1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1
R14rE9ScDtNXG1
Zaznacz na zielono fragmenty tekstu przedstawiające substraty trawienia białek w dwunastnicy i jelicie cienkim, a na czerwono produkty hydrolizy białek w obu odcinkach przewodu pokarmowego. Mieszanina białek i oligopeptydów zostaje rozłożona w dwunastnicy na krótkie oligopeptydy, tripeptydy, dwupeptydy i aminokwasy. Trawienie peptydów kontynuowane jest w jelicie cienkim gdzie enzymy rozkładają cząsteczki krótkich peptydów i dwupeptydów do wolnych aminokwasów.

Wskaż substraty trawienia białek w dwunastnicy i jelicie cienkim. W dalszej kolejności wskaż produkty hydrolizy białek w obu odcinkach przewodu pokarmowego.

Mieszanina białek i oligopeptydów zostaje rozłożona w dwunastnicy na krótkie oligopeptydy, tripeptydy, dwupeptydy i aminokwasy. Trawienie peptydów kontynuowane jest w jelicie cienkim gdzie enzymy rozkładają cząsteczki krótkich peptydów i dwupeptydów do wolnych aminokwasów.

1
Ćwiczenie 2
RMO92Zub01kYg
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RK15b4qfNARhK
Łączenie par. Ustal, jaki rodzaj enzymów katalizuje rozkład wiązań peptydowych A i B. Określ ich typy i przyporządkuj odpowiednie przykłady. Zaznacz odpowiednie miejsca w tabeli.. Wiązanie A. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Wiązanie B. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Karboksypeptydaza. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Aminopepsydaza. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Pepsyna. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Trypsyna. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Chymotrypsyna. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza
Rf3hE7lv0V6ze
Uzupełnij luki w tekście. Endopeptydazy
Trawią wiązania położone wewnątrz łańcucha polipeptydowego. Produktem ich działania są 1. łańcuchach polipeptydowych, 2. aminokwasami, 3. wolną grupą aminową, 4. wolną grupą karboksylową, 5. dwa krótsze łańcuchy polipeptydowe.
Egzopeptydazy
Rozkładają wiązania skrajne w 1. łańcuchach polipeptydowych, 2. aminokwasami, 3. wolną grupą aminową, 4. wolną grupą karboksylową, 5. dwa krótsze łańcuchy polipeptydowe, odszczepiając pojedyncze aminokwasy z 1. łańcuchach polipeptydowych, 2. aminokwasami, 3. wolną grupą aminową, 4. wolną grupą karboksylową, 5. dwa krótsze łańcuchy polipeptydowe (aminopeptydazy) lub z 1. łańcuchach polipeptydowych, 2. aminokwasami, 3. wolną grupą aminową, 4. wolną grupą karboksylową, 5. dwa krótsze łańcuchy polipeptydowe (karboksypeptydazy).
Dipeptydazy
Rozkładają wiązania pomiędzy dwoma 1. łańcuchach polipeptydowych, 2. aminokwasami, 3. wolną grupą aminową, 4. wolną grupą karboksylową, 5. dwa krótsze łańcuchy polipeptydowe w dipeptydzie.
R1L3FgCvq6Saw1
Ćwiczenie 3
Uzupełnij schemat etapów trawienia białek, uzupełniając luki odpowiednimi nazwami enzymów. Białka ---- 1. pepsyna, 2. trypsyna, 3. karboksypeptydaza ---- polipeptydy ---- 1. pepsyna, 2. trypsyna, 3. karboksypeptydaza ---- oligopeptydy ---- 1. pepsyna, 2. trypsyna, 3. karboksypeptydaza ---- aminokwasy
21
Ćwiczenie 4

Wykres przedstawia zależność aktywności enzymów od pH środowiska.

R1KFmEmRDowl0
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R3F1jMGXWPIce
Wskaż, która krzywa – A, B czy C – odzwierciedla aktywność pepsyny. Uzasadnij swój wybór jednym argumentem, uwzględniając miejsce działania tego enzymu w przewodzie pokarmowym oraz czynnik, który wpływa na odczyn pH środowiska. (Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 5
RURDZghBan88V
Wyjaśnij, dlaczego enzymy katalizujące rozkład białek wydzielane są do przewodu pokarmowego w formie nieaktywnej jako proenzymy. (Uzupełnij).

Informacja i tabela do ćwiczeń 6–8

Wykonano doświadczenie sprawdzające warunki, w jakich zachodzi trawienie białek. Przygotowano cztery zestawy doświadczalne, których skład opisuje tabela. Zawartość wszystkich probówek dokładnie wymieszano i odstawiono na ok. 30 min do łaźni o temperaturze 35°C. Następnie za pomocą specyficznych odczynników wykrywano obecność wiązań peptydowych w roztworach.

Nr probówki

Zawartość probówek

Warunki trawienia

Wynik doświadczenia

Roztwór albuminy*
[ml]

Roztwór 1‑proc. NaIndeks dolny 2COIndeks dolny 3
[ml]

Roztwór HCl 1 M 
[ml]

Roztwór pankreatyny**[ml]

Temperatura
[°C]

Czas
[min]

Obecność wiązań peptydowych

1.

0,5

0,4

1

35

30

?

2.

0,5

0,4

35

30

?

3.

0,5

0,5

1

35

30

?

4.

0,5

0,5

35

30

?

Indeks dolny * Albumina – białko osocza. Indeks dolny koniec
Indeks dolny ** Pankreatyna – wyciąg z trzustek wieprzowych zawierający enzymy trawienne, w tym proteazy. Indeks dolny koniec

31
Ćwiczenie 6
R1ZDXFrS2P5OC
Podaj numery zestawów, w których nie wykryto wiązań peptydowych, oraz numery tych, w których były one obecne. Wyjaśnij, o czym świadczy brak tych wiązań w roztworze, uwzględniając czynnik, który był przyczyną tego zjawiska. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 7
R1XzrAYTrFSEw
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ warunki, w jakich zachodzi trawienie białek w dwunastnicy. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8
R1GYX1drghKrQ
Sformułuj problem badawczy dla tego doświadczenia. (Uzupełnij).