Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑yellow

Charakterystyka ogólna

Fosfor to pierwiastek chemiczny zaliczany do grupy niemetali. Został odkryty w XVII w. przez niemieckiego alchemika Henniga Branda w Hamburgu. W wyniku jego doświadczeń, polegających na odparowywaniu moczu zwierzęcego i prażeniu pozostałości z piaskiem bez dostępu powietrza, otrzymano białą, woskową substancję, żarzącą się niebiesko‑zielonym światłem, czyli fosfor biały. Fosfor występuje w czterech odmianach alotropowych, jako biały, czerwony, fioletowy oraz czarny.

  • Fosfor biały jest silnie trujący. Dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka wynosi ok. 0,1 g.

  • Fosfor czerwony występuje pod postacią ciemnoczerwonego proszku, nie ma właściwości trujących i jest mniej aktywny niż fosfor biały. W warunkach normalnych nie utlenia się.

  • Fosfor fioletowy powstaje w wyniku ogrzewania fosforu czerwonego w próżni w temperaturze ok. 530°C.

  • Fosfor czarny jest najmniej reaktywną z form alotropowych fosforu.

RE4oWfkWVn5jL1
Miejsce fosforu w układzie okresowym
Źródło: GroMar Sp. z o.o., na podstawie Peter Atkins, Loretta Jones, Chemia ogólna Cząsteczki materia reakcje, 2016, Wydawnictwo PWN, licencja: CC BY-SA 3.0.

Z biologicznego punktu widzenia, fosfor jest makroelementemmakroelementymakroelementem, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania praktycznie wszystkich komórek w organizmie człowieka oraz głównych procesów rozwoju roślin.

bg‑yellow

Znaczenie fosforu dla roślin

Rośliny pobierają fosfor głównie z rozpuszczalnych w glebieglebaglebie związków, nazywanych fosforanami(V) (ortofosforanami(V)). Minerał ten jest najefektywniej wchłaniany przy dużej wilgotności (wilgotność zwiększa rozpuszczalność związków fosforu) oraz gdy w glebie znajduje się dużo przyswajalnych jego form. Jego ilość ma bezpośredni wpływ na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego, kwitnienie oraz owocowanie. Dodatkowo:

  • bierze udział w przepływie energii chemicznej w procesach przemiany materii;

  • jest składnikiem kwasów nukleinowych;

  • jest składnikiem błon biologicznych;

  • jest niezbędny podczas wykształcania kłosów, kwiatów, owoców i nasion (tworzenie fityny magazynującej potas dla kiełkowania);

  • podnosi wartość użytkową i biologiczną plonów.

Przy pH gleby na poziomie 6,5‑7,0 fosfor występuje w formach najlepiej przyswajalnych dla roślin. W glebie o pH poniżej 5,0 (kwasowym) powstają nierozpuszczalne, trudno przyswajalne postaci chemiczne. Niekorzystnym jest także pH powyżej 7,0 fosfor tworzy wtedy z jonami wapnia trudno rozpuszczalne, czyli nieprzyswajalne sole.

Ogólna zawartość masowa fosforu w warstwie ornej gleb uprawnych waha się najczęściej od 0,03% do 0,15% i zależy od:

  • rodzaju skały macierzystejskała macierzystaskały macierzystej;

  • stopnia zwietrzenia skał macierzystych;

  • zawartości materii organicznej (może występować w niej ok. 0,5‑0,7% P).

Ze względu na dostępność fosforu dla roślin, wyróżnia się trzy formy tego składnika w glebie:

  • fosfor aktywny – występuje w roztworze glebowym, na który składają się jony pochodzące z dysocjacji kwasu ortofosforowego(V): PO 4 3 , HPO 4 2 , H 2 PO 4 . W warunkach glebowych, o pH = 4,5‑7,0, przeważają w roztworze glebowym jony H 2 PO 4 , które są bezpośrednio pobierane przez korzenie roślin.

