Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Warunki przechowywania i sprzedaży produktów rolnych

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – rolnik 601003

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik agrobiznesu 331402

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik rolnik 314207

Interaktywne materiały sprawdzające

31D122FwuT5
Ćwiczenie 1. Transport żywego drobiu1DxvACSuCl
RYZ8oKOouiBZA1
Do transportu żywego drobiu najlepszy jest pojemnik
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1e32BwptnJLX1
Pojemnik do transportu drobiu powinien: Możliwe odpowiedzi: 1. posiadać zabudowane ściany, 2. nie posiadać górnej pokrywy, 3. być przystosowany do piętrowania, 4. posiadać drzwiczki przynajmniej na jednej ze ścianek
Ćwiczenie 2. Okres przydatności jaj1DxvACSuCl
R12Zc1FBH6sP91
Okres przydatności jaj do spożycia umieszczony na opakowaniu jednostkowym (detalicznym) nie może przekraczać Możliwe odpowiedzi: 1. 28 dni., 2. 16 dni., 3. 20 dni., 4. 24 dni.
Ćwiczenie 3. Chłodzenie mleka po doju2DxvACSuCl
RCUwJBH9qqofK2
Mleko po wykonanym doju powinno być schłodzone w ciągu Możliwe odpowiedzi: 1. 2 godzin., 2. 1 godziny., 3. 3 godzin., 4. 4 godzin.
Ćwiczenie 4. Choroby bulw ziemniaka2DxvACSuCl
R1Kr68iPqqo9b2
Zaznacz właściwe dokończenie zdania.
Zaprezentowana na fotografii choroba przechowywanych bulw ziemniaka to
Źródło: Jerzy Opioła, licencja: CC BY-SA 4.0.
Rr2VpYPUGDsZy2
Choroba bulw ziemniaka, której jednym z objawów są szarosine plamy na skórce to: Możliwe odpowiedzi: 1. sucha zgnilizna ziemniaków, 2. mokra zgnilizna ziemniaków, 3. parch srebrzysty, 4. zaraza ziemniaka
Ćwiczenie 5. Magazynowanie zbóż2DxvACSuCl
R1Myf5w8txsmd2
Dla właściwego długotrwałego magazynowania zbóż wilgotność ziarna nie powinna przekraczać Możliwe odpowiedzi: 1. 14%, 2. 20%, 3. 16%, 4. 10%
Ćwiczenie 6. Przechowywanie ziaren rzepaku2DxvACSuCl
RYPCKm41Pb0RR2
Wilgotność długotrwale przechowywanego ziarna rzepaku nie powinna być wyższa niż Możliwe odpowiedzi: 1. 7%, 2. 9%, 3. 11%, 4. 13%
Ćwiczenie 7. Postępowanie z mlekiem2DxvACSuCl
R16HRTFGR3CBz2
Dopasuj poprawnie parametry technologiczne i sprzęt do poszczególnych czynności związanych z pozyskaniem mleka od udoju do opuszczenia gospodarstwa.
Mleko po doju – przygotowanie do sprzedaży:
Ćwiczenie 8. Oznaczanie jaj2DwB81PeUk
R12nE4xrb6KQ82
Zaznacz właściwe dokończenie zdania.
Jajo oznaczone w taki sposób, jak przedstawiono na zdjęciu, pochodzi z chowu
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R16O5yviPuFrE2
Jajko, którego oznaczenie zaczyna się od cyfry 0 pochodzi z: Możliwe odpowiedzi: 1. chowu ekologicznego, 2. chowu klatkowego, 3. chowu ściółkowego, 4. Chowu na wolnym wybiegu
Ćwiczenie 9. Przechowywanie ziemniaków3DwB81PeUk
RnXHEJA2A4zpK3
Uzupełnij tekst odpowiednimi określeniami. Pierwszy okres przechowywania ziemniaków trwa 1. przechowalni, 2. zabliźnianie, 3. 90–95%, 4. wilgotność, 5. 70-85%, 6. 1-4, 7. 1–2, 8. dojrzewanie, 9. 12–18°C, 10. 9-13°C tygodnie od chwili złożenia w 1. przechowalni, 2. zabliźnianie, 3. 90–95%, 4. wilgotność, 5. 70-85%, 6. 1-4, 7. 1–2, 8. dojrzewanie, 9. 12–18°C, 10. 9-13°C. Temperatura przechowywania w przechowalni, tym okresie powinna wynosić 1. przechowalni, 2. zabliźnianie, 3. 90–95%, 4. wilgotność, 5. 70-85%, 6. 1-4, 7. 1–2, 8. dojrzewanie, 9. 12–18°C, 10. 9-13°C, a 1. przechowalni, 2. zabliźnianie, 3. 90–95%, 4. wilgotność, 5. 70-85%, 6. 1-4, 7. 1–2, 8. dojrzewanie, 9. 12–18°C, 10. 9-13°C względna powietrza 1. przechowalni, 2. zabliźnianie, 3. 90–95%, 4. wilgotność, 5. 70-85%, 6. 1-4, 7. 1–2, 8. dojrzewanie, 9. 12–18°C, 10. 9-13°C. W tym okresie następuje 1. przechowalni, 2. zabliźnianie, 3. 90–95%, 4. wilgotność, 5. 70-85%, 6. 1-4, 7. 1–2, 8. dojrzewanie, 9. 12–18°C, 10. 9-13°C bulw i 1. przechowalni, 2. zabliźnianie, 3. 90–95%, 4. wilgotność, 5. 70-85%, 6. 1-4, 7. 1–2, 8. dojrzewanie, 9. 12–18°C, 10. 9-13°C uszkodzeń.
Ćwiczenie 10. Warunki przechowywania i sprzedaży produktów rolnych – podsumowanieDxvACSuCl
31
RM4stN5CZGkYP
