Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Przechowywanie żywności

HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiekcie świadczącym usługi gastronomiczne - pracownik pomocniczy gastronomii 941203

Interaktywne materiały sprawdzające

11
Pokaż ćwiczenia:
1
1. Przechowywanie żywności - test podsumowującyDlrW4DK48
1
3Test jednokrotnego wyboru101595Dobra robota! Poprawnie wykonałeś ćwiczenie. Doskonale wykorzystałeś w ćwiczeniu przyswojony materiał dotyczący zasad i warunków przechowywania różnych kategorii żywności.Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału i jeszcze raz zapoznaj się z poszczególnymi zasadami i warunkami przechowywania różnych kategorii żywności. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test

Test jednokrotnego wyboru

Rozwiąż test wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.

Liczba pytań:
10
Limit czasu:
15 min
Twój ostatni wynik:
-
2. Rodzaje żywnościD7LlIrZB5
1
R1VwWRkrJubUu1
Połącz w pary przedstawione na zdjęciach produkty z ich właściwymi opisami.
Źródło: domena publiczna.
1
R1VmalvU762LZ1
Połącz w pary produkty z ich właściwymi opisami. Artykuły suche Możliwe odpowiedzi: 1. Makarony spaghetti, pene, fusilli., 2. Boczek w kawałkach i plastrach., 3. Ryby i małże., 4. Oliwa w butelce. Tłuszcze Możliwe odpowiedzi: 1. Makarony spaghetti, pene, fusilli., 2. Boczek w kawałkach i plastrach., 3. Ryby i małże., 4. Oliwa w butelce. Owoce morza Możliwe odpowiedzi: 1. Makarony spaghetti, pene, fusilli., 2. Boczek w kawałkach i plastrach., 3. Ryby i małże., 4. Oliwa w butelce. Wędliny Możliwe odpowiedzi: 1. Makarony spaghetti, pene, fusilli., 2. Boczek w kawałkach i plastrach., 3. Ryby i małże., 4. Oliwa w butelce.
3. Żywność nietrwałaDlrW4DK48
1
R1WnduqVoxvF22
Uzupełnij tekst odpowiednimi wyrażeniami. Żywność nietrwała - zawiera w swoim składzie chemicznym substancje ulegające łatwo zepsuciu pod wpływem czynników 1. słońca, 2. mąka, 3. mleko, 4. fizjologicznych, 5. chemicznych, 6. gnicia, 7. drobnoustrojów, 8. kiełkowania (czyli procesów życiowych,) takich jak procesy dojrzewania np. owoce, procesy porastania i 1. słońca, 2. mąka, 3. mleko, 4. fizjologicznych, 5. chemicznych, 6. gnicia, 7. drobnoustrojów, 8. kiełkowania np. ziemniaki, zboża, oddychanie i samo zagrzewanie np. 1. słońca, 2. mąka, 3. mleko, 4. fizjologicznych, 5. chemicznych, 6. gnicia, 7. drobnoustrojów, 8. kiełkowania. W surowcach tych zachodzą również zmiany fizykochemiczne do których zalicza się utlenianie, procesy enzymatyczne, procesy mikrobiologiczne. Żywność ta jest mało odporna na działania 1. słońca, 2. mąka, 3. mleko, 4. fizjologicznych, 5. chemicznych, 6. gnicia, 7. drobnoustrojów, 8. kiełkowania.
4. Magazyny żywnościoweDlrW4DK48
1
RwBRrN9FGG5R11
Do każdego magazynu przyporządkuj odpowiednie produkty. Magazyn artykułów suchych Możliwe odpowiedzi: 1. margaryna, 2. kasza gryczana, 3. sałata, 4. twaróg, 5. pieczywo, 6. truskawki Komora chłodnicza nabiału Możliwe odpowiedzi: 1. margaryna, 2. kasza gryczana, 3. sałata, 4. twaróg, 5. pieczywo, 6. truskawki Komora chłodnicza owoców i warzyw nietrwałych Możliwe odpowiedzi: 1. margaryna, 2. kasza gryczana, 3. sałata, 4. twaróg, 5. pieczywo, 6. truskawki
5. Przechowywanie żywnościDlrW4DK48
1
R1CCM0nOCd7WV2
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń, zaznaczając obok nich P (prawda) lub F (fałsz).. Nieodpowiednie przechowywanie produktów spożywczych nie pogarsza ich walorów sensorycznych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Magazyny żywnościowe niechłodzone służą do przechowywania łatwo psujących się artykułów spożywczych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Magazyn dobowy znajduje się na terenie kuchni, przechowuje się w nim produkty pobrane z magazynu do bieżącej produkcji.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Pomieszczenie magazynowe powinno być czyste, a środki spożywcze przylegać do ścian (by zapewnić właściwą cyrkulację powietrza).. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
1
Materiały powiązane