Możliwości kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych

Ścieżka dla młodzieży szkół ponadpodstawowych i dla dorosłych

R1MnVFqMQzhWy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Ścieżka kształcenia dla młodzieży szkół ponadpodstawowych i dla dorosłych, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ścieżka dla osób dorosłych

RIH7EWsfd3KP9
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Ścieżka kształcenia dla osób dorosłych, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ścieżka dla uczniów branżowych szkół I stopnia

RQXIRQS3GtOhZ
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Ścieżka kształcenia dla uczniów branżowych szkół I stopnia, licencja: CC BY-SA 3.0.

Młodzież i dorośli, którzy mają wykształcenie średnie lub średnie branżowe, mogą uzyskać tytuł technika, uczęszczając na kwalifikacyjne kursy zawodowe z zakresu kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Kwalifikacyjne kursy zawodowe mogą być prowadzone przez szkoły w zakresie zawodów, w których kształcą oraz w zakresie innych zawodów przypisanych do tej samej branży.

Po ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego absolwenci kursu mogą przystąpić do egzaminu zawodowego w zakresie danej kwalifikacji w zawodzie celem uzyskania certyfikatu kwalifikacji zawodowej. Warunkiem uzyskania dyplomu zawodowego jest zdanie egzaminów ze wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz posiadanie właściwego dla danego zawodu poziomu wykształcenia.

Kwalifikacje w zawodzie można także uzyskać w trybie tzw. eksternistycznych egzaminów zawodowych, do których mogą przystąpić osoby, które co najmniej dwa lata kształciły się lub co najmniej dwa lata pracowały w danym zawodzie.

Egzamin zawodowy w zakresie danej kwalifikacji w zawodzie przeprowadzany jest w tym samym terminie i na tych samych zasadach zarówno dla uczniów i absolwentów szkół, jak i dla słuchaczy kwalifikacyjnych kursów zawodowych czy eksternów (osób, które chcą potwierdzić swoje kwalifikacje zawodowe nabyte w trakcie pracy lub po co najmniej 2 latach kształcenia w danym zawodzie).

Orientacyjna mapa szkół prowadzących kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w roku szkolnym 2022/2023.

RRPnMv4hwsR2b
Orientacyjna mapa szkół i innych placówek prowadzących kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w roku szkolnym 2022, 2023
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Orientacyjna mapa szkół i innych placówek prowadzących kształcenie w zawodzie, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ilustracja interaktywna przedstawia mapę szkół prowadzących kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w roku szkolnym 2022, 2023.

Na mapie znajdują się punkty interaktywne, po których kliknięciu pojawia się ramka z tekstem.

Szkoły kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

Skontaktuj się z wybraną szkołą, aby sprawdzić, czy organizuje ona kwalifikacyjne kursy zawodowe w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań i HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Informację o szkołach prowadzących kształcenie w tym zawodzie na terenie całego kraju można znaleźć pod adresami:

  1. wyszukiwarka rejestru: www.rspo.gov.pl

  2. informacje zawodowe: www.infozawodowe.men.gov.pl

  1. wyszukiwarka rejestru: link do strony;

  2. informacje zawodowe: link do strony.