Sprawdź się
Maltoza powstaje z dwóch cząsteczek glukozy. Glukoza ma wzór sumaryczny CIndeks dolny 66HIndeks dolny 1212OIndeks dolny 66.
Wrodzona nietolerancja fruktozy (fruktozemia) to choroba uwarunkowana genetycznie. Dopóki niemowlęta są karmione wyłącznie piersią, nie mają objawów tej choroby – występują one dopiero po podaniu dziecku pokarmu słodzonego sacharozą.
Za wzorzec słodkiego smaku przyjmuje się 10% roztwór sacharozy. Względna słodkość takiego roztworu wynosi 1 i jest to jednostka słodkości.
Cukier stołowy w produktach spożywczych często zastępuje się tak samo słodkim, a wygodniejszym w przetwórstwie syropem glukozowo‑fruktozowym (HFCS), otrzymywanym z kukurydzy.
Cukier (sacharoza) uważany był za wartościowy odżywczo produkt spożywczy, niezalecany tylko osobom chorym na cukrzycę. Odgrywał także istotną rolę przy tworzeniu pożądanej konsystencji produktów. W latach 60. i 70. XX w. stwierdzono jednak, że spożywanie nadmiernych jego ilości predysponuje do rozwoju m.in. otyłości, cukrzycy i próchnicy. (…) Glukoza i fruktoza mają identyczny sumaryczny wzór chemiczny (CIndeks dolny 66HIndeks dolny 1212OIndeks dolny 66), różnią się jednak sposobem wchłaniania i metabolizmem. Wchłanianie monosacharydów zachodzi dość szybko, już w dwunastnicy i w górnym odcinku jelita czczego. Wzrost stężenia glukozy we krwi pobudza wysepki beta Langerhansa trzustki do wydzielenia insuliny wpływającej na regulację głodu i sytości oraz aktywującej dokomórkowe transportery dla glukozy i enzymy biorące udział w jej przemianach. Natomiast fruktoza nie wpływa na wydzielanie insuliny. Indeks dolny Źródło: Joanna Sadowska, Magda Rygielska, Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 3 (94), 14–26. Indeks dolny koniecŹródło: Joanna Sadowska, Magda Rygielska, Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 3 (94), 14–26.