Drogi do zawodu
Możliwości kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
Ścieżka dla młodzieży szkół ponadpodstawowych i dla dorosłych
Ścieżka dla osób dorosłych
Ścieżka dla uczniów branżowych szkół I stopnia
Młodzież i dorośli, którzy mają wykształcenie średnie lub średnie branżowe, mogą uzyskać tytuł technika, uczęszczając na kwalifikacyjne kursy zawodowe z zakresu kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Kwalifikacyjne kursy zawodowe mogą być prowadzone przez szkoły w zakresie zawodów, w których kształcą oraz w zakresie innych zawodów przypisanych do tej samej branży.
Po ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego absolwenci kursu mogą przystąpić do egzaminu zawodowego w zakresie danej kwalifikacji w zawodzie celem uzyskania certyfikatu kwalifikacji zawodowej. Warunkiem uzyskania dyplomu zawodowego jest zdanie egzaminów ze wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz posiadanie właściwego dla danego zawodu poziomu wykształcenia.
Kwalifikacje w zawodzie można także uzyskać w trybie tzw. eksternistycznych egzaminów zawodowych, do których mogą przystąpić osoby, które co najmniej dwa lata kształciły się lub co najmniej dwa lata pracowały w danym zawodzie.
Egzamin zawodowy w zakresie danej kwalifikacji w zawodzie przeprowadzany jest w tym samym terminie i na tych samych zasadach zarówno dla uczniów i absolwentów szkół, jak i dla słuchaczy kwalifikacyjnych kursów zawodowych czy eksternów (osób, które chcą potwierdzić swoje kwalifikacje zawodowe nabyte w trakcie pracy lub po co najmniej 2 latach kształcenia w danym zawodzie).
Orientacyjna mapa szkół prowadzących kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w roku szkolnym 2022/2023.
Ilustracja interaktywna przedstawia mapę szkół prowadzących kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w roku szkolnym 2022, 2023.
Na mapie znajdują się punkty interaktywne, po których kliknięciu pojawia się ramka z tekstem.
Szkoły kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
kujawsko‑pomorskie: link do strony
podlaskie: link do strony
mazowieckie: link do strony
lubelskie: link do strony
podkarpackie: link do strony
małopolskie: link do strony
świętokrzyskie: link do strony
śląskie: link do strony
łódzkie: link do strony
opolskie: link do strony
dolnośląskie: link do strony
lubuskie: link do strony
wielkopolskie: link do strony
zachodniopomorskie: link do strony
pomorskie: link do strony
warmińsko‑mazurskie: link do strony
Skontaktuj się z wybraną szkołą, aby sprawdzić, czy organizuje ona kwalifikacyjne kursy zawodowe w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań i HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Informację o szkołach prowadzących kształcenie w tym zawodzie na terenie całego kraju można znaleźć pod adresami:
wyszukiwarka rejestru: www.rspo.gov.pl
informacje zawodowe: www.infozawodowe.men.gov.pl
wyszukiwarka rejestru: link do strony;
informacje zawodowe: link do strony.