Polecenie 1

Jakie znasz zastosowanie fermentacji alkoholowej w życiu codziennym? Czy wiesz, że ten proces wykorzystuje się np. w produkcji chleba lub ciast drożdżowych? Dlaczego wypieki są puszyste? Zapoznaj się z grafiką interaktywną i informacją znajdującą się pod nią, a dowiesz się więcej.

Jakie znasz zastosowanie fermentacji alkoholowej w życiu codziennym? Czy wiesz, że ten proces wykorzystuje się np. w produkcji chleba lub ciast drożdżowych? Dlaczego wypieki są puszyste? Zapoznaj się z opisem grafiki interaktywnej i informacją znajdującą się pod nią, a dowiesz się więcej.

R1b5pCsO4Qlr01
Na ilustracji znajdują się liczne bochenki chleba ułożone na drewnianych półkach. 1. Drożdże piekarnicze (szczepy Saccharomyces cerevisiae) są stosowane przy wyrobie różnego rodzaju pieczywa. Wykorzystują one cukier do przeprowadzenia glikolizy, a następnie dokonują fermentacji alkoholowej. Na zdjęciu znajduje się obraz mikroskopowy komórek drożdży. Komórki są owalne i mają drobne kuliste wypustki. 2. Dzięki fermentacji alkoholowej wypieki drożdżowe stają się pulchne i kształtne. Ilustracja przedstawia leżące na talerzu pączki posypane cukrem pudrem. 3. Powstający w procesie fermentacji etanol, podczas pieczenia wypieków odparowuje, jednak chleby czy ciasta drożdżowe jednak zazwyczaj zawierają jego śladowe ilości. Ilustracja przedstawia model cząsteczki etanolu. Dwie czarne kulki symbolizujące atomy węgla łączą się ze sobą. Kulka położona po lewej stronie modelu łączy się z trzema białymi kulkami, które symbolizują atomy wodoru. Kulka położona po prawej stronie modelu łączy się z dwiema białymi kulkami, to jest dwoma atomami wodoru oraz z jedną czerwoną kulką połączoną symbolizującą atom tlenu oraz z białą kulką, to znaczy atomem wodoru.
Źródło: Grafika główna pochodzi ze strony internetowej pixabay.com, domena publiczna.
R1B8vVIZQHvz8
Co sprawia, że wypieki drożdżowe są puszyste? Od pirogronianu, podczas fermentacji alkoholowej, zostaje oderwana grupa karboksylowa przy pomocy dekarboksylazy pirogronianowej. Wówczas zostaje uwolniony tlenek węgla(IV). Następnym etapem jest produkcja etanolu. Ilustracja przedstawia schemat przekształceń pirogronianu do etanolu. Jedna cząsteczka pirogronianu o strukturze grupa COO- związana z atomem węgla, który to łączy się za pomocą wiązania podwójnego z atomem tlenu oraz z grupą metylową CH3, strzałka w prawo, nad strzałką zapis dekarboksylaza pirogronianowa, strzałka odchodząca od wspomnianej strzałki symbolizująca dekarboksylację, to znaczy odłączenie cząsteczki dwutlenku węgla. Za strzałką cząsteczka aldehydu etanalu o strukturze grupa CH3 związana z grupą aldehydową CHOCHO. Strzałka w prawo, podpis dehydrogenaza alkoholowa, nad strzałką przekształcenie NADH2 w NAD. Powstaje cząsteczka etanolu C2H5OH.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 2

Jakie zastosowania posiada fermentacja alkoholowa? Jednym z nich jest produkcja piwa, które w rzeczywistości nie jest robione z chmielu. Jego główny skład stanowią słód browarniany jęczmienny, woda i drożdże. Chmiel jest jedynie przyprawą, dodawaną do piwa w celu uzyskania odpowiedniej goryczki i aromatu. Przeanalizuj grafikę interaktywną i dowiedz się, jakie metody fermentacji stosuje się w warzeniu piwa.

Jakie zastosowania posiada fermentacja alkoholowa? Jednym z nich jest produkcja piwa, które w rzeczywistości nie jest robione z chmielu. Jego główny skład stanowią słód browarniany jęczmienny, woda i drożdże. Chmiel jest jedynie przyprawą, dodawaną do piwa w celu uzyskania odpowiedniej goryczki i aromatu. Przeanalizuj opis grafiki interaktywnej i dowiedz się, jakie metody fermentacji stosuje się w warzeniu piwa.

RHHjxebl6cwWs1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Źródło: 1) www.pxhere.com, domena publiczna, 2) www.commons.wikimedia.org, Krzysztof, CC BY-SA 3.0, 3) www.commons.wikimedia.org, Pernak, CC BY-SA 3.0, 4) www.commons.wikimedia.org, domena publiczna, 5) www.commons.wikimedia.org, Paul Hermans, CC BY-SA 3.0, 6) www.commons.wikimedia.org, Lars Curfs, CC BY-SA 3.0 nl, 7) www.commons.wikimedia.org, Antti T. Nissinen, CC BY 2.0.
Ćwiczenie 1
R1DbvRhxgtpsT
Które z typów fermentacji używane są w piwowarstwie? Wybierz prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. Fermentacja spontaniczna, 2. Fermentacja dolna, 3. Fermentacja górna, 4. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe.
Ćwiczenie 2
R1Cojj76dcSPa
Przyporządkuj pojęcia do ich definicji. Pojęcia: 1. Brzeczka. 2. Fermentacja dolna. 3. Fermentacja górna. Fermentacja swobodna. Możliwe odpowiedzi: 1. półprodukt stosowny przy produkcji piwa, 2. fermentacja brzeczki piwnej, przeprowadzana za pomocą drożdży dolnej fermentacji, 3. fermentacja brzeczki piwnej, przeprowadzana za pomocą drożdży górnej fermentacji, 4. fermentacja, w której brzeczka piwna nie jest zaszczepiana drożdżami.
Ćwiczenie 3
R1cv2AIbcOTt7
Który z enzymów odpowiada za oderwanie tlenku węgla cztery od pirogronianu? Możliwe odpowiedzi: 1. adolaza, 2. heksokinaza, 3. dekarboksylaza alkoholowa, 4. dekarboksylaza pirogronianowa.