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Jaka pasza jest najbardziej odpowiednia do żywienia zwierząt przed sprzedażą jeszcze u producenta?, 2. Na jakie nieprzetworzone produkty nie ma limitów w sprzedaży bezpośredniej?, 3. Nie jest chłodnią i może służyć do przechowywania ziemniaków i warzyw przede wszystkim korzeniowych., 4. Konieczne w ciągu dwóch godzin po wykonaniu doju krów., 5. Służy do usuwania nasion chwastów i innych zanieczyszczeń z ziarna zbóż., 6. Usuwanie z mleka zanieczyszczeń mechanicznych., 7. Stanowi naczepę środka transportu do przewozu mleka., 8. Z jakiego chowu pochodzi jajo, na którym jego oznaczenie rozpoczyna 2?, 9. Konieczna podczas transportu zwierząt, związana z wyminą powietrza., 10. Ważna w przechowywaniu większości produktów roślinnych., 11. Jej zachowaniu podczas transportu zbóż sprzyja stosowanie systemu GMP+., 12. Rozdzielanie ziemniaków na frakcje o różnych rozmiarach., 13. Tym terminem określa się zwierzęta przeznaczone do uboju., 14. Rolniczy handel, który sprzyja zachowaniu krótkich łańcuchów dostaw żywności., 15. Jaka temperatura przechowywanego mleka nie sprzyja rozwijaniu się drobnoustrojów., 16. Wyznaczona ilość ograniczająca poziom sprzedaży produktów zwierzęcych w ramach sprzedaży bezpośredniej., 17. Produkuje się z niego olej.
ReO5RNS7zyKDU
Hasło: (Uzupełnij) Wyjaśnienie: (Uzupełnij).
Ćwiczenie 11. Limity sprzedaży bezpośredniej1DhbQjk35p
RIs9d8gz47DTG1
Limity sprzedaży bezpośredniej nie dotyczą Możliwe odpowiedzi: 1. produktów pszczelich nieprzetworzonych., 2. tusz indyków z podrobami., 3. surowej śmietany., 4. jaj drobiu.
Ćwiczenie 12. Łańcuch dostaw żywności1DxvACSuCl
RxcJXk1Q2rW0z1
Jednym z celów Krótkich Łańcuchów dostaw Żywności jest Możliwe odpowiedzi: 1. takie zorganizowanie produkcji, dystrybucji i sprzedaży żywności, które minimalizuje liczbę pośredników pomiędzy kupującym a produkującym., 2. takie zorganizowanie transportu żywności, które zapewnia najkrótszy czas przewozu pomiędzy kupującym i produkującym., 3. takie zorganizowanie produkcji, dystrybucji i sprzedaży żywności, które wyeliminuje jej magazynowanie., 4. takie zorganizowanie sprzedaży żywności, które zapewni jej zbycie w całości przed upływem terminu przydatności do spożycia.
Ćwiczenie 13. Złożenie wniosku o wpis do rejestru zakładów2DhbQjk35p
R7LKY7TsJgQz32
Podmiot zamierzający prowadzić działalność marginalną, lokalną i ograniczoną powinien złożyć, w terminie co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, pisemny wniosek o wpis do rejestru zakładów do Możliwe odpowiedzi: 1. właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii, 2. właściwego Urzędu Gminy, 3. właściwego Inspektora Sanitarnego, 4. właściwego terytorialnie Starostwa Powiatowego
Ćwiczenie 14. Formy działalności handlowej2DhbQjk35p
R1Lv1kVtH9Cwz2
Dobierz do formy działalności handlowej rodzaj żywności, którą można w ten sposób sprzedawać: Sprzedaż bezpośrednia Możliwe odpowiedzi: 1. surowce pochodzenia roślinnego lub produkty pochodzenia roślinnego w postaci suszonej i kiszonej, 2. surowce lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego Dostawy bezpośrednie Możliwe odpowiedzi: 1. surowce pochodzenia roślinnego lub produkty pochodzenia roślinnego w postaci suszonej i kiszonej, 2. surowce lub nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego
Ćwiczenie 15. Lokalny handel produktami rolnymi3DhbQjk35p
R1JuimHP8Bn4D3
Łączenie par. Zaznacz, które stwierdzenia są prawdziwe, a które fałszywe.. Dla nieprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego sprzedawanych w formie dostaw bezpośrednich na terenie województwa lub województw sąsiednich, nie przewiduje się limitów sprzedaży.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W przypadku drobnych producentów, których stada liczą do 50 kur niosek, a sprzedaż jaj prowadzona jest na rynkach lokalnych w miejscu sprzedaży trzeba w widocznym miejscu umieścić informację z adresem gospodarstwa , z którego jaja pochodzą.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz