Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Ćwiczenie 1

Na podstawie filmu określ, jaki warunek musi zostać spełniony, aby opakowanie wyprodukowane z plastiku było jak najmniej szkodliwe dla środowiska.

R1ep3RR3wCZoG
Odpowiedź: (Uzupełnij).
ROYg301Zt9e1y1
Film nawiązujący do treści materiału - dotyczy materiałów, z których wykonywane są opakowania.
Ciekawostka

Materiał, z którego wykonane zostało opakowanie, wpływa na produkty, jakie mogą być w nim przechowywane. Nie każde opakowanie jest odpowiednie dla tego samego artykułu. Metalowe opakowania nie nadają się do przechowywania kwaśnych produktów, jak np. octu, ponieważ zawarte w nich substancje wchodzą w szkodliwe dla zdrowia reakcje z metalem. Z kolei plastikowe opakowania nie powinny być wykorzystywane do przechowywania surowych jaj i produktów je zawierających, takich jak majonez. Ich bezpośredni kontakt z plastikiem ułatwia dostanie się do nich bakterii E. coliSalmonella spp., co jest szkodliwe dla zdrowia. Jedynie opakowania szklane, które są obojętne chemicznie, mają uniwersalne zastosowanie i można w nich przechowywać produkty o różnym składzie i konsystencji.

Ćwiczenie 2

Hipoteza: opakowania wykonane z jednego typu materiału są łatwiejsze do ponownego wykorzystania.

Na podstawie informacji z materiału określ, czy podana hipoteza jest prawdziwa, czy fałszywa. Odpowiedź uzasadnij jednym argumentem.

RGwuGxFMvjyaL
Odpowiedź: (Uzupełnij).
Ćwiczenie 3

Jakie cechy opakowań plastikowych powodują, że ciągle jest na nie zapotrzebowanie? Podaj dwie.

R1A9W6lzLSnEp
Odpowiedź: (Uzupełnij).