Sprawdź się
Połącz odmianę alotropową fosforu z jej krótką charakterystyką.
Silnie trujący., Najmniej reaktywna forma fosforu., Powstaje w wyniku podgrzewania fosforu czerwonego w próżni., Nietrujący, występuje w formie proszku.
Fosfor biały | |
Fosfor czerwony | |
Fosfor fioletowy | |
Fosfor czarny |
Połącz hasła z ich definicjami.
Zbyt duże (powyżej prawidłowego zakresu) stężenie fosforu we krwi., Pierwiastki, których zawartość w danym środowisku (także organizmie) jest stosunkowo duża., Reakcja przyłączenia reszty fosforanowej do nukleofilowego atomu dowolnego związku chemicznego., Biologicznie czynna, powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej., Zwietrzałe utwory geologiczne, stanowiące tworzywo, z którego pod wpływem procesów glebotwórczych powstają gleby.
fosforylacja | |
skała macierzysta | |
gleba | |
hiperfosfatemia | |
makroelementy |
Zaznacz, które zdanie są prawdziwe, a które fałszywe.
Zdanie | Prawda | Fałsz |
Każda odmiana alotropowa fosforu jest silnie trująca. Dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka wynosi ok. 0,1 g. | □ | □ |
Zawartość fosforu w glebie zależy od: rodzaju skały macierzystej, stopnia zwietrzenia skał macierzystych i zawartości materii organicznej. | □ | □ |
Fosfor jest pierwiastkiem mało ruchliwym w glebie i na ogół pozostaje w tej warstwie gleby, do której został wprowadzony, np. z nawozami. | □ | □ |
Fosfor, w największych ilościach (około 20-30%) w ciele człowieka, znajduje się w kościach i zębach. | □ | □ |
Wymień trzy objawy niedoboru fosforu u roślin.
Wykorzystując dane dotyczące zapotrzebowania na fosfor oraz dane z zawartością tego pierwiastka w różnych produktach, stwórz zestawienie posiłku, który zabezpieczy dobowe zapotrzebowanie:
a) czteroletniego dziecka;
b) 35‑letniego mężczyzny;
c) Twoje.
Sery:
parmezan – 810 mg fosforu w 100 gramach produktu;
ser gouda – 516 mg fosforu w 100 gramach produktu;
ser topiony – 578 mg fosforu w 100 gramach produktu;
ser feta – 360 mg fosforu w 100 gramach produktu.
Mięso i ryby:
wątroba wieprzowa – 360 mg fosforu w 100 gramach produktu;
pierś z kurczaka – 240 mg fosforu w 100 gramach produktu;
sardynki – 430 mg fosforu w 100 gramach produktu;
łosoś – 266 mg fosforu w 100 gramach produktu.
Nabiał:
ser twarogowy chudy – 240 mg fosforu w 100 gramach produktu;
jogurt naturalny (2% tłuszczu) – 122 mg fosforu w 100 gramach produktu;
jaja kurze – 204 mg fosforu w 100 gramach produktu.
Produkty zbożowe i nasiona:
otręby pszenne – 1276 mg fosforu w 100 gramach produktu;
kasza gryczana – 460 mg fosforu w 100 gramach produktu;
pestki dyni – 1170 mg fosforu w 100 gramach produktu;
nasiona słonecznika – 785 mg fosforu w 100 gramach produktu.