Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑yellow

Fermentacja alkoholowa – istota reakcji

Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu cukrów prostych do alkoholu etylowego (etanolu) C2H5OH i tlenku węgla(IV) CO2. Fermentacja alkoholowa jest procesem oddychania beztlenowego. W reakcji tej substrat oddechowy ulega rozbiciu i przekształceniu. Jest to przykład reakcji dysproporcjonowania, ponieważ otrzymuje się z niej zarówno bardziej utlenione produkty, jak i bardziej zredukowane.

R1OA0GEgDFVeM
W fermentacji otrzymujemy także energię zmagazynowaną w adenozyno‑5′-trifosforanie <math aria‑label="A T P">ATP.
Źródło: dostępny w internecie: wikipedia.pl, domena publiczna.
RxiQSAtahtf3b
Fermentacja alkoholowa jest przeprowadzana przez drożdże, m.in. Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces uvarum, Kluyveromuces fragilis, niektóre Mucoraceae (tzw. drożdże mukorowe). Do przeprowadzania tego procesu są również zdolne bakterie, np. Zymomonas mobilis. Bytują one w roślinach, ich owocach czy w nektarze kwiatów.
Źródło: dostępny w internecie: wikipedia.pl, domena publiczna.
bg‑yellow

Przebieg reakcji fermentacji alkoholowej

Ogólne równanie fermentacji alkoholowej można zapisać:

C6H12O6 enzymy2 C2H5OH+2 CO2

W czasie fermentacji alkoholowej powstaje również wiele produktów ubocznych, np. gliceryna, kwas bursztynowy i kwas octowy. Inne produkty uboczne, takie jak wyższe alkohole i estry odpowiadają za bukiet smakowo–zapachowy produktu.

bg‑yellow

Glikoliza

Fermentacja alkoholowa rozpoczyna się od fosforylacjifosforylacjafosforylacji glukozy C6H12O6 do glukozo–6–fosforan z wykorzystaniem enzymu heksokinazy.

R288ivp2FOTEK
Reakcja katalizowana przez heksokinazę
Źródło: GroMar sp. z o.o., dostępny w internecie: Inspiracja: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Glycolysis2pl.svg, licencja: CC BY-SA 3.0.
RuZWfD7Vd395w
Reakcja katalizowana przez izomerazę glukozofosforanową
Źródło: GroMar Sp. z o.o., dostępny w internecie: Inspiracja: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Glycolysis2pl.svg, licencja: CC BY-SA 3.0.

Przekształcenie glukozo–6–fosforanu we fruktozo–6–fosforan następuje przy udziale izomerazy glukozo–6–fosforanowej. Jest to reakcja odwracalna.

RCvbol65kNGL8
Reakcja katalizowana przez fosfofruktokinazę
Źródło: GroMar sp. z o.o., dostępny w internecie: Inspiracja: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Glycolysis2pl.svg, licencja: CC BY-SA 3.0.

Fosforylację fruktozo–6–fosforanu przy użyciu ATP przeprowadza enzym fosfofruktokinaza. Powstaje fruktozo–1,6‑bisfosforanu oraz ADP.

R10ONno0B5doZ
Reakcja katalizowana przez aldolazę i izomerazę trifosforanową
Źródło: GroMar sp. z o.o., dostępny w internecie: Inspiracja: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Glycolysis2pl.svg, licencja: CC BY-SA 3.0.

Kolejny etap stanowi reakcja, która polega na rozszczepieniu fruktozo–1,6–bisfosforanu na aldehyd 3–fosfoglicerynowy oraz fosfodihydroksyaceton. Enzym przeprowadzający tę reakcję to aldolaza. Jest to reakcja odwracalna.

Przekształcenie fosfodihydroksyacetonu w aldehyd 3–fosfoglicerynowy jest katalizowane przez izomerazę triozofosforanową. Dzięki izomerazie triozofosforanowej możliwe jest szybkie wytworzenie aldehydu 3–fosfoglicerynowego, niezbędnego do dalszego zachodzenia glikolizy. Jest to reakcja odwracalna.

