E-materiały do kształcenia zawodowego

Zwierzęta hodowlane w rolnictwie

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – rolnik 601003

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik rolnik 314207

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik agrobiznesu 331402

Interaktywne materiały sprawdzające

1
Ćwiczenie 1. Układ oddechowy krowy1D12hddCin
R178BHFVIok1k
Dopasuj nazwy do ich miejsc w płucach.
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1JJDgBUeEVQS
Zaznacz wszystkie poprawne elementy wchodzące w skład płuc bydła.
Ćwiczenie 2. Układ rozrodczy krowy2D12hddCin
R1RqGHu5GoSwa
Dopasuj podpisy do elementów jajnika krowy.
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1P3vhTmxkeBZ
Zaznacz wszystkie poprawne elementy wchodzące w skład jajnika krowy.
Ćwiczenie 3. Rozpoznawanie ras i typów użytkowych bydła2DbNlmlLHR

Przyporządkuj nazwy ras do zdjęć bydła, a następnie wskaż odpowiednie typy użytkowe.

RqOyCpfQv79jB1
1.
Źródła zdj.: Dukemeiser, Wikimedia Commons, domena publiczna; JoachimKohler‑HB, Wikimedia Commons, licencja: CC BY‑SA 4.0; Michael MacNeil, Wikimedia Commons, domena publiczna
R1L4Dlh3HpYlf1
Wskaż typ użytkowy bydła.
R1RZHEuwiIVw1
2.
Źródła zdj.: Les Meloures, Wikimedia Commons, licencja: CC BY‑SA 3.0; Storye book, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 3.0; Verum, Wikimedia Commons, CC BY‑SA 3.0
R1DAGmMzSbT40
Wskaż typ użytkowy bydła.
R1WQnzcoL430V
3.
Źródła zdj.: Verum, Wikimedia Commons, licencja: CC BY‑SA 3.0; Przemysław Tesak, Youtube: Rasy Staropolskie, licencja: tylko do użytku edukacyjnego
Rel145jdBPLEz
Wskaż typ użytkowy bydła.
RqG8N3CFncuRl
Połącz w pary rasy bydła, które należą do odpowiedniego typu użytkowego.
Ćwiczenie 4. Typy ras bydła1DHVDyYNdA
R1bnBXjq6HqzJ
Przyporządkuj rasy bydła do typów hodowli. typ mleczny Możliwe odpowiedzi: 1. Holsztyńsko-fryzyjska, 2. Highland, 3. Galloway, 4. rasa polska holsztyńsko-fryzyjska, 5. Guernsey, 6. Angus, 7. rasa polska czerwono-biała, 8. Jersey typ mięsny Możliwe odpowiedzi: 1. Holsztyńsko-fryzyjska, 2. Highland, 3. Galloway, 4. rasa polska holsztyńsko-fryzyjska, 5. Guernsey, 6. Angus, 7. rasa polska czerwono-biała, 8. Jersey typ dwukierunkowy Możliwe odpowiedzi: 1. Holsztyńsko-fryzyjska, 2. Highland, 3. Galloway, 4. rasa polska holsztyńsko-fryzyjska, 5. Guernsey, 6. Angus, 7. rasa polska czerwono-biała, 8. Jersey
Ćwiczenie 5. Rasy bydła typu mięsnego1DHVDyYNdA
RiSH0rroKqHPi
Spośród wymienionych ras bydła wskaż rasy typu mięsnego.
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. Możliwe odpowiedzi: 1. Angus, 2. Belgijska biało-błękitna, 3. Blonde d'Aquitaine, 4. Charolaise, 5. Galloway, 6. Hereford, 7. Highland, 8. Limousine, 9. Marchigiana, 10. Piemontese, 11. Salers, 12. bydło białogrzbiete, 13. Montbeliarde, 14. rasa polska czerwona, 15. rasa polska czerwono-biała, 16. rasa polska czarno-biała, 17. rasa polska holsztyńsko-fryzyjska, 18. Simental,, 19. Guernsey, 20. Holsztyńsko-fryzyjska, 21. Jersey
Ćwiczenie 6. Zapalenie wymienia2DHVDyYNdA
R1dffogekGusW
Przeciągnij prawidłowe wyrażenia w odpowiednie miejsca. Mastiis rozwija się wskutek reakcji układu odpornościowego na wnikanie 1. ściółki, 2. łagodnym, 3. jakości, 4. laktację, 5. wzmacniająca, 6. śmiertelna, 7. wirusa, 8. ostrym, 9. ilości, 10. brudu, 11. bakterii do kanału strzykowego. Jednym z powodów wystąpienia choroby może też być mechaniczny, chemiczny lub termiczny uraz wymienia, ale również obniżone standardy obory, używanej 1. ściółki, 2. łagodnym, 3. jakości, 4. laktację, 5. wzmacniająca, 6. śmiertelna, 7. wirusa, 8. ostrym, 9. ilości, 10. brudu, 11. bakterii oraz brak przestrzegania norm higieniczno-sanitarnych w hali udojowej.

