Grafika interaktywna
Badanie 1
Przeprowadzono doświadczenie polegające na podawaniu 100 osobom wody z dodatkiem kwasu cytrynowego, kofeiny, sacharozy, soli kuchennej i kwasu glutaminowego.
Rozkłady odpowiedzi dla rozpoznawania smaku przedstawiono na poniższych wykresach. Prawidłowy wskaźnik rozpoznawania smaku wzrastał wraz ze stężeniem rozpuszczonych w wodzie substancji.
Wykres kolumnowy. Kwas cytrynowy (kwaśny). Lista elementów:
Wykres kolumnowy. Kwas cytrynowy (kwaśny). Lista elementów: - 1. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 0,33
- kwaśny: 20% badanych
- gorzki: 25% badanych
- słodki: 7% badanych
- słony: 6% badanych
- umami: 6% badanych
- woda: 30% badanych
- inny: 6% badanych
- 2. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 0,57
- kwaśny: 52% badanych
- gorzki: 20% badanych
- słodki: 7% badanych
- słony: 6% badanych
- umami: 1% badanych
- woda: 8% badanych
- inny: 0% badanych
- 3. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 1,05
- kwaśny: 80% badanych
- gorzki: 12% badanych
- słodki: 5% badanych
- słony: 3% badanych
- umami: 0% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 0% badanych
- 4. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 1,87
- kwaśny: 88% badanych
- gorzki: 11% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 1% badanych
- umami: 0% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 0% badanych
- 5. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 3,33
- kwaśny: 94% badanych
- gorzki: 6% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 0% badanych
- umami: 0% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 0% badanych
- 1. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 0,33
- kwaśny: 20% badanych
- gorzki: 25% badanych
- słodki: 7% badanych
- słony: 6% badanych
- umami: 6% badanych
- woda: 30% badanych
- inny: 6% badanych
- 2. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 0,57
- kwaśny: 52% badanych
- gorzki: 20% badanych
- słodki: 7% badanych
- słony: 6% badanych
- umami: 1% badanych
- woda: 8% badanych
- inny: 0% badanych
- 3. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 1,05
- kwaśny: 80% badanych
- gorzki: 12% badanych
- słodki: 5% badanych
- słony: 3% badanych
- umami: 0% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 0% badanych
- 4. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 1,87
- kwaśny: 88% badanych
- gorzki: 11% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 1% badanych
- umami: 0% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 0% badanych
- 5. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 3,33
- kwaśny: 94% badanych
- gorzki: 6% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 0% badanych
- umami: 0% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 0% badanych
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., Na podstawie: Puputti S., Aisala H., Hoppu U., Sandell M., Factors explaining individual differences in taste sensitivityand taste modality recognition among Finnish adults, ,,Journal of Sensory Studies” 2019;34:e12506., licencja: CC BY-SA 3.0.
Wykres kolumnowy. Kofeina (gorzki). Lista elementów:
Wykres kolumnowy. Kofeina (gorzki). Lista elementów: - 1. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 0,36
- kwaśny: 9% badanych
- gorzki: 32% badanych
- słodki: 4% badanych
- słony: 4% badanych
- umami: 6% badanych
- woda: 40% badanych
- inny: 5% badanych
- 2. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 0,62
- kwaśny: 8% badanych
- gorzki: 46% badanych
- słodki: 4% badanych
- słony: 2% badanych
- umami: 6% badanych
- woda: 29% badanych
- inny: 5% badanych
- 3. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 1,14
- kwaśny: 6% badanych
- gorzki: 62% badanych
- słodki: 1% badanych
- słony: 4% badanych
- umami: 4% badanych
- woda: 20% badanych
- inny: 3% badanych
- 4. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 2,03
- kwaśny: 6% badanych
- gorzki: 80% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 1% badanych
- umami: 4% badanych
- woda: 5% badanych
- inny: 4% badanych
- 5. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 3,60
- kwaśny: 5% badanych
- gorzki: 90% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 1% badanych
- umami: 1% badanych
- woda: 1% badanych
- inny: 2% badanych
- 1. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 0,36
- kwaśny: 9% badanych
- gorzki: 32% badanych
- słodki: 4% badanych
- słony: 4% badanych
- umami: 6% badanych
- woda: 40% badanych
- inny: 5% badanych
- 2. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 0,62
- kwaśny: 8% badanych
- gorzki: 46% badanych
- słodki: 4% badanych
- słony: 2% badanych
- umami: 6% badanych
- woda: 29% badanych
- inny: 5% badanych
- 3. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 1,14
- kwaśny: 6% badanych
- gorzki: 62% badanych
- słodki: 1% badanych
- słony: 4% badanych
- umami: 4% badanych
- woda: 20% badanych
- inny: 3% badanych
- 4. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 2,03
- kwaśny: 6% badanych
- gorzki: 80% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 1% badanych
- umami: 4% badanych
- woda: 5% badanych
- inny: 4% badanych
- 5. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 3,60
- kwaśny: 5% badanych
- gorzki: 90% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 1% badanych
- umami: 1% badanych
- woda: 1% badanych
- inny: 2% badanych
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., Na podstawie: Puputti S., Aisala H., Hoppu U., Sandell M., Factors explaining individual differences in taste sensitivityand taste modality recognition among Finnish adults, ,,Journal of Sensory Studies” 2019;34:e12506., licencja: CC BY-SA 3.0.