R1Bz1g6gtlSgi1
Struktura kwasu fosforowego(V). Dla modelu kulkowego (w środku): czerwonym kolorem oznaczono atomy tlenu, białym kolorem oznaczono atomy wodoru, pomarańczowym kolorem oznaczono atom fosforu. Dla modelu z rozkładem gęstości elektronowej (po prawej) kolorem czerwonym oznaczono ładunek ujemny, kolorem niebieskim ładunek dodatni.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
  • fosfor ruchomy – stanowi około 10% masowych całkowitego fosforu w glebie; tworzą go związki rozpuszczalne w słabych kwasach, takie jak:

  1. świeżo strącone, bezpostaciowe fosforany(V) glinu i żelaza(III) ( AlPO 4 , FePO 4 );

  2. wodorofosforany(V) wapnia - CaHPO 4 ;

R1OGuqmGjG9dD
Wodorofosforan(V) wapnia
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
  1. fosforan(V) wapnia - Ca 3 (PO 4 ) 2 ;

RINYTSlPZmzxn
Fosforan(V) wapnia
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
  1. wiwianit Fe3PO42·8 H2O;

  2. fosfor zaadsorbowany na powierzchni uwodnionych tlenków glinu i żelaza, minerałów ilastych, substancji organicznej oraz CaCO 3 .

R1eUgorKkslj3
Możliwe jest również tworzenie związków fosforu z pierścieniami aromatycznymi, którego przykładem jest trifenylofosfina.
Źródło: GroMar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
  • fosfor zapasowy – w jego skład wchodzą różnego rodzaju apatyty, waryscyt, strengit, fosforyty.

Romka14iS3kx11
Obieg fosforu w glebie
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Fosfor jest pierwiastkiem mało ruchliwym w glebie i na ogół pozostaje w tej warstwie gleby, do której został wprowadzony, np. z nawozami. Zmienia on jedynie swoją formę chemiczną na mniej lub bardziej dostępną dla rośliny. W pewnych warunkach część fosforu może jednak ulec wymyciu lub przemieszczeniu z fazą stałą gleby w głąb profilu glebowego pod wpływem opadów.

bg‑yellow

Zapotrzebowanie roślin na fosfor

Można wyróżnić okresy krytyczne, kiedy rośliny szczególnie potrzebują fosforu.

Roślinom uprawnym należy dostarczać właściwą ilość przyswajalnych form fosforu poprzez regularne zasilanie odpowiednimi nawozami. W rolnictwie i ogrodnictwie stosowane są specjalne nawozy fosforowe (np. fosfat, superfosfat, polifoska czy mączki fosforytowe).

RiWG01ME1AYZS1
Obieg fosforu związany z roślinami
Źródło: GroMar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Objawy niedoboru fosforu

Rośliny charakteryzują się niewielkim, karłowatym wzrostem, sztywnymi liśćmi oraz mniejszą odpornością na mróz. Niedobór fosforu osłabia przede wszystkim rozwój pędu w stosunku do korzenia, czego wynikiem jest osłabienie transportu węglowodanów. Opóźnia proces kwitnienia i dojrzewania plonów. Liście przybierają początkowo barwę ciemnozieloną, następnie czerwonawą, po czym obumierają i opadają. Wynika to z nagromadzenia chlorofilu oraz podwyższonej zawartości antocyjan.

bg‑yellow

Rola fosforu w organizmie

  • Uczestniczy w mineralizacji kości i zębów – fosfor w największych ilościach (ok. 85%) znajduje się w kościach i zębach. Fosfor wraz z wapniem biorą udział w ich mineralizacji, czyli w procesie wzrostu zawartości składników mineralnych, w efekcie czego kości i zęby mogą być zdrowe i mocne.

