1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1
RauUPwGCr7iuP
Zaznacz prawidłowe dokończenie zdania:

Najbardziej wrażliwe na smak gorzki są brodawki okolone, dlatego gorzki smak jest najwyraźniej wyczuwalny Możliwe odpowiedzi: 1. w tylnej części języka., 2. na bocznych powierzchniach języka., 3. w przedniej części języka., 4. na środkowej powierzchni języka.
1
Ćwiczenie 2
R1RZhQjSgBGm6
Oceń prawidłowość stwierdzeń dotyczących wrażliwości zmysłu smaku. Wszystkie rodzaje kubków smakowych są rozmieszczone na całej powierzchni języka. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Różnice wrażliwości na pewne bodźce smakowe wynikają z zagęszczenia komórek smakowych w różnych rejonach języka. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Odczuwany smak potrawy stanowi kombinację pięciu podstawowych smaków. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Szybciej wyczujemy smak zupy niż kanapki. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
2
Ćwiczenie 3

Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadzili badania, w których poproszono o ocenę smaku osoby, które degustowały słodko‑gorzkie cukierki jednocześnie słuchając niskich i wysokich dźwięków. Otrzymano następujące wyniki badań wrażeń smakowych: osoby jedzące cukierki przy akompaniamencie dźwięków niskich oceniły smak cukierków jako bardziej gorzki. Ci, którzy słuchali dźwięków wysokich odczuwali głównie smak słodki.

Indeks dolny Na podstawie artykułu: Czy możemy usłyszeć smak?, tekst dostępny online: polityka.pl. Indeks dolny koniec

R133P8PfH0U5C
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
RVqvNhlQGjBWQ
Wybierz i zaznacz dwa poprawnie sformułowane wnioski wynikające z przeprowadzonego eksperymentu. Możliwe odpowiedzi: 1. Wrażliwość kubków smakowych zależy od rodzaju muzyki, której słuchamy., 2. Próg pobudliwości dla smaku gorzkiego zależy od tego co słyszymy., 3. Wysokie dźwięki powodują, że mocniej odczuwamy smak słodki., 4. Przy niskich dźwiękach wyraźniejszy staje się smak gorzki.
2
Ćwiczenie 4

Na wykresie przedstawiono wyniki badań sprawdzających wpływ spożycia kawy (zwykłej i bezkofeinowej) na postrzeganie smaków.

RHjPu6C1UCMKO
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1E92gd7GSoX9
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Ćwiczenie 4
RoIBKqyHsjgLJ
Powierzchnię języka pokrywają brodawki. Połącz typy brodawek z właściwymi im opisami. Brodawki nitkowate Możliwe odpowiedzi: 1. Znajdują się na bocznych powierzchniach języka., 2. Znacznie większe, znajdują się na granicy między trzonem, a nasadą języka., 3. Pokrywają przednią część języka, są drobne i liczne., 4. Znajdują się tam, gdzie brodawki nitkowate, jednak są od nich większe i mniej liczne. Brodawki grzybowate Możliwe odpowiedzi: 1. Znajdują się na bocznych powierzchniach języka., 2. Znacznie większe, znajdują się na granicy między trzonem, a nasadą języka., 3. Pokrywają przednią część języka, są drobne i liczne., 4. Znajdują się tam, gdzie brodawki nitkowate, jednak są od nich większe i mniej liczne. Brodawki okolone Możliwe odpowiedzi: 1. Znajdują się na bocznych powierzchniach języka., 2. Znacznie większe, znajdują się na granicy między trzonem, a nasadą języka., 3. Pokrywają przednią część języka, są drobne i liczne., 4. Znajdują się tam, gdzie brodawki nitkowate, jednak są od nich większe i mniej liczne. Brodawki liściaste Możliwe odpowiedzi: 1. Znajdują się na bocznych powierzchniach języka., 2. Znacznie większe, znajdują się na granicy między trzonem, a nasadą języka., 3. Pokrywają przednią część języka, są drobne i liczne., 4. Znajdują się tam, gdzie brodawki nitkowate, jednak są od nich większe i mniej liczne.
2
Ćwiczenie 5

Stopień odczuwania smaku słodkiego, słonego i gorzkiego w dużej mierze zależy od temperatury spożywanego pokarmu.

Smak słodki jest najlepiej odczuwalny przy temperaturze pokarmu 35‑37 Indeks górny oC, smak słony maksymalny punkt osiąga przy 20 Indeks górny oC, a gorzki w temperaturze 10‑15 Indeks górny oC

Smak słodki jest najlepiej odczuwalny przy temperaturze pokarmu 35‑37 stopni Celsjusza, smak słony maksymalny punkt osiąga przy 20 stopni Celsjusza, a gorzki w temperaturze 10‑15 stopni Celsjusza.

R1JcXf5pD8ILg
Na podstawie powyższych informacji zaznacz stwierdzenie prawdziwe. Możliwe odpowiedzi: 1. Napar z gorzkich ziół smakuje lepiej, gdy jest zimny., 2. Smak kwaśnych ogórków najlepiej wyczuwamy w pokarmach o temperaturze pokojowej., 3. Aby ocenić, czy potrawa nie jest przesolona, należy ją schłodzić poniżej 10 oC., 4. Uczucie słodkości wzrasta, gdy temperatura potrawy przekracza 37 oC.
RRA1QdruXjCwz
Na podstawie powyższych informacji zaznacz stwierdzenie prawdziwe. Możliwe odpowiedzi: 1. Napar z gorzkich ziół smakuje lepiej, gdy jest zimny., 2. Smak kwaśnych ogórków najlepiej wyczuwamy w pokarmach o temperaturze pokojowej., 3. Aby ocenić, czy potrawa nie jest przesolona, należy ją schłodzić poniżej 10 stopni Celsjusza., 4. Uczucie słodkości wzrasta, gdy temperatura potrawy przekracza 37 stopni Celsjusza.
2
Ćwiczenie 6

Na wykresie przedstawiono odczuwanie przyjemności smaku w zależności od natężenia bodźca.

R82cT7H0Z7Pyr
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RuAQ8gfpjB9h1
Uzupełnij.
31
Ćwiczenie 7
Rc4yTeVwZEs8Y
Wyjaśnij, dlaczego produkty nierozpuszczalne w wodzie, np. plastik, nie wywołują wrażeń smakowych. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8
RmxhkPHHpeD9t
Wyjaśnij, dlaczego połączenie sosu pomidorowego i parmezanu albo burgera z wołowiny z serem i pomidorem uważane jest za smaczne. (Uzupełnij).