Zdjęcie główne przedstawia Chińczyków rozsypujących sól na polu. Chińczycy mają na głowach czapki w kształcie stożków. 1. Sól kuchenna Na zdjęciu na stole leży solniczka, z której wysypało się trochę soli. Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Zwana również solą warzoną , składa się z chlorku sodu (NaCl ). Stanowi najbardziej oczyszczony produkt ze wszystkich składników mineralnych. Sól kuchenna jest odgórnie jodowana , zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia podpisanym w 1997 r . , celem zapobiegania niedoborom jodu u osób zamieszkujących tereny, gdzie ten pierwiastek jest deficytowy. Sól kuchenna jest stosowana w przemyśle spożywczym w celu poprawy smaku. Odmianą tej soli jest sól kamienna , różniąca się od soli kuchennej tylko grubością ziaren. Sól kamienna znalazła zastosowanie do peklowania i marynowania mięs oraz przygotowywania zalew na kiszone ogórki., 2. Sól morska Zdjęcie przedstawia białe kryształki. Leży na nich szkielet rozgwiazdy.Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Stanowi ona bardziej wartościowy związek, w porównaniu do soli kuchennej. W składzie oprócz chlorku sodu można znaleźć niewielkie ilości jonów magnezu, potasu oraz wapnia i śladowe ilości innych składników mineralnych . Sól morska, jak sama jej nazwa wskazuje, jest wydobywana z morza. Należy podkreślić, że zawiera ona wysoką zawartość naturalnego jodu , który zapobiega chorobom tarczycy oraz wadom rozwojowym u płodu. Sól morska występuje w postaci gruboziarnistej., 3. Sól himalajska Zdjęcie przedstawia małą miskę, w której są drobne, jasnoróżowe kryształki soli. Część kryształów leży rozsypana wokół naczynia.Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Jest ona wydobywana z najgłębszych warstw Himalajów i charakteryzuje się delikatnie różową lub pasteloworóżową barwą, czasem białą. Sól himalajska składa się w 98 % z chlorku sodu, jednakże może zawierać nawet 80 różnych składników mineralnych , z których na wyróżnienie zasługują jony lub związki magnezu, krzemu, siarki, litu, manganu, boru i wiele innych . Sól himalajska stanowi bardzo wartościowy pod względem odżywczym produkt diety. Jest wykorzystywana często jako zamiennik soli kuchennej i soli morskiej, a jej smak jest intensywniejszy w porównaniu ze smakiem soli kuchennej., 4. Sól smakowa Na zdjęciu w drewnianej miseczce leżą drobne białe kryształki wymieszane z przyprawami. Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Inaczej zwana solą przyprawową , która jest dostępna w małych objętościowo opakowaniach ok. 30 — 50 g . W skład oprócz chlorku sodu, wchodzi mieszanka ziół, dodatek suszonego czosnku, suszonej skórki cytryny lub pieprzu . Sól tego typu jest korzystna ze względu na zmniejszenie ilości chlorku sodu lub jonów potasu poprzez udział innych przypraw, podkreślających smak przygotowywanych dań. Podczas nabywania soli smakowej należy zwróć uwagę na jej skład, gdyż może zawierać ona dodatek glutaminianiu sodu , niepolecanego dodatku do żywności., 5. Sól potasowa Na zdjęciu jest kawałek jasnopomarańczowego kryształu. Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Zwana jest solą niskosodową. Poza sylwinem (KCl) zawiera pewne ilości halitu (NaCl ) , a także polihalitu, anhydrytu (CaSO 4 ), gipsu, kizerytu, kainitu, karnalitu, epsomitu i minerałów ilastych . Sól potasowa jest dobrą alternatywą dla osób zmagających jest z nadciśnieniem tętniczym. Jest podobna pod względem najważniejszych cech fizykochemicznych do soli kamiennej. W smaku związek ten jest bardziej gorzki, ze względu na zawartość dodatkowego pierwiastka tzn. jonów potasu, a z powodu obecności jonów żelaza bywa zabarwiony na kolor od jasno– do ciemnoróżowego., 6. Sól z czarnej lawy Zdjęcie przedstawia czarne kryształki. Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Zwana jest Kala namak lub solą indyjską. Czarna sól składa się głównie z chlorku sodu, której towarzyszy obecność w niewielkich ilościach:
