Sprawdź się
Zaznacz nazwy bakterii lub drożdży, które umożliwiają fermentację alkoholową.
- Saccharomyces cerevisiae
- Saccharomyces uvarum
- Escherichia coli
- Zymomonas mobilis
Fermentacja alkoholowa jest reakcją wieloetapową, zachodzącą w organizmach. W ogromnym uproszczeniu, biorąc pod uwagę jedynie główny substrat i ostateczne produkty, napisz równanie sumaryczne przedstawiające proces fermentacji alkoholowej.
Wymień gałęzie przemysłu, w których wykorzystywana jest fermentacja alkoholowa.
Fermentacja alkoholowa polega na uzyskaniu z glukozy etanolu. Produktem pośrednim jest pirogronian. Narysuj wzory półstrukturalne wymienionych związków.

Produkt fermentacji alkoholowej ma negatywny wpływ na ciało człowieka. Przeanalizuj poniższą ikonografię i uzupełnij poniższy tekst.
Alkohol ma negatywny wpływ na organizm człowieka. ............ przedwcześnie się starzeje, pojawiają się na niej przebarwienia i rany. Inną konsekwencją jest zapalenie błony śluzowej .................... lub choroba wrzodowa. Nie małym problemem jest również marskość ................. Dokuczliwe bywa także drżenie rąk i palców, zaburzenie czucia, osłabienie siły ................. Zaznaczyć jeszcze trzeba takie skutki, jak obniżona odporność czy zwiększone ryzyko zapalenia ............. Wyniszczające dla organizmu są częste biegunki, owrzodzenie ............. U kobiet alkohol wzmaga ryzyko .................... płodu lub niedorozwoju niemowląt.
Wyjaśnij, dlaczego masa na słodkie ciasto drożdżowe, pozostawiona na noc poza lodówką, przybiera charakterystyczny zapach?
Uzupełnij brakującą nazwę cukru na poniższym rysunku, który obrazuje pewien proces przeprowadzany przez drożdże. Jak się ów proces nazywa? Zapisz hipotezę, obserwacje i wnioski oraz podaj równania zachodzących w doświadczeniu reakcji.


