Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby udostępnić materiał Dodaj całą stronę do teczki
Polecenie 1

Zapoznaj się z treścią zadania. Swoją odpowiedź zapisz w formularzu. Następnie zapoznaj się z filmem i sprawdź, czy twoje wyjaśnienie jest prawidłowe.

Po wzięciu do ust niewielkiej szczypty mąki ziemniaczanej, zawierającej głównie skrobię, początkowo nie odczuwamy żadnego smaku. Po krótkim czasie i wymieszaniu skrobi ze śliną zaczynamy odczuwać smak słodki.

R1KosV3qNpVPZ
Wyjaśnij – uwzględniając procesy, które zachodzą w jamie ustnej – w jaki sposób dochodzi do opisanej zmiany smaków. (Uzupełnij).
R1XCraQ2OhfIb1
Film nawiązujący do treści materiału - dotyczy właściwości fizycznych i chemicznych disacharydów i ich znaczenia biologicznego.
Polecenie 2
RACLxvcklsSgj
Dokonaj podziału dwucukrów według wybranego przez siebie kryterium. (Uzupełnij).
Polecenie 3
RsYlXQlr11nac
Porównaj reakcje kondensacji i hydrolizy. Wypisz podobieństwa i różnice. (Uzupełnij).
Aplikacje dostępne w
Pobierz aplikację ZPE - Zintegrowana Platforma Edukacyjna na androida