Ilustracja interaktywna przedstawia strukturę DNA, opakowanie z jogurtem, ryby na talerzu, jajko, nerkę, serce i kość. Opisano funkcje fosforu, źródła fosforu, dzienne zapotrzebowanie oraz dodatkowe informacje. 1. Niedobór fosforu jest bardzo rzadki i zwykle obserwuje się go tylko w przypadkach prawie całkowitego głodu lub rzadkich, dziedzicznych zaburzeń nerek., 2. Wysokie stężenie fosforu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i zgonów., 3. Fosfor poprawia wchłanianie wapnia w żywym organizmie, w przypadku gdy wartość fosforu w diecie jest tożsama z występującą w niej ilością wapnia. Gdy w diecie jest go za dużo, może to przyczynić się do wymywania wapnia z kości., 4. Fosfor jest elementem strukturalnym kości i zębów, DNA i RNA oraz błon komórkowych. Pomaga w produkcji i magazynowaniu energii oraz stanowi bufor fizjologiczny., 5. Produkty mleczne: jogurty (jogurt naturalny zawiera 95 mg/100 g); sery (ser feta zawiera 337 mg/100 g, ser mozzarella zawiera 412 mg/100 g)., 6. Mięso: wołowina (197 mg/100 g); drób (mięso z piersi kurczaka zawiera 174 mg/100 g); ryby (łosoś zawiera 200 mg/100 g, pstrąg tęczowy zawiera 271 mg/100 g, dorsz zawiera 203 mg/100 g)., 7. Jajko kurze (198 mg/100 g), 8. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na fosfor zależy od wieku. Dokładna zalecana zawartość fosforu w diecie wygląda następująco: niemowlęta – 150 mg; dzieci od 5. miesiąca życia do 1. roku życia – 300 mg; dzieci: od 1. do 3. roku życia – 460 mg; od 4. do 6. roku życia – 500 mg; od 6. do 9. roku życia – 600 mg; chłopcy: od 10. do 18. roku życia – 1250 mg; dziewczęta: od 10. do 18. roku życia – 1250 mg; mężczyźni: 700 mg; kobiety: 700 mg; kobiety w ciąży: poniżej 19 lat – 1250 mg, powyżej 19 lat – 700 mg; laktacja: poniżej 19 lat – 1250 mg, powyżej 19 lat – 700 mg.
Ilustracja interaktywna przedstawia strukturę DNA, opakowanie z jogurtem, ryby na talerzu, jajko, nerkę, serce i kość. Opisano funkcje fosforu, źródła fosforu, dzienne zapotrzebowanie oraz dodatkowe informacje. 1. Niedobór fosforu jest bardzo rzadki i zwykle obserwuje się go tylko w przypadkach prawie całkowitego głodu lub rzadkich, dziedzicznych zaburzeń nerek., 2. Wysokie stężenie fosforu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i zgonów., 3. Fosfor poprawia wchłanianie wapnia w żywym organizmie, w przypadku gdy wartość fosforu w diecie jest tożsama z występującą w niej ilością wapnia. Gdy w diecie jest go za dużo, może to przyczynić się do wymywania wapnia z kości., 4. Fosfor jest elementem strukturalnym kości i zębów, DNA i RNA oraz błon komórkowych. Pomaga w produkcji i magazynowaniu energii oraz stanowi bufor fizjologiczny., 5. Produkty mleczne: jogurty (jogurt naturalny zawiera 95 mg/100 g); sery (ser feta zawiera 337 mg/100 g, ser mozzarella zawiera 412 mg/100 g)., 6. Mięso: wołowina (197 mg/100 g); drób (mięso z piersi kurczaka zawiera 174 mg/100 g); ryby (łosoś zawiera 200 mg/100 g, pstrąg tęczowy zawiera 271 mg/100 g, dorsz zawiera 203 mg/100 g)., 7. Jajko kurze (198 mg/100 g), 8. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na fosfor zależy od wieku. Dokładna zalecana zawartość fosforu w diecie wygląda następująco: niemowlęta – 150 mg; dzieci od 5. miesiąca życia do 1. roku życia – 300 mg; dzieci: od 1. do 3. roku życia – 460 mg; od 4. do 6. roku życia – 500 mg; od 6. do 9. roku życia – 600 mg; chłopcy: od 10. do 18. roku życia – 1250 mg; dziewczęta: od 10. do 18. roku życia – 1250 mg; mężczyźni: 700 mg; kobiety: 700 mg; kobiety w ciąży: poniżej 19 lat – 1250 mg, powyżej 19 lat – 700 mg; laktacja: poniżej 19 lat – 1250 mg, powyżej 19 lat – 700 mg.
Fosfor – źródła i funkcje
Źródło: GroMar Sp. z o.o., na podstawie artykułów dostępnych na stronach internetowych: medlineplus.gov oraz www.doz.pl, a także z informacji pochodzących z Instytutu Żywności i Żywienia, Obrazy pochodzą z domen takich jak: wikipedia.org, pixabay.com, licencja: domena publiczna , dostępny w internecie: Obrazy pochodzą z domen takich jak: wikipedia.org, pixabay.com, licencja: CC BY-SA 3.0.