Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R17L21ljNybhV1
Ćwiczenie 1
Wskaż związek, który nie jest disacharydem: Możliwe odpowiedzi: 1. laktaza, 2. maltoza, 3. laktoza, 4. galaktoza
RXY0HROi4DUjK1
Ćwiczenie 2
Na podstawie opisu dopasuj do niego nazwę cukru. Sacharoza Możliwe odpowiedzi: 1. Forma transportowa cukrów u roślin, 2. Składnik pyłku i nektaru roślin, 3. Substancja zapasowa u grzybów, 4. Budulec ściany komórkowej bakterii Trehaloza Możliwe odpowiedzi: 1. Forma transportowa cukrów u roślin, 2. Składnik pyłku i nektaru roślin, 3. Substancja zapasowa u grzybów, 4. Budulec ściany komórkowej bakterii Maltoza Możliwe odpowiedzi: 1. Forma transportowa cukrów u roślin, 2. Składnik pyłku i nektaru roślin, 3. Substancja zapasowa u grzybów, 4. Budulec ściany komórkowej bakterii Peptydoglikan Możliwe odpowiedzi: 1. Forma transportowa cukrów u roślin, 2. Składnik pyłku i nektaru roślin, 3. Substancja zapasowa u grzybów, 4. Budulec ściany komórkowej bakterii
11
Ćwiczenie 3

Maltoza powstaje z dwóch cząsteczek glukozy. Glukoza ma wzór sumaryczny CIndeks dolny 6HIndeks dolny 12OIndeks dolny 6.

RfjiAp1A8pfrW
Określ wzór sumaryczny maltozy wiedząc, że glukoza ma wzór C6H12O6. (Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 4
RfiSexOhPgXBe
Laktoza znajduje się w mleku i produktach mlecznych. Wyjaśnij, na czym polega nietolerancja laktozy. (Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 5
RcwmQzuowkFPW
Źródło: Don A. Carlson, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
R73hKnnmSgFK4
Na podstawie wzoru strukturalnego określ, czy ten dwucukier jest cukrem redukującym. Odpowiedź uzasadnij. (Uzupełnij).
2
Ćwiczenie 5
R1XEIxi2PTkad
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 6

Wrodzona nietolerancja fruktozy (fruktozemia) to choroba uwarunkowana genetycznie. Dopóki niemowlęta są karmione wyłącznie piersią, nie mają objawów tej choroby – występują one dopiero po podaniu dziecku pokarmu słodzonego sacharozą.

R77DYDuhG4dQi
Wyjaśnij, dlaczego. (Uzupełnij).
311
Ćwiczenie 7

Za wzorzec słodkiego smaku przyjmuje się 10% roztwór sacharozy. Względna słodkość takiego roztworu wynosi 1 i jest to jednostka słodkości.

RuurDG5rVESFg1
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Typ cukru: Laktoza
    • Względna wartość słodyczy: 16
  • 2. zestaw danych:
    • Typ cukru: Galaktoza
    • Względna wartość słodyczy: 32.1
  • 3. zestaw danych:
    • Typ cukru: Maltoza
    • Względna wartość słodyczy: 32.5
  • 4. zestaw danych:
    • Typ cukru: Cuk. inwert.
    • Względna wartość słodyczy: 50
  • 5. zestaw danych:
    • Typ cukru: Glukoza
    • Względna wartość słodyczy: 74.3
  • 6. zestaw danych:
    • Typ cukru: Miód
    • Względna wartość słodyczy: 97
  • 7. zestaw danych:
    • Typ cukru: HFCS
    • Względna wartość słodyczy: 100
  • 8. zestaw danych:
    • Typ cukru: Sacharoza
    • Względna wartość słodyczy: 100
  • 9. zestaw danych:
    • Typ cukru: Fruktoza
    • Względna wartość słodyczy: 173
HFCS – syrop glukozowo-fruktozowy (42% fruktozy).
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1EsXEk6TRHXI
Wyjaśnij, dlaczego syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) – mimo że zawiera w swoim składzie dwa cukry – nie jest najsłodszą substancją słodzącą. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Cukier stołowy w produktach spożywczych często zastępuje się tak samo słodkim, a wygodniejszym w przetwórstwie syropem glukozowo‑fruktozowym (HFCS), otrzymywanym z kukurydzy.

Cukier (sacharoza) uważany był za wartościowy odżywczo produkt spożywczy, niezalecany tylko osobom chorym na cukrzycę. Odgrywał także istotną rolę przy tworzeniu pożądanej konsystencji produktów. W latach 60. i 70. XX w. stwierdzono jednak, że spożywanie nadmiernych jego ilości predysponuje do rozwoju m.in. otyłości, cukrzycy i próchnicy. (…) Glukoza i fruktoza mają identyczny sumaryczny wzór chemiczny (CIndeks dolny 6HIndeks dolny 12OIndeks dolny 6), różnią się jednak sposobem wchłaniania i metabolizmem. Wchłanianie monosacharydów zachodzi dość szybko, już w dwunastnicy i w górnym odcinku jelita czczego. Wzrost stężenia glukozy we krwi pobudza wysepki beta Langerhansa trzustki do wydzielenia insuliny wpływającej na regulację głodu i sytości oraz aktywującej dokomórkowe transportery dla glukozy i enzymy biorące udział w jej przemianach. Natomiast fruktoza nie wpływa na wydzielanie insuliny. Indeks dolny Źródło: Joanna Sadowska, Magda Rygielska, Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 3 (94), 14–26. Indeks dolny koniec

RWjnuNLL1pDtF
Na podstawie poniższego tekstu wskaż jakie możliwe skutki może mieć spożywanie HFCS (Uzupełnij).
Aplikacje dostępne w
Pobierz aplikację ZPE - Zintegrowana Platforma Edukacyjna na androida