Sprawdź się
Na wykresie przedstawiono zmiany pogłowia wybranych zwierząt gospodarskich w latach 1985‑2018 (1985 = 100). Uzupełnij legendę wykresu, wybierając nazwy spośród podanych.
Na wykresie przedstawiono zmiany pogłowia wybranych zwierząt gospodarskich w latach 1985‑2018 (1985 = 100). Zapoznaj się z opisem wykresu. Uzupełnij jego legendę, wybierając nazwy spośród podanych.
Poniższy wykres przedstawia zmiany cen mięsa wieprzowego (rok poprzedni = 100) na tle zmian pogłowia i produkcji mięsa wieprzowego w skali globalnej w latach 1992‑2012. Uzupełnij legendę, wybierając nazwy spośród podanych.
Na poniższym wykresie przedstawiono dynamikę zmian pogłowia trzody chlewnej oraz zbiorów żyta i ziemniaków w latach 1990‑2002 (1990 = 100). Korzystając z poniższego wykresu oraz własnej wiedzy, wyjaśnij przyczynę spadku pogłowia trzody chlewnej w 1993 roku. Następnie sformułuj prawidłowość wynikającą z poniższego wykresu i spróbuj ją wyjaśnić.
Na wykresie przedstawiono dynamikę zmian pogłowia trzody chlewnej oraz zbiorów żyta i ziemniaków w latach 1990‑2002 (1990 = 100). Korzystając z opisu wykresu oraz własnej wiedzy, wyjaśnij przyczynę spadku pogłowia trzody chlewnej w 1993 roku. Następnie sformułuj prawidłowość wynikającą z poniższego wykresu i spróbuj ją wyjaśnić.
W tabeli przedstawiono udziały procentowe poszczególnych rodzajów mięsa w ogólnej ich produkcji w Polsce w latach. Podaj dwie przyczyny znacznego wzrostu produkcji wieprzowiny i spadku produkcji wołowiny w Polsce w połowie lat 90. XX w..
1985 | 1990 | 1995 | |
---|---|---|---|
wołowina | 28,3 | 24,5 | 13,8 |
wieprzowina | 58,1 | 62,6 | 71,6 |
drób | 10,8 | 11,2 | 13,7 |
baranina i kozina | 1,0 | 1,0 | 0,2 |
pozostałe mięso | 1,8 | 0,7 | 0,7 |
Indeks górny Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., CC BY‑SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by‑sa/3.0/ Indeks górny koniecŹródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., CC BY‑SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by‑sa/3.0/
Indeks górny Opracowanie własne na podstawie danych FAOStat. Indeks górny koniecOpracowanie własne na podstawie danych FAOStat.
Korzystając z różnych źródeł informacji geograficznej oraz z własnej wiedzy, wyjaśnij przyczynę zwiększenia udziału indyków w pogłowiu drobiu.