Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Przechowywanie żywności

HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiekcie świadczącym usługi gastronomiczne - pracownik pomocniczy gastronomii 941203

Rozmieszczanie surowców żywnościowych oraz wyrobów gotowych w magazynach

PROGRAM ĆWICZENIOWY DO PROJEKTOWANIA PRZEZ DOBIERANIE

1,01
RJAGg2msXuRCz
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie, Rozmieszczanie surowców żywnościowych oraz wyrobów gotowych w magazynach
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 1
R9HJ0W5sKJWg9
Do odpowiednich magazynów żywnościowych, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj po 3 produkty spożywcze, które mogą być w nich magazynowane. Magazyn niechłodzony artykułów suchych Możliwe odpowiedzi: 1. papryka, 2. wędzonka, 3. pasztet, 4. łopatka wieprzowa, 5. bakłażany, 6. mąka, 7. kefir, 8. kiszona marchew, 9. maślanka, 10. ciasto, 11. ogórki kiszone, 12. dorsz, 13. gołąbki w słoiku, 14. kalmary, 15. ryż, 16. smalec, 17. twaróg, 18. oliwa z oliwek, 19. kapusta kiszona, 20. jaja, 21. kasza, 22. seler, 23. zupa, 24. szynka Magazyn niechłodzony kiszonek Możliwe odpowiedzi: 1. papryka, 2. wędzonka, 3. pasztet, 4. łopatka wieprzowa, 5. bakłażany, 6. mąka, 7. kefir, 8. kiszona marchew, 9. maślanka, 10. ciasto, 11. ogórki kiszone, 12. dorsz, 13. gołąbki w słoiku, 14. kalmary, 15. ryż, 16. smalec, 17. twaróg, 18. oliwa z oliwek, 19. kapusta kiszona, 20. jaja, 21. kasza, 22. seler, 23. zupa, 24. szynka Komora chłodnicza nabiału Możliwe odpowiedzi: 1. papryka, 2. wędzonka, 3. pasztet, 4. łopatka wieprzowa, 5. bakłażany, 6. mąka, 7. kefir, 8. kiszona marchew, 9. maślanka, 10. ciasto, 11. ogórki kiszone, 12. dorsz, 13. gołąbki w słoiku, 14. kalmary, 15. ryż, 16. smalec, 17. twaróg, 18. oliwa z oliwek, 19. kapusta kiszona, 20. jaja, 21. kasza, 22. seler, 23. zupa, 24. szynka Komora chłodnicza wędlin i tłuszczów Możliwe odpowiedzi: 1. papryka, 2. wędzonka, 3. pasztet, 4. łopatka wieprzowa, 5. bakłażany, 6. mąka, 7. kefir, 8. kiszona marchew, 9. maślanka, 10. ciasto, 11. ogórki kiszone, 12. dorsz, 13. gołąbki w słoiku, 14. kalmary, 15. ryż, 16. smalec, 17. twaróg, 18. oliwa z oliwek, 19. kapusta kiszona, 20. jaja, 21. kasza, 22. seler, 23. zupa, 24. szynka Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. papryka, 2. wędzonka, 3. pasztet, 4. łopatka wieprzowa, 5. bakłażany, 6. mąka, 7. kefir, 8. kiszona marchew, 9. maślanka, 10. ciasto, 11. ogórki kiszone, 12. dorsz, 13. gołąbki w słoiku, 14. kalmary, 15. ryż, 16. smalec, 17. twaróg, 18. oliwa z oliwek, 19. kapusta kiszona, 20. jaja, 21. kasza, 22. seler, 23. zupa, 24. szynka
1
Ćwiczenie 2
R1Xrd5JBdzENW
Do odpowiedniego magazynu żywnościowego, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj odpowiednie parametry warunków panujących w danym magazynie.
11
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – „Rozmieszczanie surowców żywnościowych oraz wyrobów gotowych w magazynach” zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.

Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującego się w prawym górnym rogu ekranu.

RrlmsVu5mtXqS
Widok ikony trybu pełnoekranowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W górnej części ekranu, na żółtej belce, znajdują się dwa przyciski z dwoma poziomami trudności: „Łatwy” i „Trudny”. Użytkownik w dowolnej kolejności może wybrać jeden z nich. Po kliknięciu na któryś z przycisków, po lewej stronie ekranu pojawia się biblioteka, z której należy dobrać/zaznaczyć/przeciągnąć odpowiednie produkty/parametry dopasowane do wybranego uprzednio poziomu trudności. Do produktów/parametrów tych należą: surowce oraz magazyny.

R1dKeXilU1A3F
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania.

Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony „Instrukcji” programu ćwiczeniowego zawierająca wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego; ikona „Multimedia”, pod którą znajdują się odnośniki do konkretnych materiałów multimedialnych powiązanych tematycznie z programem ćwiczeniowym; oraz ikona „Lista kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer.

R1qKywKuHcYEA
Widok ikon w programie ćwiczeniowym
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy - ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu - ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia - ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.

RWLeMp3Cc4wr2
Widok ikon w programie ćwiczeniowym
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W programie znajduje się również link do Infografiki.

RIq3Aiiy91y0k
Widok ikony w programie ćwiczeniowym
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:

  • Tab - poruszanie się do przodu po elementach

  • Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach

  • Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów

  • Escape - anulowanie przeciągania

  • Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania

Powiązane ćwiczenia

1
Materiały powiązane