Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Dlaczego wino pozostawione w otwartej butelce ma zapach octu? Czy może ono posiadać taki zapach jeszcze przed otwarciem butelki? Zapoznaj się z grafiką interaktywną na ten temat, a następnie odpowiedz na pytania.

R16keNvxjxvXI1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Czynniki powstawania zapachu octu w winie
Źródło: GroMar Sp. z o.o., opracowano na podstawie Klewicka E.,, Kusewicz D., Bakterie kwasu octowego [ w: ]Mikrobiologia techniczna, t. 2, pod red. Z. Libudzisza, K. Kowal, Z. Żakowskiej, Warszawa 2009. ISBN 978-83-01-15523-0, korzystano z materiałów dostępnych pod adresem: http://cudatoskanii.pl/, licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 2

Od kiedy produkuje się wino? Jaki był sposób jego przechowywania w starożytności? Zapoznaj się z grafiką interaktywną przedstawiającą butelkę rzymskiego wina ze Spiru z około 325 roku, a następnie wykonaj zadania poniżej.

RtEQqAMzh7oz01
Ilustracja interaktywna Zdjęcie przedstawiające malunki pochodzące ze starożytnego Egiptu, w których zobrazowano uprawę winorośli, oraz etapy produkcji wina, a także handel gotowym produktem. Źródła pochodzą z okresu około tysiąc pięćsetnego roku przed naszą erą. 1. Początki wina Wytwarzanie wina jest starsze niż pisemne zapisy, a szczegóły pierwszej uprawy dzikiej winorośli nie są do końca poznane. Archeolodzy snują domysły, iż pierwsi ludzie wdrapywali się na drzewa, aby zbierać jagody, ze względu na ich słodki smak. Prawdopodobnie zaobserwowali, iż po upływie kilku dni sok na dnie pojemnika zaczął wytwarzać wino o niskiej zawartości alkoholu. Zgodnie z tą teorią sytuacja zmieniła się około 10000>8000 lat p.n.e. wraz z przejściem od koczowniczego do siedzącego stylu życia, co doprowadziło do rolnictwa i udomowienia wina. Dowody na produkcje wina odnaleziono w Chinach (około 7000 lat p.n.e.), Armenii (około 6100 p.n.e.), Gruzji od 6000 p.n.e., Iranie od 5000 p.n.e., i Sycylii od 4000 p.n.e.
Zdjęcie przedstawiające malunki pochodzące ze starożytnego Egiptu, w których zobrazowano uprawę winorośli, oraz etapy produkcji wina, a także handel gotowym produktem. Źródła pochodzą z okresu około tysiąc pięćsetnego roku przed naszą erą. Indeks dolny Uprawa winogron, winiarstwo i handel w starożytnym Egipcie około 1500 p.n.e. Autor: Archimatth; Źródło: wikipedia.org; Licencja: domena publiczna;

Od XV wieku w ramach ekspansji europejskiej wzrosło wytwarzanie i spożywanie wina. Przemysłowe otrzymywanie i konsumpcja wina są obecne na całym świecie, a dzięki nowoczesnym technologiom i wiedzy jego produkcja jest ciągle udoskonalana., 2. Przechowywanie wina Do win wytwarzanych w czasach cywilizacji Starożytnej Grecji i Rzymie wsypywano ziół i przypraw oraz dodawano miodu i wody morskiej. W starożytności i w średniowieczu produkowane wina były wytrawne lub półwytrawne. Ponadto nie były one odpowiednio przechowywane oraz chronione przed utlenieniem czy dostępem mikroorganizmów, czego efektem było ich kwaśnienie. Odczuwalny był również zapach octu, dlatego do renesansu wina rzadko były długo przechowywane., 3. Naczynia służące do przechowywania wina W starożytnym świecie znano sztukę wytwarzania szklanych butelek, która została rozwinięta i upowszechniona przez Syryjczyków, a potem Rzymian. Jednak szkło nie było dobrym materiałem do przechowywania i transportowania wina. Dlatego też używano w tym celu glinianych amfor lub drewnianych beczek.
Zdjęcie przedstawiające glinianą amforę, która niegdyś służyła do przechowywania wina. Znajduje się ona na trawie.Indeks dolny Gliniana amfora. Źródło: wikipedia.org; Autor: А.Мухранов; Licencja: CC BY-SA 3.0;

Butelka zamykana korkiem, która była w stanie wytrzymać ciśnienie powstającego z wina tlenku węgla(IV) została wprowadzona dopiero w XVII wieku. Wówczas także rozpoczęto produkcję win musujących.

Kładzenie butelek na boku umożliwiło zmodyfikowanie kształtu butelki z bulwiastej na cylindryczną. Zabieg ten spowodował ograniczenie kwaśnienia wina (utlenianie etanolu do octu), ponieważ podczas takiego ułożenia butelki korek miał kontakt z winem, pęczniał, uszczelniał butelkę i izolował zawartość od powietrza.
Źródło: Altera Ievatur, dostępny w internecie: es.m.wikipedia.org, licencja: CC BY-SA 4.0.
Ćwiczenie 1

Co pozwoliło na uszczelnienie butelki z winem?

R9fhS3Xpbfayd
(Uzupełnij).
RHXc8ORfIaLGM
Ćwiczenie 2
Zaznacz czynniki pozwalające na zapobieganie dostępu powietrza w winie. Możliwe odpowiedzi: 1. Wprowadzenie związków siarki., 2. Wprowadzenie gazowego azotu do butelki., 3. Odpompowanie powietrza za pomocą pompy próżniowej., 4. Wprowadzenie kwasu octowego (etanowego).
RZ0zrO793EyHv
Ćwiczenie 3
Powstanie, jakich związków umożliwia wysoka temperatura towarzysząca fermentacji wina? Zaznacz poprawne odpowiedzi. Możliwe odpowiedzi: 1. Kwasu octowego., 2. Acetaldehydu., 3. Etanolu., 4. Tanin.