Przykładowa odpowiedź
Współczesny świat jest bardzo zróżnicowany pod względem rozwoju społeczno - gospodarczego. Różna jest też liczba ludności do wyżywienia w różnych krajach świata. Rolnictwo uprzemysłowione, produkując więcej i taniej, daje produkty bardziej dostępne szerokiej społeczności (nawet w krajach biedniejszych). Oba typy rolnictwa mogą wykorzystywać wszystkie miejscowe cechy np. dużą liczbę rąk do pracy lub świetnie rozwinięty przemysł maszynowy i chemiczny (produkujący m.in. nawozy sztuczne i środki ochrony roślin). Dostosowane są do zamożności społeczeństwa i możliwości technologicznych państw. Niektóre kraje muszą liczyć na pomoc społeczności międzynarodowej, aby poprawić swoją sytuację żywnościową np. Indie czy niektóre kraje afrykańskie.
Oba typy rolnictwa wpływają na rozwój technologiczny – bardziej jednak rolnictwo uspołecznione (np. potrzeba coraz więcej nowszych maszyn i urządzeń – gospodarstwa coraz bardziej zautomatyzowane, mające mniej rąk do pracy). Na zdrowie ludności bardziej wpływa pozytywnie rolnictwo ekologiczne (np. mniej alergików) – ma też pozytywny wpływ na środowisko przyrodnicze (np. zwiększanie lub chociaż zachowanie bioróżnorodności, mniejsza eutrofizacja jezior, niższe zanieczyszczenie powietrza chociażby przez mniejsze zużycie paliw i energii).
„Przed wprowadzeniem mechanizacji na szerszą skalę wydajność pracy rolnika była tak mała, że aby zaspokoić potrzeby żywieniowe danego kraju, aż 80% jego społeczeństwa musiało pracować w rolnictwie. Obecnie jeden rolnik w Polsce jest w stanie wyżywić 10 osób, we Francji 50, a w Stanach Zjednoczonych – aż 100.”
/Cytat z: T. Rachwał - Oblicza geografii 2, zakres rozszerzony str. 118, Nowa Era, Warszawa 2013./