W 1. ściółki, 2. łagodnym, 3. jakości, 4. laktację, 5. wzmacniająca, 6. śmiertelna, 7. wirusa, 8. ostrym, 9. ilości, 10. brudu, 11. bakterii przebiegu choroba może być 1. ściółki, 2. łagodnym, 3. jakości, 4. laktację, 5. wzmacniająca, 6. śmiertelna, 7. wirusa, 8. ostrym, 9. ilości, 10. brudu, 11. bakterii, może też prowadzić do trwałego uszkodzenia wymienia. Ostre zapalenie strzyków ogranicza nie tylko bieżącą 1. ściółki, 2. łagodnym, 3. jakości, 4. laktację, 5. wzmacniająca, 6. śmiertelna, 7. wirusa, 8. ostrym, 9. ilości, 10. brudu, 11. bakterii, ale wpływa też na późniejsze. Zakażone wymię produkuje nie tylko mniej mleka, ale też jest to mleko niższej 1. ściółki, 2. łagodnym, 3. jakości, 4. laktację, 5. wzmacniająca, 6. śmiertelna, 7. wirusa, 8. ostrym, 9. ilości, 10. brudu, 11. bakterii.
Ćwiczenie 7. Ketoza2DHVDyYNdA
R1MXRXCrrA2Pu
Uzupełnij luki w tekście. Krowa w okresie rozrodu i przy rozpoczęciu laktacji potrzebuje znacznie więcej 1. acetonu, 2. etanol, 3. tłuszczu, 4. białka, 5. energii, 6. lipidów, 7. niska, 8. wysoka, a tym samym powinna dostawać większe i odpowiednio zbilansowane porcje paszy. Jeśli dawka żywieniowa jest za 1. acetonu, 2. etanol, 3. tłuszczu, 4. białka, 5. energii, 6. lipidów, 7. niska, 8. wysoka, organizm zaczyna spalać rezerwy 1. acetonu, 2. etanol, 3. tłuszczu, 4. białka, 5. energii, 6. lipidów, 7. niska, 8. wysoka, przez co w krwiobiegu krowy pojawiają się ciała ketonowe, a gdy ich stężenie wrośnie zbyt wysoko, u krowy rozwija się ketoza.
Krowa porusza się wolniej, spada jej łaknienie, obniża się jakość i ilość laktacji, pogorsza się też płodność. Przy klinicznej postaci ketozy, w wydychanym przez krowę powietrzu może być wyczuwalny zapach 1. acetonu, 2. etanol, 3. tłuszczu, 4. białka, 5. energii, 6. lipidów, 7. niska, 8. wysoka wskutek uwalniania ciał ketonowych. W podklinicznej postaci – objawy mogą być niemal niezauważalne.
Ćwiczenie 8. Rozpoznawanie typów użytkowych owiec2DbNlmlLHR
R1DSMobqV6KWf1
Przeciągnij z banku słów rasy owiec i umieść je w kolejności alfabetycznej w odpowiedniej kolumnie.
Ćwiczenie 9. Kozy – sprawdzenie wiadomości
R1BqBKPJGLGEw1
Zaznacz, które twierdzenie jest prawdziwe, a które fałszywe zaznaczając odpowiednie komórki tabeli.
Ćwiczenie 10. Rozpoznawanie ras trzody chlewnej2DbNlmlLHR
1

Przyporządkuj nazwy ras do zdjęć świń.

Rq9K5QahNvI92
1.
Źródła zdj.: Aleksandra Kopicka, licencja: CC BY‑SA 3.0; MamaGeek, Wikimedia Commons, licencja: CC BY‑SA 3.0; David Merrett, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 2.0
R7rT0Pog6FoMA
2.
Żródło zdj.: Aleksandra Kopicka, licencja: CC BY‑SA 3.0; dontworry, Wikimedia Commons, licencja: CC BY‑SA 3.0
R1E5VIAPLlB4A
Spośród wymienionych ras trzody chlewnej zaznacz wszystkie, które należą do ras matecznych:
Ćwiczenie 11. Kury hodowane w Polsce3DbNlmlLHR
RvwwNm1Ij54HB
Wskaż błędy w poniższym opisie odnoszący się do kur hodowanych w Polsce.
Ćwiczenie 12. Kaczki hodowane w Polsce3DbNlmlLHR
RIQJU2LxgMVTQ
Uzupełnij luki w poniższym opisie ras kaczek hodowanych w Polsce.
Ćwiczenie 13. Rozpoznawanie znakowań zwierząt1DbNlmlLHR
R1BCjbYeHR8oo
Dobierz dla poszczególnych grup zwierząt rodzaj kolczyka używany do znakowania zwierząt.
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RikCl5KituPOV
Odpowiednio umiejscowiony kolczyk na uchu w przypadku bydła powinien znajdować się:
Ćwiczenie 14. Opisywanie kolczyka bydła2DbNlmlLHR
Rrqt0R6dxLwPq
Rozszyfruj oznaczenia na poniższym kolczyku do znakowania zwierząt gospodarskich.
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rfl1SGHG9WGvQ
Na kolczyku do znakowania zwierząt gospodarskich należy umieścić następujące oznaczenia:
Ćwiczenie 15. Rozpoznawanie ras i typów koni3DbNlmlLHR
RCWV7VfbluB1u
Połącz w pary odpowiednią rasę konia oraz typ.