Film edukacyjny
Na podstawie filmu określ, jaki warunek musi zostać spełniony, aby opakowanie wyprodukowane z plastiku było jak najmniej szkodliwe dla środowiska.
Materiał, z którego wykonane zostało opakowanie, wpływa na produkty, jakie mogą być w nim przechowywane. Nie każde opakowanie jest odpowiednie dla tego samego artykułu. Metalowe opakowania nie nadają się do przechowywania kwaśnych produktów, jak np. octu, ponieważ zawarte w nich substancje wchodzą w szkodliwe dla zdrowia reakcje z metalem. Z kolei plastikowe opakowania nie powinny być wykorzystywane do przechowywania surowych jaj i produktów je zawierających, takich jak majonez. Ich bezpośredni kontakt z plastikiem ułatwia dostanie się do nich bakterii E. coli i Salmonella spp., co jest szkodliwe dla zdrowia. Jedynie opakowania szklane, które są obojętne chemicznie, mają uniwersalne zastosowanie i można w nich przechowywać produkty o różnym składzie i konsystencji.
Hipoteza: opakowania wykonane z jednego typu materiału są łatwiejsze do ponownego wykorzystania.
Na podstawie informacji z materiału określ, czy podana hipoteza jest prawdziwa, czy fałszywa. Odpowiedź uzasadnij jednym argumentem.
Jakie cechy opakowań plastikowych powodują, że ciągle jest na nie zapotrzebowanie? Podaj dwie.