R1F4zX2LXI7ER
Reakcja katalizowana przez dehydrogenazę aldehydu 3‑fosfoglicerynowego
Pi – fosforan nieorganiczny
Źródło: GroMar sp. z o.o., dostępny w internecie: Inspiracja: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Glycolysis2pl.svg, licencja: CC BY-SA 3.0.

Reakcja ta przebiega w dwóch etapach. W pierwszym z nich aldehyd 3–fosfoglicerynowy łączy się z grupą tiolową Cys149, tworząc tym samym hemitioacetal. W drugim etapie jon wodorkowy przenoszony jest na NAD+, połączonym z enzymem w pobliżu reszty cysteiny. Powstaje 1,3–bisfosfoglicerynian. Reakcja jest odwracalna.

RfaZXSDmfjLiA
Reakcja katalizowana przez kinazę fosfoglicerynianową, w której powstaje <math aria‑label="A T P">ATP. Żółta kulka z „-” oznacza, że grupa karboksylowa jest zdeprotonowana (COO-).
Źródło: GroMar sp. z o.o., dostępny w internecie: Inspiracja: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Glycolysis2pl.svg, licencja: CC BY-SA 3.0.

Przeniesienie grupy fosforanowej z 1,3–BPG na ADP i utworzenie ATP (fosforylacja substratowa) oraz 3–fosfoglicerynianu – reakcja katalizowana przez kinazę fosfoglicerynianową.

Przekształcenie 3–fosfoglicerynianu w 2–fosfoglicerynian przez fosfogliceromutazę.

RxHwQGCGknlOv
Reakcja katalizowana przez fosfoglicerolomutazę. Żółta kulka z „-” oznacza, że grupa karboksylowa jest zdeprotonowana (COO-).
Źródło: GroMar sp. z o.o., dostępny w internecie: Inspiracja: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Glycolysis2pl.svg, licencja: CC BY-SA 3.0.

Odwodnienie 2–fosfoglicerynianu i powstanie fosfoenolopirogronianu (PEP) katalizowane jest przez enolazę.

ROTxDa1tujSAs
Reakcja katalizowana przez enolazę. Żółta kulka z „-” oznacza, że grupa karboksylowa jest zdeprotonowana (COO-).
Źródło: GroMar sp. z o.o., dostępny w internecie: Inspiracja: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Glycolysis2pl.svg, licencja: CC BY-SA 3.0.
R6yABkaDPhng6
Reakcja katalizowana przez kinazę pirogronianową, w której powstaje <math aria‑label="A T P">ATP. Żółta kulka z „-” oznacza, że grupa karboksylowa jest zdeprotonowana (COO-).
Źródło: GroMar sp. z o.o., dostępny w internecie: Inspiracja: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Glycolysis2pl.svg, licencja: CC BY-SA 3.0.

Przeniesienie grupy fosforanowej z PEP na ADP i powstanie ATP oraz pirogronianu katalizowane jest przez kinazę pirogronianową.

R10sxgwFir29A
Schemat glikolizy
Pi – fosforan nieorganiczny
Źródło: GroMar sp. z o.o., dostępny w internecie: Inspiracja: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glikoliza.JPG, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Powstawanie alkoholu etylowego – fermentacja alkoholowa

Zachodzi dekarboksylacjadekarboksylacjadekarboksylacja kwasu pirogronowego. Produktem jest aldehyd octowy i tlenek węgla(IV).

RjEZVEc9sDbyP
Reakcja katalizowana przez dekarboksylazę pirogronianową
Źródło: GroMar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1LpMVYBv1vCE
Reakcja katalizowana przez dehydrogenazę alkoholową
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Później następuje zredukowanie aldehydu octowego (etanalu) do etanolu pod wpływem zredukowanego NAD+ (dinukleotyddinukleotyd nikotynoamidoadeninowydinukleotyd nikotynoamidoadeninowy) i enzymuenzymenzymu dehydrogenazy alkoholowej.

