Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Badanie 1

Przeprowadzono doświadczenie polegające na podawaniu 100 osobom wody z dodatkiem kwasu cytrynowego, kofeiny, sacharozy, soli kuchennej i kwasu glutaminowego.

Rozkłady odpowiedzi dla rozpoznawania smaku przedstawiono na poniższych wykresach. Prawidłowy wskaźnik rozpoznawania smaku wzrastał wraz ze stężeniem rozpuszczonych w wodzie substancji.

1
Polecenie 1
RSccLTiHxm4RW
Przanalizuj powyższe wykresy i wskaż smak, z którym mylony był smak kwaśny. (Uzupełnij).
Polecenie 2
RMbfw3eBOiFVd
Podaj hipotezę badania, zapisz obserwacje oraz wnioski. (Uzupełnij).