Sprawdź się
Spośród poniżej podanych składów wybierz ten, który trafnie oddaje skład procentowy wina.
- 86% woda, 12% etanol, 1%: glicerol, polisacharydy i inne pierwiastki śladowe, 0,5% kwasy, 0,5% lotne związki
- 86% woda, 12% etanol, 1%: glicerol, polisacharydy i inne pierwiastki śladowe, 0,5% kwasy, 0,5% fenole
- 86% woda, 12% metanol, 1%: glicerol, polisacharydy i inne pierwiastki śladowe, 0,5% kwasy, 0,5% lotne związki
- 86% woda, 12% etanol, 1%: glicerol, polisacharydy i inne pierwiastki śladowe, 0,5% fenole, 0,5% lotne związki
Wybierz prawidłową odpowiedź – enzym pełniący funkcję katalizatora w utlenieniu acetaldehydu (etanalu) do kwasu octowego (etanowego) to:
- dehydrogenaza aldehydowa.
- dehydrogenaza alkoholowa.
- dehydrogenaza mleczanowa.
- deaminaza adezynowa.
Jak nazywa się proces tworzenia kwasu octowego w winie na skutek działania bakterii? Wybierz prawidłową odpowiedź.
- Fermentacja octowa
- Fermentacja alkoholowa
- Fermentacja mlekowa
- Fermentacja masłowa
Wybierz prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. acetaldehyd, 2. etan, 3. kwas octowy, 4. eten
Na drodze reakcji utleniania etanolu katalizowanej przy udziale ADH powstaje ....... .
Wybierz prawidłową odpowiedź.
- acetaldehyd.
- etan.
- kwas octowy.
- eten.
W oparciu o poniższe równanie reakcji oblicz, ile gramów etanolu należy utlenić w celu otrzymania gramów kwasu octowego. Wynik zaokrąglij do dwóch miejsc znaczących.
Oblicz, ile etanolu powstanie w wyniku fermentacji glukozy wiedząc, że gęstość etanolu wynosi . Wynik podaj z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku.
