Sprawdź się
Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadzili badania, w których poproszono o ocenę smaku osoby, które degustowały słodko‑gorzkie cukierki jednocześnie słuchając niskich i wysokich dźwięków. Otrzymano następujące wyniki badań wrażeń smakowych: osoby jedzące cukierki przy akompaniamencie dźwięków niskich oceniły smak cukierków jako bardziej gorzki. Ci, którzy słuchali dźwięków wysokich odczuwali głównie smak słodki.
Indeks dolny Na podstawie artykułu: Czy możemy usłyszeć smak?, tekst dostępny online: polityka.pl. Indeks dolny koniecNa podstawie artykułu: Czy możemy usłyszeć smak?, tekst dostępny online: polityka.pl.
Na wykresie przedstawiono wyniki badań sprawdzających wpływ spożycia kawy (zwykłej i bezkofeinowej) na postrzeganie smaków.
Stopień odczuwania smaku słodkiego, słonego i gorzkiego w dużej mierze zależy od temperatury spożywanego pokarmu.
Smak słodki jest najlepiej odczuwalny przy temperaturze pokarmu 35‑37 Indeks górny ooC, smak słony maksymalny punkt osiąga przy 20 Indeks górny ooC, a gorzki w temperaturze 10‑15 Indeks górny ooC
Smak słodki jest najlepiej odczuwalny przy temperaturze pokarmu 35‑37 stopni Celsjusza, smak słony maksymalny punkt osiąga przy 20 stopni Celsjusza, a gorzki w temperaturze 10‑15 stopni Celsjusza.
Na wykresie przedstawiono odczuwanie przyjemności smaku w zależności od natężenia bodźca.