Wskaż substraty trawienia białek w dwunastnicy i jelicie cienkim. W dalszej kolejności wskaż produkty hydrolizy białek w obu odcinkach przewodu pokarmowego.
Mieszanina białek i oligopeptydów zostaje rozłożona w dwunastnicy na krótkie oligopeptydy, tripeptydy, dwupeptydy i aminokwasy. Trawienie peptydów kontynuowane jest w jelicie cienkim gdzie enzymy rozkładają cząsteczki krótkich peptydów i dwupeptydów do wolnych aminokwasów.
1
Ćwiczenie 2
RMO92Zub01kYg
RK15b4qfNARhK
Łączenie par. Ustal, jaki rodzaj enzymów katalizuje rozkład wiązań peptydowych A i B. Określ ich typy i przyporządkuj odpowiednie przykłady. Zaznacz odpowiednie miejsca w tabeli.. Wiązanie A. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Wiązanie B. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Karboksypeptydaza. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Aminopepsydaza. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Pepsyna. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Trypsyna. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Chymotrypsyna. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza
Łączenie par. Ustal, jaki rodzaj enzymów katalizuje rozkład wiązań peptydowych A i B. Określ ich typy i przyporządkuj odpowiednie przykłady. Zaznacz odpowiednie miejsca w tabeli.. Wiązanie A. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Wiązanie B. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Karboksypeptydaza. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Aminopepsydaza. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Pepsyna. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Trypsyna. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza. Chymotrypsyna. Możliwe odpowiedzi: Egzopeptydaza, Endopeptydaza
Ustal, jaki rodzaj enzymów katalizuje rozkład wiązań peptydowych A i B. Określ ich typy i przyporządkuj odpowiednie przykłady. Zaznacz odpowiednie miejsca w tabeli.
Egzopeptydaza
Endopeptydaza
Wiązanie A
□
□
Wiązanie B
□
□
Karboksypeptydaza
□
□
Aminopeptydaza
□
□
Pepsyna
□
□
Trypsyna
□
□
Chymotrypsyna
□
□
Rf3hE7lv0V6ze
R1L3FgCvq6Saw1
Ćwiczenie 3
21
Ćwiczenie 4
Wykres przedstawia zależność aktywności enzymów od pH środowiska.
R1KFmEmRDowl0
R3F1jMGXWPIce
Jaki odczyn pH jest optymalny dla działania pepsyny? W którym odcinku przewodu pokarmowego działa pepsyna?
Aktywność pepsyny odzwierciedla krzywa A. Pepsyna jest enzymem, który działa w środowisku kwaśnym (pH = 2) – odczyn taki panuje w żołądku dzięki obecności kwasu solnego.
21
Ćwiczenie 5
RURDZghBan88V
Przypomnij sobie, z jakich substancji zbudowane są komórki ciała.
Enzymy wydzielane w formie nieaktywnej nie hydrolizują białek budujących komórki gruczołów, w których są wytwarzane, ani komórek nabłonka wyściełającego wnętrze żołądka i dwunastnicy, do których są wydzielane. Jest to zabezpieczenie przed samostrawieniem.
Informacja i tabela do ćwiczeń 6–8
Wykonano doświadczenie sprawdzające warunki, w jakich zachodzi trawienie białek. Przygotowano cztery zestawy doświadczalne, których skład opisuje tabela. Zawartość wszystkich probówek dokładnie wymieszano i odstawiono na ok. 30 min do łaźni o temperaturze 35°C. Następnie za pomocą specyficznych odczynników wykrywano obecność wiązań peptydowych w roztworach.
Indeks dolny * Albumina – białko osocza. Indeks dolny koniec* Albumina – białko osocza. Indeks dolny ** Pankreatyna – wyciąg z trzustek wieprzowych zawierający enzymy trawienne, w tym proteazy. Indeks dolny koniec** Pankreatyna – wyciąg z trzustek wieprzowych zawierający enzymy trawienne, w tym proteazy.
31
Ćwiczenie 6
R1ZDXFrS2P5OC
Jaką rolę odgrywają wiązania peptydowe? Jaka reakcja zachodzi podczas trawienia białek? Co jest jej produktem?
Brak wiązań peptydowych: zestaw I.
Obecność wiązań peptydowych: zestaw II, III, IV.
Brak wiązań peptydowych świadczy o hydrolizie białka (albuminy), której produktem są wolne aminokwasy, katalizowanej przez enzymy proteolityczne zawarte w pankreatynie (wyciągu z trzustki).
31
Ćwiczenie 7
R1XzrAYTrFSEw
Przypomnij sobie, jaka temperatura panuje wewnątrz ciała człowieka, jaki jest odczyn środowiska panującego w dwunastnicy oraz co jest czynnikiem niezbędnym do hydrolizy wiązań peptydowych w białkach.
Trawienie białek w dwunastnicy odbywa się w środowisku lekko zasadowym, w temperaturze ciała człowieka (ok. 35–37°C) i obecności enzymów trawiennych (proteaz).
31
Ćwiczenie 8
R1GYX1drghKrQ
Problem badawczy określa, co dokładnie interesuje badacza, czyli wskazuje temat i zakres badania. Przyjmuje postać pytania lub równoważnika zdania.
Wpływ enzymów trawiennych – proteaz – na trawienie białek.
Czy obecność NaIndeks dolny 22COIndeks dolny 33 i HCl ma wpływ na działanie proteaz?