siarczanu(VI ) sodu, siarczku żelaza(II ), siarkowodoru. Ten typ soli wydobywany jest przeważnie w Pakistanie, Indiach, Bangladeszu oraz na Cyprze, a jego główna produkcja znajduje się na hawajskiej wyspie Molokai. Jaki smak ma Kala Namak i czy jest stosowana w kuchni? sól ta charakteryzuje się bardziej gorzkim, niż słonym smakiem, używana jest w kuchni jako przyprawa dodatkowa (głównie w potrawach wegańskich) lub jako element dekoracyjny. Zdjęcie główne przedstawia Chińczyków rozsypujących sól na polu. Chińczycy mają na głowach czapki w kształcie stożków. 1. Sól kuchenna Na zdjęciu na stole leży solniczka, z której wysypało się trochę soli. Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Zwana również solą warzoną , składa się z chlorku sodu (NaCl ). Stanowi najbardziej oczyszczony produkt ze wszystkich składników mineralnych. Sól kuchenna jest odgórnie jodowana , zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia podpisanym w 1997 r . , celem zapobiegania niedoborom jodu u osób zamieszkujących tereny, gdzie ten pierwiastek jest deficytowy. Sól kuchenna jest stosowana w przemyśle spożywczym w celu poprawy smaku. Odmianą tej soli jest sól kamienna , różniąca się od soli kuchennej tylko grubością ziaren. Sól kamienna znalazła zastosowanie do peklowania i marynowania mięs oraz przygotowywania zalew na kiszone ogórki., 2. Sól morska Zdjęcie przedstawia białe kryształki. Leży na nich szkielet rozgwiazdy.Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Stanowi ona bardziej wartościowy związek, w porównaniu do soli kuchennej. W składzie oprócz chlorku sodu można znaleźć niewielkie ilości jonów magnezu, potasu oraz wapnia i śladowe ilości innych składników mineralnych . Sól morska, jak sama jej nazwa wskazuje, jest wydobywana z morza. Należy podkreślić, że zawiera ona wysoką zawartość naturalnego jodu , który zapobiega chorobom tarczycy oraz wadom rozwojowym u płodu. Sól morska występuje w postaci gruboziarnistej., 3. Sól himalajska Zdjęcie przedstawia małą miskę, w której są drobne, jasnoróżowe kryształki soli. Część kryształów leży rozsypana wokół naczynia.Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Jest ona wydobywana z najgłębszych warstw Himalajów i charakteryzuje się delikatnie różową lub pasteloworóżową barwą, czasem białą. Sól himalajska składa się w 98 % z chlorku sodu, jednakże może zawierać nawet 80 różnych składników mineralnych , z których na wyróżnienie zasługują jony lub związki magnezu, krzemu, siarki, litu, manganu, boru i wiele innych . Sól himalajska stanowi bardzo wartościowy pod względem odżywczym produkt diety. Jest wykorzystywana często jako zamiennik soli kuchennej i soli morskiej, a jej smak jest intensywniejszy w porównaniu ze smakiem soli kuchennej., 4. Sól smakowa Na zdjęciu w drewnianej miseczce leżą drobne białe kryształki wymieszane z przyprawami. Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Inaczej zwana solą przyprawową , która jest dostępna w małych objętościowo opakowaniach ok. 30 — 50 g . W skład oprócz chlorku sodu, wchodzi mieszanka ziół, dodatek suszonego czosnku, suszonej skórki cytryny lub pieprzu . Sól tego typu jest korzystna ze względu na zmniejszenie ilości chlorku sodu lub jonów potasu poprzez udział innych przypraw, podkreślających smak przygotowywanych dań. Podczas nabywania soli smakowej należy zwróć uwagę na jej skład, gdyż może zawierać ona dodatek glutaminianiu sodu , niepolecanego dodatku do żywności., 5. Sól potasowa Na zdjęciu jest kawałek jasnopomarańczowego kryształu. Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Zwana jest solą niskosodową. Poza sylwinem (KCl) zawiera pewne ilości halitu (NaCl ) , a także polihalitu, anhydrytu (CaSO 4 ), gipsu, kizerytu, kainitu, karnalitu, epsomitu i minerałów ilastych . Sól potasowa jest dobrą alternatywą dla osób zmagających jest z nadciśnieniem tętniczym. Jest podobna pod względem najważniejszych cech fizykochemicznych do soli kamiennej. W smaku związek ten jest bardziej gorzki, ze względu na zawartość dodatkowego pierwiastka tzn. jonów potasu, a z powodu obecności jonów żelaza bywa zabarwiony na kolor od jasno– do ciemnoróżowego., 6. Sól z czarnej lawy Zdjęcie przedstawia czarne kryształki. Indeks górny Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna; Zwana jest Kala namak lub solą indyjską. Czarna sól składa się głównie z chlorku sodu, której towarzyszy obecność w niewielkich ilościach: siarczanu(VI ) sodu, siarczku żelaza(II ), siarkowodoru. Ten typ soli wydobywany jest przeważnie w Pakistanie, Indiach, Bangladeszu oraz na Cyprze, a jego główna produkcja znajduje się na hawajskiej wyspie Molokai. Jaki smak ma Kala Namak i czy jest stosowana w kuchni? sól ta charakteryzuje się bardziej gorzkim, niż słonym smakiem, używana jest w kuchni jako przyprawa dodatkowa (głównie w potrawach wegańskich) lub jako element dekoracyjny.
Grafika interaktywna pt. Chlorek sodu w przemyśle spożywczym .
Źródło: pixabay.com; Licencja: domena publiczna;, Korzystano z artykułu pt. Rodzaje soli - które i kiedy służą zdrowiu? dostępnego pod adresem: https://zdrowie.gazeta.pl/ .