RMROPC6WU6MMM1
Schemat przedstawiający pośrednie etapy fermentacji alkoholowej
Źródło: GroMar sp. z o.o., dostępny w internecie: Inspiracja: https://previews.123rf.com/images/logos2012/logos20121411/logos2012141100028/33501547-syst%C3%A8me-chimique-de-la-voie-m%C3%A9tabolique-de-la-fermentation-alcoolique-2d-illustration-sur-fond-blanc-vec.jpg, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ciekawostka

Czym jest „kac”?

„Kac” to nic innego jak nieprzyjemne samopoczucie pojawiające się dnia następnego po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu etylowego.

Tylko niewielka część alkoholu etylowego jest usuwana z naszego organizmu z moczem lub za pomocą dróg oddechowych. Druga część tego związku ulega przemianie w hepatocytach wątroby, gdzie następuje jego transformacja w etanal w obecności enzymu dehydrogenazy alkoholowej, kolejno w kwas octowy za pomocą dehydrogenazy acetaldehydowej. A to nie alkohol etylowy tylko etanal jest bardziej toksyczny dla naszego organizmu.

bg‑yellow

Zespół autobrowaru

Pacjenci, u których zdiagnozowano zespół auto‑browaru, po spożyciu pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów wchodzą w stan nietrzeźwości. Przyczyną tego jest obecność w ich organizmie drożdży, np. Candida albicans, Candida kruseiCandida glabrataSaccharomyces cerevisiae. Nie jest zaskakującym fakt wytwarzania alkoholu z węglowodanów dzięki drożdżom, ponieważ to normalna i powszechna reakcja we florze układu pokarmowego człowieka, lecz ilość tego wyprodukowanego alkoholu. Kolejnym elementem oddziałującym jest nieprawidłowy enzym wątrobowy (dehydrogenaza alkoholowa). Organizm nie jest w stanie szybko przetworzyć alkoholu, w skutek czego dochodzi do stanu upojenia bez wypicia grama alkoholu.

Fermentacja alkoholowa jest więc reakcją wieloetapową, zachodzącą w żywych organizmach. W ogromnym uproszczeniu, biorąc pod uwagę jedynie główny substrat i ostateczne produkty, równanie reakcji chemicznej można skrótowo opisać:

C6H12O6glukozaenzymy2 C2H5OHetanol   +2 CO2 tlenek węgla(IV)

Fermentację alkoholową drożdży wykorzystuje się w:

  • piwowarstwie;

  • winiarstwie;

  • gorzelnictwie;

  • spulchnianiu pieczywa – przemysł piekarniczy;

  • spulchnianiu ciast – przemysł cukierniczy.

Fermentacja jest sposobem uzyskiwania energii przez organizmy żyjące w środowisku beztlenowym. Jest procesem mniej wydajnym niż oddychanie tlenowe. Brakuje w nim końcowego akceptora elektronów, którym jest tlen.

Słownik

ATP (adenozyno‑5′-trifosforan)
ATP (adenozyno‑5′-trifosforan)

organiczny związek chemiczny; nukleotyd adeninowy zbudowany z adenozyny z przyłączonym wiązaniem estrowym w pozycji 5'OH grupą trifosforanową; ma istotną rolę w biologii komórki, jest wielofunkcyjnym koenzymem i molekularną jednostką w wewnątrzkomórkowym transporcie energii; nośnik energii chemicznej, który jest niezbędny w metabolizmie komórki; jest syntetyzowany w procesach fotosyntezy i oddychania komórkowego; stanowi magazyn energii

dekarboksylacja
dekarboksylacja

reakcja chemiczna, polegająca na usunięciu grupy karboksylowej z kwasów karboksylowych, ich soli i estrów; wynikiem reakcji jest najczęściej wydzielanie tlenku węgla(IV); w organizmach katalizowana przez enzymy

dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy
dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy

związek chemiczny będący nukleotydem, ma istotne znaczenie biologiczne; szczególnie ważny jest w procesach oddychania komórkowego; pochodne tego związku są akceptorami elektronów i protonów w procesach utleniania komórkowego:

