Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑orange

Miejsca trawienia białek 1

R1BJ0puHJGoEe1
Ilustracja przedstawia miejsce trawienia białek. 1. Żołądek.
Następuje tu rozkład białek do polipeptydów.
, 2. Dwunastnica.
Następuje tu rozkład polipeptydów do krótkich peptydów, dipeptydówaminokwasów.
, 3. Trzustka.
Trzustka jest odpowiedzialna za wydzielanie trypsynogenuchymotrypsynogenu.
, 4. Jelito cienkie.
Następuje tu rozkład krótkich peptydówdipeptydów do aminokwasów.
Źródło: Przedmiotowy model 3D został opracowany przez Englishsquare.pl Sp. z o.o. na podstawie materiału źródłowego zakupionego w ramach serwisu www.turbosquid.com. Jakiekolwiek dalsze użycie tego modelu 3D podlega wszelkim ograniczeniom opisanym w licencji opublikowanej na przywołanej stronie internetowej., tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
bg‑orange

Etapy trawienia białek 1

bg‑orange

Etap 1 1

R10S77RKpg3jd1
Ilustracja przestawia etap pierwszy trawienia białek w żołądku. Na rysunku żołądek, który ma kształt gruszkowaty. Błona śluzowa żołądka wydziela nieaktywny proenzym – pepsynogen. Pod wpływem kwasu solnego obecnego w soku żołądkowym jest on aktywowany do pepsyny. Białka ulegają rozkładowi do polipeptydów. W procesie trawienia pepsyna rozkłada białka do łańcuchów polipeptydowych.
Źródło: Przedmiotowy model 3D został opracowany przez Englishsquare.pl Sp. z o.o. na podstawie materiału źródłowego zakupionego w ramach serwisu www.turbosquid.com. Jakiekolwiek dalsze użycie tego modelu 3D podlega wszelkim ograniczeniom opisanym w licencji opublikowanej na przywołanej stronie internetowej., tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
bg‑orange

Etap 2 1

RIZWdKPskYcq51
Ilustracja przestawia etap drugi trawienia białek w trzustce i dwunastnicy. Trzustka ona postać nieregularnego worka. Obok niej znajduje się podłużny organ, dwunastnica. Trypsyna i chymotrypsyna są produkowane w trzustce w formie nieaktywnych proenzymów – trypsynogenu i chymotrypsynogenu, które po wydzieleniu do dwunastnicy uaktywniają się w jej zasadowym środowisku. W dwunastnicy produkowana jest enteropeptydaza, która aktywuje trypsynogen do trypsyny. Chymotrypsynogen jest aktywowany przez trypsynę do chymotrypsyny. Peptydy W wyniku działania enzymów – chymotrypsyny i trypsyny – polipeptydy są rozkładane do peptydów.
Źródło: Przedmiotowy model 3D został opracowany przez Englishsquare.pl Sp. z o.o. na podstawie materiału źródłowego zakupionego w ramach serwisu www.turbosquid.com. Jakiekolwiek dalsze użycie tego modelu 3D podlega wszelkim ograniczeniom opisanym w licencji opublikowanej na przywołanej stronie internetowej., tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
bg‑orange

Etap 3 1

RNSkuFYtY2WEy1
Ilustracja przestawia etap drugi trawienia białek w jelicie cienkim. Ma ono postać skupiska rurek. W dalszych częściach jelita cienkiego oprócz enzymów trzustkowych działają enzymy jelitowe – egzopeptydazy (aminopeptydaza i karboksypeptydaza) i dipeptydazy. W wyniku działania enzymów trzustkowych i jelitowych peptydy są rozkładane do pojedynczych aminokwasów.
Źródło: Przedmiotowy model 3D został opracowany przez Englishsquare.pl Sp. z o.o. na podstawie materiału źródłowego zakupionego w ramach serwisu www.turbosquid.com. Jakiekolwiek dalsze użycie tego modelu 3D podlega wszelkim ograniczeniom opisanym w licencji opublikowanej na przywołanej stronie internetowej., tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
1
Polecenie 1

Uzupełnij tabelę dotyczącą przebiegu kolejnych etapów trawienia białek w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. Uwzględnij substraty, enzymy katalizujące i produkty każdej reakcji oraz czynniki aktywujące proenzymy.

R1LZWXHExg1s8
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Polecenie 2
RXyxoEG5JKn4r
Określ pH, w jakim zachodzą procesy trawienia białek w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. (Uzupełnij).
Polecenie 3
RzX4JrkxmFC1g
Zaplanuj doświadczenie, które pozwoli ustalić, przy jakiej wartości pH działanie pepsyny jest najbardziej efektywne. Sformułuj problem badawczy, postaw hipotezę, a przy planowaniu doświadczenia uwzględnij próbę badawczą i kontrolną. (Uzupełnij).