Ilustracja dotyczy zmiany pogłowia bydła w Polsce w latach 1961-2018. Na ilustracji głównej jest wykres z krzywą zmiany pogłowia bydła. Krzywa rośnie od 1961 roku do 1976 roku, w którym osiąga wartość maksymalną około 13 milionów sztuk. Następnie liczba ta powoli spada, osiągając minimum w 2005 roku - około 5,4 miliona sztuk. W 2018 roku wynosi 6 milionów sztuk. Opisano: 1. Pogłowie bydła, po dużych stratach wojennych, stopniowo wzrastało do połowy lat 70. XX wieku. W drugiej połowie lat 70. XX wieku osiągnęło swoje historyczne maksimum (ponad 13 milionów sztuk)., 2. Od lat 80. XX wieku następowało zmniejszanie się pogłowia bydła. Było to spowodowane głównie: zwiększającymi się kosztami produkcji, szczególnie w małych gospodarstwach, niskimi cenami skupu mleka i mięsa wołowego, kryzysem w przemyśle mleczarskim, zmianą struktury dochodów gospodarstw rolnych (zwiększeniem się liczby gospodarstw utrzymujących się z pracy poza rolnictwem)., 3. Szczególnie duży spadek miał miejsce w latach 90. XX wieku (w 1995 roku pogłowie wynosiło 7,3 miliona sztuk). W rezultacie w okresie od połowy lat 70. XX wieku do końca tego stulecia pogłowie bydła zmniejszyło się o około połowę. Przyczynami tej tendencji były: wysokie koszty produkcji związane z budową i wyposażeniem budynków gospodarskich, zakupem maszyn (na przykład sprzętu do udoju) i pasz oraz opieką weterynaryjną, niskie ceny skupu mleka i żywca rzeźnego, upadek PGR-ów, w których prowadziło się chów tych zwierząt, wzrost zachorowalności zwierząt na chorobę BSE (szalonych krów), eliminacja z rynku drobnych i tradycyjnych gospodarstw na skutek wysokich wymagań zakładów przemysłu mleczarskiego, których kondycja w tym okresie uległa poprawie (chodziło tu między innymi o kwestie przechowywania mleka)., 4. Na początku XXI wieku pogłowie bydła osiągnęło swoje minimum (w badanym okresie) - 5,4 miliona sztuk. Od 2004 roku spadek pogłowia został zahamowany. W ostatnich latach obserwuje się stopniowy jego wzrost. Niewielki wzrost wynika wciąż z trudnej i mało opłacalnej produkcji związanej z niskimi cenami skupu mleka i wołowiny, a także przeznaczanie na mięso bydła ras mlecznych, co wiąże się z gorszą jakością takiego mięsa. Jednakże rolnicy mogą korzystać z dopłat UE - tak zwana płatność do bydła i do krów (w ostatnich latach, według ARiMR, było to w zależności od płci zwierząt 300-390 złotych od sztuki rocznie). W 2018 roku pogłowie bydła wynosiło 6,2 miliona sztuk.
Ilustracja dotyczy zmiany pogłowia bydła w Polsce w latach 1961-2018. Na ilustracji głównej jest wykres z krzywą zmiany pogłowia bydła. Krzywa rośnie od 1961 roku do 1976 roku, w którym osiąga wartość maksymalną około 13 milionów sztuk. Następnie liczba ta powoli spada, osiągając minimum w 2005 roku - około 5,4 miliona sztuk. W 2018 roku wynosi 6 milionów sztuk. Opisano: 1. Pogłowie bydła, po dużych stratach wojennych, stopniowo wzrastało do połowy lat 70. XX wieku. W drugiej połowie lat 70. XX wieku osiągnęło swoje historyczne maksimum (ponad 13 milionów sztuk)., 2. Od lat 80. XX wieku następowało zmniejszanie się pogłowia bydła. Było to spowodowane głównie: zwiększającymi się kosztami produkcji, szczególnie w małych gospodarstwach, niskimi cenami skupu mleka i mięsa wołowego, kryzysem w przemyśle mleczarskim, zmianą struktury dochodów gospodarstw rolnych (zwiększeniem się liczby gospodarstw utrzymujących się z pracy poza rolnictwem)., 3. Szczególnie duży spadek miał miejsce w latach 90. XX wieku (w 1995 roku pogłowie wynosiło 7,3 miliona sztuk). W rezultacie w okresie od połowy lat 70. XX wieku do końca tego stulecia pogłowie bydła zmniejszyło się o około połowę. Przyczynami tej tendencji były: wysokie koszty produkcji związane z budową i wyposażeniem budynków gospodarskich, zakupem maszyn (na przykład sprzętu do udoju) i pasz oraz opieką weterynaryjną, niskie ceny skupu mleka i żywca rzeźnego, upadek PGR-ów, w których prowadziło się chów tych zwierząt, wzrost zachorowalności zwierząt na chorobę BSE (szalonych krów), eliminacja z rynku drobnych i tradycyjnych gospodarstw na skutek wysokich wymagań zakładów przemysłu mleczarskiego, których kondycja w tym okresie uległa poprawie (chodziło tu między innymi o kwestie przechowywania mleka)., 4. Na początku XXI wieku pogłowie bydła osiągnęło swoje minimum (w badanym okresie) - 5,4 miliona sztuk. Od 2004 roku spadek pogłowia został zahamowany. W ostatnich latach obserwuje się stopniowy jego wzrost. Niewielki wzrost wynika wciąż z trudnej i mało opłacalnej produkcji związanej z niskimi cenami skupu mleka i wołowiny, a także przeznaczanie na mięso bydła ras mlecznych, co wiąże się z gorszą jakością takiego mięsa. Jednakże rolnicy mogą korzystać z dopłat UE - tak zwana płatność do bydła i do krów (w ostatnich latach, według ARiMR, było to w zależności od płci zwierząt 300-390 złotych od sztuki rocznie). W 2018 roku pogłowie bydła wynosiło 6,2 miliona sztuk.
Zmiany pogłowia bydła w Polsce w latach 1961-2018
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Opracowanie własne na podstawie danych FAOStat i BDL GUS.