Wykres kolumnowy. Sacharoza (słodki). Lista elementów:
Wykres kolumnowy. Sacharoza (słodki). Lista elementów: - 1. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 5,8
- kwaśny: 12% badanych
- gorzki: 14% badanych
- słodki: 17% badanych
- słony: 5% badanych
- umami: 6% badanych
- woda: 42% badanych
- inny: 4% badanych
- 2. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 10,5
- kwaśny: 6% badanych
- gorzki: 11% badanych
- słodki: 42% badanych
- słony: 6% badanych
- umami: 7% badanych
- woda: 24% badanych
- inny: 4% badanych
- 3. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 18,5
- kwaśny: 3% badanych
- gorzki: 3% badanych
- słodki: 81% badanych
- słony: 1% badanych
- umami: 6% badanych
- woda: 5% badanych
- inny: 1% badanych
- 4. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 2,03
- kwaśny: 0% badanych
- gorzki: 0% badanych
- słodki: 98% badanych
- słony: 0% badanych
- umami: 1% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 1% badanych
- 5. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 3,60
- kwaśny: 0% badanych
- gorzki: 100% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 0% badanych
- umami: 0% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 0% badanych
- 1. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 5,8
- kwaśny: 12% badanych
- gorzki: 14% badanych
- słodki: 17% badanych
- słony: 5% badanych
- umami: 6% badanych
- woda: 42% badanych
- inny: 4% badanych
- 2. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 10,5
- kwaśny: 6% badanych
- gorzki: 11% badanych
- słodki: 42% badanych
- słony: 6% badanych
- umami: 7% badanych
- woda: 24% badanych
- inny: 4% badanych
- 3. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 18,5
- kwaśny: 3% badanych
- gorzki: 3% badanych
- słodki: 81% badanych
- słony: 1% badanych
- umami: 6% badanych
- woda: 5% badanych
- inny: 1% badanych
- 4. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 2,03
- kwaśny: 0% badanych
- gorzki: 0% badanych
- słodki: 98% badanych
- słony: 0% badanych
- umami: 1% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 1% badanych
- 5. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 3,60
- kwaśny: 0% badanych
- gorzki: 100% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 0% badanych
- umami: 0% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 0% badanych
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., Na podstawie: Puputti S., Aisala H., Hoppu U., Sandell M., Factors explaining individual differences in taste sensitivityand taste modality recognition among Finnish adults, ,,Journal of Sensory Studies” 2019;34:e12506., licencja: CC BY-SA 3.0.
