Infografika zatytułowana Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności składa się z 7 plansz.
Plansza „Schemat podziału żywności” przedstawia diagram, w którego górnej części znajduje się napis „Żywność”. Od niego odchodzą odnogi prezentujące elementy takie jak: „Produkty nietrwałe”, zilustrowane grafiką przedstawiającą świeżą rybę i pomidora, oraz „Produkty trwałe (suche)”, zilustrowane grafiką przedstawiającą opakowania mąki, cukru oraz sól i pieprz. Od „Produktów nietrwałych odchodzą dwie odnogi: pierwsza to „Produkty mrożone”, zilustrowana grafiką mrożonego mięsa, oraz „Produkty świeże” z grafiką przedstawiającą świeżą rybę, cebulę i jajka. Od „Produktów trwałych (suchych)” odchodzi odnoga „Napoje i alkohole”, zilustrowana grafiką przedstawiającą butelkę z napojem.
Po prawej stronie znajduje się napis "Sposoby zabezpieczania produktów żywnościowych", a pod nim grafika lodówki wypełnionej produktami spożywczymi.
1. Żywność nietrwała. Zawiera w swoim składzie chemicznym substancje ulegające łatwo zepsuciu pod wpływem czynników fizjologicznych (czyli procesów życiowych), takich jak: proces dojrzewania (np. owoców); proces porastania i kiełkowania (np. ziemniaków, zboża); oddychanie i samo zagrzewanie (np. mąki). W surowcach tych zachodzą również zmiany fizykochemiczne, do których zalicza się: utlenianie, procesy enzymatyczne i procesy mikrobiologiczne. Żywność nietrwała jest mało odporna na działania drobnoustrojów. Należą do nich m.in.: cytryny świeże; truskawki świeże, maliny świeże, jabłka świeże, gruszki świeże, ananas świeży, arbuz, winogrona świeże, pomidory świeże, dynia świeża, sałata świeża, ogórek zielony, papryka świeża, ziemniaki, buraki świeże
2. Żywność trwała. Do kategorii żywności trwałej zaliczamy surowce, które w swoim składzie zawierają substancje odporne na działanie rozmaitych czynników zewnętrznych, w tym na oddziaływanie procesów fizjologicznych (czyli procesów życiowych), aktywność drobnoustrojów czy różnorodne reakcje chemiczne i fizyczne. Należą do nich m.in.: mąka, kasze, makaron, cukier, sól, pieczywo, dżemy, ziarna kawy, herbata w puszce
3. Napoje i alkohole. Napój to rodzaj płynu przeznaczonego do konsumpcji przez człowieka, którego jednym z celów jest gaszenie pragnienia i dostarczanie składników odżywczych. Do napojów należą również napoje alkoholowe, które zawierają etanol i są jedną z najpopularniejszych używek. Do napojów i alkoholi należą m.in.: woda butelkowana, napoje i soki butelkowane oraz w kartonie, alkohole (m.in. wina, wódki, whisky, piwa butelkowane)
4. Produkty mrożone. Produkty żywnościowe mrożone są przeznaczone do długotrwałego przechowywania w temperaturze -18°C, w których jest zahamowany proces jełczenia tłuszczów i wstrzymany proces rozwoju drobnoustrojów. Żywność mrożona w znacznym stopniu zachowuje charakterystyczne cechy i wartość odżywczą świeżych produktów. Do produktów mrożonych należą m.in.: mrożone owoce, mrożone warzywa, mrożone wyroby kulinarne, mrożone mięso zwierząt rzeźnych, drób, mrożone ryby.
5. Produkty świeże to produkty nieprzetworzone, które ulegają szybkiemu zepsuciu. Do produktów świeżych należą m.in.: owoce i warzywa, jaja świeże, ryby surowe, mleko świeże.
Po prawej stronie planszy znajduje się grafika otwartej lodówki z ułożonymi różnorodnymi produktami spożywczymi.
6. Sposoby zabezpieczania produktów żywnościowych na przykładzie żywności przechowywanej w lodówce. Na górnych półkach należy magazynować nabiał oraz dżemy, marmolady czy kompoty. Na środkowych półkach należy przechowywać produkty o krótkiej trwałości oraz potrawy gotowe do spożycia. Surowe mięso i ryby przechowujemy w dolnej części lodówki, najlepiej w pojemniku, co pozwoli na zabezpieczenie znajdujących się poniżej produktów przed zanieczyszczeniem, np. sokami z mięsa. W szufladach magazynujemy owoce i warzywa. Na drzwiach lodówki można przechowywać jaja, tłuszcze, soki czy sosy.
