia czy walkę z nałogami. Rozwój procesów osteoporozy przyspieszają: zła dieta (głównie mała podaż wapnia, witaminy D czy niedożywienie organizmu), palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, mała aktywność fizyczna czy niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne. Osteoporoza w początkowym stadium rozwoju nie daje żadnych zauważalnych czy odczuwalnych objawów – występują one dopiero w trakcie złamania kości, choć nieraz mogą zostać także przeoczone. Dlatego pacjenci zagrożeni jej rozwojem (kobiety po menopauzie, mężczyźni powyżej 65. roku życia oraz osoby z innymi czynnikami ryzyka wystąpienia osteoporozy) powinni zgłosić się do lekarza w celu ustalenia dalszego postępowania. Właściwa diagnostyka w kierunku osteoporozy (przede wszystkim badania densytometryczne, radiologiczne kości, badania laboratoryjne z surowicy krwi) konieczna jest u pacjentów, u których wystąpiły objawowe złamania osteoporotyczne lub ich pośrednie oznaki, takie jak obniżenie wzrostu, utrwalone garbienie się czy przewlekły ból kręgosłupa. Osteoporoza to schorzenie nieuleczalne, a celem jego leczenia jest zapobieganie złamaniom kości oraz powikłaniom złamań. Pacjentów należy uświadamiać, że odpowiednio wczesna modyfikacja stylu życia oraz badania lekarskie i regularne stosowanie leków (większość leków trzeba przyjmować przez długi czas, nawet kilka lat) mogą znacząco wpłynąć na hamowanie procesu chorobowego i poprawić jakość życia.
Farmokoterapia
Bisfosfoniany, m.in. alendronian, ryzendronian, ibandronian, wpływają na zmniejszenie tempa utraty tkanki kostnej (tzw. działanie antyresorpcyjne). Leki te przyjmuje się najczęściej doustnie raz w tygodniu (alendronian, ryzendronian) lub raz w miesiącu (ibandronian). Bardzo ważny jest sposób przyjmowania preparatów w postaci tabletek – w celu zwiększenia substancji czynnej i zmniejszenia działań niepożądanych z przewodu pokarmowego przyjmuje się je doustnie, połykając w całości bez rozgryzania, żucia czy kruszenia, na czczo i popijając dużą ilością niegazowanej wody. Po zażyciu leku trzeba co najmniej 30 min (optymalnie godzinę) pozostać w pozycji siedzącej lub stojącej. Ewentualne działania niepożądane dotyczą głównie przewodu pokarmowego; są to np. ból brzucha, nudności, wymioty, zaparcia lub biegunka oraz wzdęcia. Mogą też wystąpić działania niepożądane znacząco cięższe, jak zaburzenia połykania, podrażnienie i zwężenie przełyku, także ból kości, mięśni i stawów czy zmniejszenie stężenia wapnia we krwi. W trakcie leczenia należy zapewnić odpowiednią podaż wapnia i witaminy D w diecie lub w postaci suplementacji oraz okresowo kontrolować w badaniu densytometrycznym gospodarkę wapniową i gęstość kości.
Witamina D3 – jej źródłem są pokarmy – zaleca się spożywanie średniej porcji tłustej ryby (np. śledzia, makreli, sardynek) raz w tygodniu i/lub tranu, mleka, margaryny i jaj, a także przyjmowanie preparatów witaminy D. Witamina D jest również wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, a w naszym obszarze geograficznym odpowiednie nasłonecznienie panuje od połowy czerwca do połowy września, natomiast wystarczający czas przebywania na słońcu wynosi dwa–trzy razy w tygodniu po 15 min (należy wtedy odsłonić przedramiona). Zaleca się także suplementację witamy D3 – w zależności od wieku; i tak u osób w wieku od 65. do 75. roku życia z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy skórnej zalecana jest suplementacja witaminy D w dawce 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała i podaży tej witaminy w diecie, przez cały rok, natomiast pacjenci geriatryczni z otyłością wymagają suplementacji w dawce 1600–4000 IU/dobę, w zależności od stopnia otyłości. U seniorów powyżej 75. roku życia, u których występuje zmniejszona skuteczność syntezy skórnej oraz potencjalnie obniżona absorpcja z przewodu pokarmowego i zmieniony metabolizm witaminy D, zalecana jest jej suplementacja w dawce 2000–4000 IU/dobę, zależnie od masy ciała i podaży tej witaminy w diecie, przez cały rok, a u starszych seniorów otyłych wymagana jest suplementacja w dawce 4000–8000 IU/dobę, w zależności od stopnia otyłości.
Wapń stanowi niezbędny składnik zdrowej kości, stąd tak ważne jest dostarczanie go organizmowi w odpowiedniej ilości. Zapotrzebowanie dobowe na wapń jest różne: u dzieci do 10. roku życia wynosi 800 mg, u młodzieży i osób dorosłych – 1000 mg, a u kobiet w ciąży, w trakcie karmienia piersią i po menopauzie oraz u osób w wieku podeszłym – 1500 mg. Dobrym źródłem wapnia jest pokarm, a najwięcej wapnia dostarczają mleko i jego przetwory, pozostałe pokarmy zawierają go zbyt mało lub słabo się wchłania z przewodu pokarmowego, np. około 1000 mg wapnia zawarte jest w trzech szklankach mleka, dwóch szklankach mleka i dwóch plasterkach żółtego sera, trzech–czterech kefirach, 1000 mg białego sera, trzech jogurtach. Pacjentom, którzy nie tolerują mleka, zaleca się mleko z dodatkiem laktazy lub kefiry i jogurty. Niektóre produkty, np. płatki śniadaniowe i soki owocowe, są wzbogacone w wapń, a niektóre pokarmy, m.in. szpinak i inne warzywa zawierające kwas szczawiowy, ziarna zbóż zawierające kwas fitynowy, np. otręby pszenne, spożywane w dużych ilościach, zmniejszają wchłanianie wapnia. Zaleca się również ograniczenie spożycia fosforanów, np. napojów typu cola czy produktów wędliniarskich. Jeżeli pokrycie zapotrzebowania na wapń samą dietą nie jest możliwe, wskazane jest stosowanie preparatów wapnia.