R1UoDczZLcpdR
Około 85% fosforu w naszym organizmie znajduje się w kościach i zębach.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
  • Występuje w tkankach miękkich i błonach komórkowych – w ich budowie niezbędna jest obecność fosforu. Bez istnienia błon komórkowych, nie mogłyby funkcjonować żadne komórki żywe. Fosfolipidy występują w dużych ilościach w tkance nerwowej, wątrobie i krwi.

  • Bierze udział w przemianie tłuszczów i węglowodanów. FosforylacjafosforylacjaFosforylacja lipidów do fosforylowanego kwasu tłuszczowego jest też początkiem ich aktywacji biologicznej, po której następuje dekarboksylacja i dehydrogenacja, które są kolejnymi etapami procesu spalania tłuszczów w żywych organizmach.

  • Bierze udział w budowaniu kwasów nukleinowych DNA, RNA. Fosfor jest składnikiem kwasów nukleinowych (DNA, RNA) tworzących kod genetyczny, dlatego jest ważnym nośnikiem informacji genetycznych.

R1OZ4UYfQs0Re
Fosfor jest składnikiem DNA oraz RNA.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
  • Bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo‑zasadowej, a więc mechanizmach utrzymania optymalnego stężenia jonów wodoru w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych ustroju. Fosforany(V), obecne w moczu pierwotnym, warunkują wydalanie jonów H 3 O + oraz powstawanie wodorowęglanów w nerkach. Bufor fosforanowy jest najważniejszym pod względem ilości buforem moczu,  którego działanie buforujące opiera się na wzajemnych przemianach jonów H2PO4-HPO42-.

H2PO4-+H2OH3O++HPO42-
  • Wchodzi w skład enzymów, które bez fosforu mają słabe oddziaływanie biologiczne.

R1bFG6LXL1nX0
Fosfor wchodzi w skład enzymów, które bez niego miałyby słabe oddziaływanie biologiczne.
Źródło: Dcrjsr, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY 3.0.
  • Jest składnikiem GTP i ATP – nośników energii chemicznej, używanych w metabolizmie komórek. Zgromadzona w nim energia służy do przeprowadzania różnorodnych procesów, np. biosyntezy, ruchu i podziału komórki.

R1IU8di4LrMe8
Struktura ATP
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
bg‑yellow

Niedobór fosforu – objawy i skutki

Fosfor powszechnie występuje w żywności, dlatego na ogół nie dochodzi do jego niedoboru w organizmie.

Niedobory fosforu mogą wystąpić:

  • u alkoholików;

  • u osób niedożywionych lub żywionych pozajelitowo;

  • przy zaburzeniach wchłaniania;

  • przy rozległych oparzeniach;

  • przy utrzymywaniu diety ubogiej w białko;

  • przy utrzymującym się niedoborze witaminy D (ułatwia wchłanianie fosforu i wapnia);

  • przy ostrej biegunce i wymiotach;

  • przy terapiach steroidowymi lekami przeciwzapalnymi.

Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje przede wszystkim u dzieci i młodzieży (ze względu na okres intensywnego wzrostu).

W wyniku jego niedoboru dochodzi do osłabienia mięśni i kości, do osteoporozyosteoporozaosteoporozy, a nawet do osteomalacji, czyli rozmiękania kości (krzywica dorosłych). Bez odpowiedniej ilości fosforu, organizm staje się mniej odporny na zachorowania. Innymi objawami niedoboru fosforu są: osłabienie, bóle mięśni, bóle kości, wymioty, zaburzenia oddychania oraz zaburzenia ze strony układu nerwowego, np. porażenia, zaburzenia świadomości, dezorientacja, nudności, drgawki.

bg‑yellow

Nadmiar fosforu w organizmie

Do nadmiaru fosforu w organizmie dochodzi w wyniku:

  • nadmiernego spożycia z żywności lub niekontrolowanej suplementacji;

  • niewydolności nerek;

  • uwalniania fosforu z kości lub komórek.

