Podstawy analizy produktów leczniczych i wyrobów medycznych
MED.09. Sporządzanie i wytwarzanie produktów leczniczych oraz prowadzenie obrotu produktami leczniczymi, wyrobami medycznymi, suplementami diety i środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz innymi produktami dopuszczonymi do obrotu w aptece na podstawie przepisów prawa - Technik farmaceutyczny 321301
Interaktywne materiały sprawdzające
Podstawy analizy produktów leczniczych i wyrobów medycznych
Sprawdzisz, czy potrafisz poprawnie odpowiedzieć na pytania:
z zakresu analizy jakościowej i ilościowej substancji leczniczych,
dotyczące rodzaju sprzętu laboratoryjnego wykorzystywanego w analizie jakościowej i ilościowej substancji leczniczych.
Podstawy analizy produktów leczniczych i wyrobów medycznych
Wskaż substancję leczniczą, która reaguje z roztworem KMnO4, odbarwiając go.
Wskaż substancję leczniczą, która reaguje z roztworem KMnO4, odbarwiając go.
Analit jest to składnik próbki analitycznej, który podlega oznaczaniu.
Analiza jakościowa i ilościowa leków
Sprawdzisz, czy potrafisz poprawnie odpowiedzieć na pytania z zakresu analizy jakościowej i ilościowej substancji leczniczych
Analiza jakościowa i ilościowa leków
Po obejrzeniu zdjęcia i po odsłuchaniu pracy urządzenia wskaż, jaki aparat został tu zaprezentowany.
W tle powtarzający się pulsacyjny dźwięk.
Jakiego urządzenia dotyczy powyższy opis? Możliwe odpowiedzi: 1. Aparat do badania uwalniania substancji leczniczej z postaci leku., 2. Aparat do badania czasu całkowitej deformacji czopków., 3. Mieszadło magnetyczne.
Uzupełnij luki w tekście. Przeciągnij prawidłowe wyrażenia tak, aby tekst o analizie miareczkowej był prawdziwy.
![Analiza miareczkowa polega na ilościowym | jakościowym oznaczeniu danego związku poprzez dokładne odważenie substancji badanej, rozpuszczenie w odpowiednim rozpuszczalniku oraz poprzez oznaczenie objętości odczynnika miareczkującego | wskaźnika, o ściśle określonym stężeniu, wyrażonym w g/100 ml | mol/l, który reaguje z oznaczanym związkiem. Reakcja zachodząca podczas miareczkowania powinna przebiegać stechiometrycznie, szybko | wolno po dodaniu każdej porcji odczynnika oraz powinna istnieć możliwość zaobserwowania końca miareczkowania.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RbRQyoA4iPi5g/1674849296/1IfklE6QP6tQajuD9hVDJoeCJfjHGBVu.png)