Grafika interaktywna
Polecenie 1
Dlaczego wino pozostawione w otwartej butelce ma zapach octu? Czy może ono posiadać taki zapach jeszcze przed otwarciem butelki? Zapoznaj się z grafiką interaktywną na ten temat, a następnie odpowiedz na pytania.
Czynniki powstawania zapachu octu w winie
Źródło: GroMar Sp. z o.o., opracowano na podstawie Klewicka E.,, Kusewicz D., Bakterie kwasu octowego [ w: ]Mikrobiologia techniczna, t. 2, pod red. Z. Libudzisza, K. Kowal, Z. Żakowskiej, Warszawa 2009. ISBN 978-83-01-15523-0, korzystano z materiałów dostępnych pod adresem: http://cudatoskanii.pl/, licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 2
Od kiedy produkuje się wino? Jaki był sposób jego przechowywania w starożytności? Zapoznaj się z grafiką interaktywną przedstawiającą butelkę rzymskiego wina ze Spiru z około roku, a następnie wykonaj zadania poniżej.
Zdjęcie przedstawiające malunki pochodzące ze starożytnego Egiptu, w których zobrazowano uprawę winorośli, oraz etapy produkcji wina, a także handel gotowym produktem. Źródła pochodzą z okresu około tysiąc pięćsetnego roku przed naszą erą. Indeks dolny Uprawa winogron, winiarstwo i handel w starożytnym Egipcie około p.n.e. Autor: Archimatth; Źródło: wikipedia.org; Licencja: domena publiczna;
Od wieku w ramach ekspansji europejskiej wzrosło wytwarzanie i spożywanie wina. Przemysłowe otrzymywanie i konsumpcja wina są obecne na całym świecie, a dzięki nowoczesnym technologiom i wiedzy jego produkcja jest ciągle udoskonalana., 2. Przechowywanie wina Do win wytwarzanych w czasach cywilizacji Starożytnej Grecji i Rzymie wsypywano ziół i przypraw oraz dodawano miodu i wody morskiej. W starożytności i w średniowieczu produkowane wina były wytrawne lub półwytrawne. Ponadto nie były one odpowiednio przechowywane oraz chronione przed utlenieniem czy dostępem mikroorganizmów, czego efektem było ich kwaśnienie. Odczuwalny był również zapach octu, dlatego do renesansu wina rzadko były długo przechowywane., 3. Naczynia służące do przechowywania wina W starożytnym świecie znano sztukę wytwarzania szklanych butelek, która została rozwinięta i upowszechniona przez Syryjczyków, a potem Rzymian. Jednak szkło nie było dobrym materiałem do przechowywania i transportowania wina. Dlatego też używano w tym celu glinianych amfor lub drewnianych beczek.
Zdjęcie przedstawiające glinianą amforę, która niegdyś służyła do przechowywania wina. Znajduje się ona na trawie.Indeks dolny Gliniana amfora. Źródło: wikipedia.org; Autor: А.Мухранов; Licencja: CC BY-SA 3.0;
Butelka zamykana korkiem, która była w stanie wytrzymać ciśnienie powstającego z wina tlenku węgla() została wprowadzona dopiero w wieku. Wówczas także rozpoczęto produkcję win musujących.
Kładzenie butelek na boku umożliwiło zmodyfikowanie kształtu butelki z bulwiastej na cylindryczną. Zabieg ten spowodował ograniczenie kwaśnienia wina (utlenianie etanolu do octu), ponieważ podczas takiego ułożenia butelki korek miał kontakt z winem, pęczniał, uszczelniał butelkę i izolował zawartość od powietrza.
Źródło: Altera Ievatur, dostępny w internecie: es.m.wikipedia.org, licencja: CC BY-SA 4.0.
Ćwiczenie 1
Co pozwoliło na uszczelnienie butelki z winem?
Odpowiedź:
Ćwiczenie 2
Zaznacz czynniki pozwalające na zapobieganie dostępu powietrza w winie.
- Wprowadzenie związków siarki
- Wprowadzenie gazowego azotu do butelki
- Odpompowanie powietrza za pomocą pompy próżniowej
- Wprowadzenie kwasu octowego (etanowego)
Ćwiczenie 3
Powstanie, jakich związków umożliwia wysoka temperatura towarzysząca fermentacji wina? Zaznacz poprawne odpowiedzi.
- kwasu octowego
- acetaldehydu
- etanolu
- tanin