Z danych Instytutu Żywności i Żywienia (www.izz.waw.pl/) wynika, że przy dużym spożyciu fosforu może nastąpić zwapnienie tkanek miękkich oraz wzrost porowatości kości, a niektórzy naukowcy przekonują, że nadmiar fosforanów w diecie może powodować u dzieci nadpobudliwość, autyzm, a nawet schizofrenię.

Nadmiar fosforu może się przyczynić do ograniczenia wchłaniania innych składników mineralnych, np. cynku, magnezu, żelaza, miedzi i wapnia.

bg‑yellow

Produkty bogate w fosfor

Ciekawostka

Zapotrzebowanie na fosfor dla dorosłego człowieka wynosi zwykle 700 mgdobę bez względu na płeć, z czego wchłania się ok. 60‑70% fosforu dostarczonego w produktach spożywczych. Jego przyswajalność jest znacznie mniejsza z produktów zbożowych czy warzyw strączkowych, ale można ją zwiększyć, stosując odpowiednią obróbkę tych produktów. Można np. namoczyć nasiona roślin strączkowych w wodzie przed gotowaniem czy wykonać fermentację ciasta przy produkcji pieczywa.

Zalecane dzienne spożycie fosforu wg Instytutu Żywności i Żywienia:

Kto?

Fosfor [mg]

niemowlęta

150

dzieci od 6. miesiąca do 1. roku życia

300

chłopcy i dziewczęta od 1. do 3. roku życia

460

chłopcy i dziewczęta od 3. do 6. roku życia

500

chłopcy i dziewczęta od 6. do 9. roku życia

600

chłopcy i dziewczęta od 10. do 18. roku życia

1250

kobiety

700

mężczyźni

700

kobiety w ciąży (powyżej 19. roku życia)

1250

Słownik

fosforylacja
fosforylacja

reakcja przyłączenia reszty fosforanowej do nukleofilowego atomu dowolnego związku chemicznego; zazwyczaj fosforylowane są grupy hydroksylowe (estryfikacja alkoholi) lub aminowe

gleba
gleba

biologicznie czynna, powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej (litosfery), ukształtowana przez procesy glebotwórcze ze zwietrzeliny skalnej (skały macierzystej), w wyniku oddziaływania klimatu i organizmów żywych, przy określonej rzeźbie terenu, w określonym przedziale czasu, często przy wpływie działalności człowieka

hiperfosfatemia
hiperfosfatemia

zbyt duże (powyżej prawidłowego zakresu) stężenie fosforu we krwi

osteoporoza
osteoporoza

stan chorobowy, charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz zwiększoną podatnością na złamania

makroelementy
makroelementy

(makrominerały, makroskładniki, pierwiastki główne, makropierwiastki) określa się pierwiastki, których zawartość w danym środowisku (także organizmie) jest stosunkowo duża

skała macierzysta
skała macierzysta

zwietrzałe utwory geologiczne, stanowiące tworzywo, z którego pod wpływem procesów glebotwórczych powstają gleby

Bibliografia

Bezak‑Mazur E., Stoińska R., The importance of phosphorus in the environment - review article, „Archives of Waste Management and Environmental Protection” 2013,  t. 15, 3.

Sapek B., *Nagromadze i uwalnianie fosforu w glebach - źródła, procesy, przyczyny,”Woda‑Środowisko‑Obszary wiejskie” 2014 t. 14, z. 1, s. 77‑100.

https://e.sggw.pl/mod/page/view.php?id=20305 [dostęp 17.06.2021]

https://oodr.pl/wp‑content/uploads/2017/08/GLEBA-%E2%80%93‑jako-%C5%9Brodowisko‑od%C5%BCywcze‑ro%C5%9Blin.pdf [dostęp 17.06.2021]

https://www.su.krakow.pl/repozytorium‑plikow/strefa‑pacjenta/zalecenia‑po‑hospitalizacji/74‑ds‑04‑dieta‑ubogofosforananowa/file [dostęp 17.06.2021]