Sprawdź się
Najbardziej wrażliwe na smak gorzki są brodawki okolone, dlatego gorzki smak jest najwyraźniej wyczuwalny Możliwe odpowiedzi: 1. w tylnej części języka., 2. na bocznych powierzchniach języka., 3. w przedniej części języka., 4. na środkowej powierzchni języka.
Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadzili badania, w których poproszono o ocenę smaku osoby, które degustowały słodko‑gorzkie cukierki jednocześnie słuchając niskich i wysokich dźwięków. Otrzymano następujące wyniki badań wrażeń smakowych: osoby jedzące cukierki przy akompaniamencie dźwięków niskich oceniły smak cukierków jako bardziej gorzki. Ci, którzy słuchali dźwięków wysokich odczuwali głównie smak słodki.
Indeks dolny Na podstawie artykułu: Czy możemy usłyszeć smak?, tekst dostępny online: polityka.pl. Indeks dolny koniecNa podstawie artykułu: Czy możemy usłyszeć smak?, tekst dostępny online: polityka.pl.
Na wykresie przedstawiono wyniki badań sprawdzających wpływ spożycia kawy (zwykłej i bezkofeinowej) na postrzeganie smaków.
![Ilustracja](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RHjPu6C1UCMKO/1669906786/15inGJIU4B8KjUVbXwiQtxfDivvs4sl6.png)
Stopień odczuwania smaku słodkiego, słonego i gorzkiego w dużej mierze zależy od temperatury spożywanego pokarmu.
Smak słodki jest najlepiej odczuwalny przy temperaturze pokarmu 35‑37 Indeks górny ooC, smak słony maksymalny punkt osiąga przy 20 Indeks górny ooC, a gorzki w temperaturze 10‑15 Indeks górny ooC
Smak słodki jest najlepiej odczuwalny przy temperaturze pokarmu 35‑37 stopni Celsjusza, smak słony maksymalny punkt osiąga przy 20 stopni Celsjusza, a gorzki w temperaturze 10‑15 stopni Celsjusza.
Na wykresie przedstawiono odczuwanie przyjemności smaku w zależności od natężenia bodźca.
![Ilustracja przedstawia wykres. Na osi X jest natężenie smaku, na osi Y wartości od minus 100% do plus 100%. Od zera do minus 100% jest smak nieprzyjemny. Od zera do plus 100% przyjemny. Na wykresie są cztery krzywe. Krzywa dotycząca smaku słodkiego rośnie dosyć gwałtownie do 100%, po czym biegnie równolegle do osi X. Krzywe dotyczące kwaśności i słoności początkowo rosną. Krzywa słoności dosyć gwałtownie spada, natomiast kwaśności opada łagodnie. Obie krzywe osiągają punkty na osi X, z tym że krzywa słoności nieco wcześniej od krzywej kwaśności. Krzywa przedstawiająca gorycz zaczyna się w punkcie zero i opada dosyć gwałtownie. Osiąga punkt na osi X w miejscu krzywej słoności.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R82cT7H0Z7Pyr/1669906791/2RirJFMNkwxqUHC9d91byp31EupMT2Yi.png)