Wykres kolumnowy. Sól kuchenna (słony). Lista elementów:
Wykres kolumnowy. Sól kuchenna (słony). Lista elementów: - 1. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 3,42
- kwaśny: 6% badanych
- gorzki: 8% badanych
- słodki: 4% badanych
- słony: 20% badanych
- umami: 18% badanych
- woda: 38% badanych
- inny: 6% badanych
- 2. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 5,99
- kwaśny: 7% badanych
- gorzki: 17% badanych
- słodki: 3% badanych
- słony: 35% badanych
- umami: 18% badanych
- woda: 17% badanych
- inny: 3% badanych
- 3. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 10,8
- kwaśny: 1% badanych
- gorzki: 10% badanych
- słodki: 5% badanych
- słony: 55% badanych
- umami: 18% badanych
- woda: 10% badanych
- inny: 1% badanych
- 4. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 19,2
- kwaśny: 2% badanych
- gorzki: 5% badanych
- słodki: 1% badanych
- słony: 70% badanych
- umami: 18% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 4% badanych
- 5. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 34,2
- kwaśny: 1% badanych
- gorzki: 2% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 85% badanych
- umami: 11% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 1% badanych
- 1. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 3,42
- kwaśny: 6% badanych
- gorzki: 8% badanych
- słodki: 4% badanych
- słony: 20% badanych
- umami: 18% badanych
- woda: 38% badanych
- inny: 6% badanych
- 2. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 5,99
- kwaśny: 7% badanych
- gorzki: 17% badanych
- słodki: 3% badanych
- słony: 35% badanych
- umami: 18% badanych
- woda: 17% badanych
- inny: 3% badanych
- 3. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 10,8
- kwaśny: 1% badanych
- gorzki: 10% badanych
- słodki: 5% badanych
- słony: 55% badanych
- umami: 18% badanych
- woda: 10% badanych
- inny: 1% badanych
- 4. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 19,2
- kwaśny: 2% badanych
- gorzki: 5% badanych
- słodki: 1% badanych
- słony: 70% badanych
- umami: 18% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 4% badanych
- 5. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 34,2
- kwaśny: 1% badanych
- gorzki: 2% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 85% badanych
- umami: 11% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 1% badanych
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., Na podstawie: Puputti S., Aisala H., Hoppu U., Sandell M., Factors explaining individual differences in taste sensitivityand taste modality recognition among Finnish adults, ,,Journal of Sensory Studies” 2019;34:e12506., licencja: CC BY-SA 3.0.
Wykres kolumnowy. Kwas glutaminowy (umami). Lista elementów:
Wykres kolumnowy. Kwas glutaminowy (umami). Lista elementów: - 1. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 1,07
- kwaśny: 8% badanych
- gorzki: 15% badanych
- słodki: 2% badanych
- słony: 9% badanych
- umami: 36% badanych
- woda: 28% badanych
- inny: 2% badanych
- 2. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 1,87
- kwaśny: 4% badanych
- gorzki: 14% badanych
- słodki: 1% badanych
- słony: 9% badanych
- umami: 58% badanych
- woda: 13% badanych
- inny: 1% badanych
- 3. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 3,38
- kwaśny: 4% badanych
- gorzki: 9% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 15% badanych
- umami: 65% badanych
- woda: 4% badanych
- inny: 3% badanych
- 4. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 6,01
- kwaśny: 2% badanych
- gorzki: 4% badanych
- słodki: 1% badanych
- słony: 19% badanych
- umami: 70% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 4% badanych
- 5. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 10,7
- kwaśny: 0% badanych
- gorzki: 1% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 19% badanych
- umami: 79% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 1% badanych
- 1. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 1,07
- kwaśny: 8% badanych
- gorzki: 15% badanych
- słodki: 2% badanych
- słony: 9% badanych
- umami: 36% badanych
- woda: 28% badanych
- inny: 2% badanych
- 2. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 1,87
- kwaśny: 4% badanych
- gorzki: 14% badanych
- słodki: 1% badanych
- słony: 9% badanych
- umami: 58% badanych
- woda: 13% badanych
- inny: 1% badanych
- 3. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 3,38
- kwaśny: 4% badanych
- gorzki: 9% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 15% badanych
- umami: 65% badanych
- woda: 4% badanych
- inny: 3% badanych
- 4. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 6,01
- kwaśny: 2% badanych
- gorzki: 4% badanych
- słodki: 1% badanych
- słony: 19% badanych
- umami: 70% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 4% badanych
- 5. zestaw danych:
- stężenie substancji [[milimole]]: 10,7
- kwaśny: 0% badanych
- gorzki: 1% badanych
- słodki: 0% badanych
- słony: 19% badanych
- umami: 79% badanych
- woda: 0% badanych
- inny: 1% badanych
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., Na podstawie: Puputti S., Aisala H., Hoppu U., Sandell M., Factors explaining individual differences in taste sensitivityand taste modality recognition among Finnish adults, ,,Journal of Sensory Studies” 2019;34:e12506., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 1
Polecenie 2