  • NAD+ – forma utleniona dinukleotydu

  • NADP+ – ester fosforanowy dinukleotydu

  • NADH – forma zredukowana NAD+

  • NADPH – forma zredukowana NADP+

enzym
enzym

(z gr. nuzetaupsilonmuomicronnu, od nu en ‘w’zetaύmueta dzýmē „zaczyn”, „(za)kwas”) wielkocząsteczkowe związki chemiczne; katalizatory przyspieszające specyficzne reakcje chemiczne; ich działanie polega na obniżeniu energii aktywacji katalizowanej reakcji chemicznej

fosforylacja
fosforylacja

reakcja chemiczna, polegająca na przyłączeniu reszty fosforanowej do nukleofilowego atomu dowolnego związku chemicznego; przeciwieństwem fosforylacji jest defosforylacja

melasa (melas)
melasa (melas)

gęsty, ciemnobrązowy syrop, powstajacy w czasie produkcji cukru spożywczego; zawiera około 40% sacharozy, ale dalsze jej pozyskiwanie jest nieopłacalne; produkt wykorzystywany m.in. do produkcji alkoholu

Bibliografia

Bednarski W., Reps A., Adamczak M., Biotechnologia żywności: praca zbiorowa, Warszawa 2003.

Berg J. M., Tymoczko J. L., Stryer L., Clarke N. D., Biochemia: Glikoliza i glukoneogeneza, Warszawa 2007, s. 425–464.

Bortel E., Zarys technologii chemicznej, Warszawa 1992.

Cordell B., McCarthy J., A Case Study of Gut Fermentation Syndrome (Auto‑Brewery) with Saccharomyces cerevisiae as the Causative Organism, „International Journal of Clinical Medicine” 2013, t. 4, nr 7.

Fayemiwo S. A., Adgeboro B., Gut Fermentation Syndrome, „Afr. J. Cln. Exper. Microbiol.” 2014, t. 15, nr 1, s. 48‑50.

Gabryś H., Fizjologia roślin: Procesy oddechowe, pod. red. J. Kopcewicza, S. Lewaka, Warszawa 2002, s. 387–420.

Hames B. D., Hooper N. M., Krótkie wykłady. Biochemia: Metabolizm węglowodanów. Warszawa 2005, s. 305–354.

Haynes W. M., CRC Handbook of Chemistry and Physics, USA 2016, s. 3‑10, wyd. 97.

Kuczyński W., Podręcznik do ćwiczeń z technologii chemicznej, Warszawa 1974.

Logan B. K., Jones A. W., ,Endogenous Ethanol „Auto‑Brewery Syndromeas a DrunkDriving Defence Challenge, „Med Sci Law. Jul.„ 2020, t. 40, nr 3, s. 206‑2015.

Mayes P. A., Murray R. K., Granner D. K.,  Rodwell V. W., Harper H. A., Biochemia Harpera: Glikoliza i utlenianie pirogronianu, Warszawa 1995, s. 207–216.

McMurry J., Chemia organiczna: Podstawowe pojęcia dotyczące metabolizmu i energii biochemicznej, t. 5, Warszawa 2005, s. 1096–1097.

Molenda J., Technologia chemiczna, Warszawa 1997.

Ronimus R.S., Morgan H.W., Distribution and phylogenies of enzymes of the Embden‑Meyerhof‑Parnas pathway from archaea and hyperthermophilic bacteria support a gluconeogenic origin of metabolismArchaea” 2003, t. 1, nr 31, s. 199–221.

Duszyński J., Kozłowska‑Rajewicz A., Krenz‑Niedbała, Biologia Jedność i różnorodność, Warszawa 2008.

Dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy (nr N8285) – karta charakterystyki produktu Sigma‑Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski.

Dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy (DB01907) – informacje o substancji aktywnej (ang.). DrugBank.