Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1A5oZCIozmPA
Nagranie filmowe lekcji.
Polecenie 1
RtRQ02Fdv9W0B1
Na podstawie informacji zawartych w filmie wymień rodzaje strzępek, jakie mogą występować u grzybów. Krótko scharakteryzuj każdy z nich. (Uzupełnij).
Polecenie 2
R4JOhGnhmPfIt1
Na podstawie informacji zawartych w filmie opisz sposoby odżywiania się grzybów. (Uzupełnij).
Polecenie 3
RbhOlItDA5GQ8
Pleśnie (grzyby pleśniowe) to potoczna nazwa saprotroficznych, rzadziej pasożytniczych grzybów, które na powierzchni porażonych podłoży tworzą najczęściej obfite, gęste naloty, wykwity czy kożuszki o różnej barwie, wielkości i strukturze. Przeanalizuj poniższą galerię przedstawicieli pędzlaka i wyjaśnij, dlaczego część gatunków tych grzybów powoduje straty w żywności, a część ma zastosowanie m.in. w produkcji przetworów mleczarskich. (Uzupełnij).