Infografika zatytułowana Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności składa się z 7 plansz.
Plansza „Schemat podziału żywności” przedstawia diagram, w którego górnej części znajduje się napis „Żywność”. Od niego odchodzą odnogi prezentujące elementy takie jak: „Produkty nietrwałe”, zilustrowane grafiką przedstawiającą świeżą rybę i pomidora, oraz „Produkty trwałe (suche)”, zilustrowane grafiką przedstawiającą opakowania mąki, cukru oraz sól i pieprz. Od „Produktów nietrwałych odchodzą dwie odnogi: pierwsza to „Produkty mrożone”, zilustrowana grafiką mrożonego mięsa, oraz „Produkty świeże” z grafiką przedstawiającą świeżą rybę, cebulę i jajka. Od „Produktów trwałych (suchych)” odchodzi odnoga „Napoje i alkohole”, zilustrowana grafiką przedstawiającą butelkę z napojem.
Po prawej stronie znajduje się napis "Sposoby zabezpieczania produktów żywnościowych", a pod nim grafika lodówki wypełnionej produktami spożywczymi.
1. Żywność nietrwała. Zawiera w swoim składzie chemicznym substancje ulegające łatwo zepsuciu pod wpływem czynników fizjologicznych (czyli procesów życiowych), takich jak: proces dojrzewania (np. owoców); proces porastania i kiełkowania (np. ziemniaków, zboża); oddychanie i samo zagrzewanie (np. mąki). W surowcach tych zachodzą również zmiany fizykochemiczne, do których zalicza się: utlenianie, procesy enzymatyczne i procesy mikrobiologiczne. Żywność nietrwała jest mało odporna na działania drobnoustrojów. Należą do nich m.in.: cytryny świeże; truskawki świeże, maliny świeże, jabłka świeże, gruszki świeże, ananas świeży, arbuz, winogrona świeże, pomidory świeże, dynia świeża, sałata świeża, ogórek zielony, papryka świeża, ziemniaki, buraki świeże
2. Żywność trwała. Do kategorii żywności trwałej zaliczamy surowce, które w swoim składzie zawierają substancje odporne na działanie rozmaitych czynników zewnętrznych, w tym na oddziaływanie procesów fizjologicznych (czyli procesów życiowych), aktywność drobnoustrojów czy różnorodne reakcje chemiczne i fizyczne. Należą do nich m.in.: mąka, kasze, makaron, cukier, sól, pieczywo, dżemy, ziarna kawy, herbata w puszce
3. Napoje i alkohole. Napój to rodzaj płynu przeznaczonego do konsumpcji przez człowieka, którego jednym z celów jest gaszenie pragnienia i dostarczanie składników odżywczych. Do napojów należą również napoje alkoholowe, które zawierają etanol i są jedną z najpopularniejszych używek. Do napojów i alkoholi należą m.in.: woda butelkowana, napoje i soki butelkowane oraz w kartonie, alkohole (m.in. wina, wódki, whisky, piwa butelkowane)
4. Produkty mrożone. Produkty żywnościowe mrożone są przeznaczone do długotrwałego przechowywania w temperaturze -18°C, w których jest zahamowany proces jełczenia tłuszczów i wstrzymany proces rozwoju drobnoustrojów. Żywność mrożona w znacznym stopniu zachowuje charakterystyczne cechy i wartość odżywczą świeżych produktów. Do produktów mrożonych należą m.in.: mrożone owoce, mrożone warzywa, mrożone wyroby kulinarne, mrożone mięso zwierząt rzeźnych, drób, mrożone ryby.
5. Produkty świeże to produkty nieprzetworzone, które ulegają szybkiemu zepsuciu. Do produktów świeżych należą m.in.: owoce i warzywa, jaja świeże, ryby surowe, mleko świeże.
Po prawej stronie planszy znajduje się grafika otwartej lodówki z ułożonymi różnorodnymi produktami spożywczymi.
6. Sposoby zabezpieczania produktów żywnościowych na przykładzie żywności przechowywanej w lodówce. Na górnych półkach należy magazynować nabiał oraz dżemy, marmolady czy kompoty. Na środkowych półkach należy przechowywać produkty o krótkiej trwałości oraz potrawy gotowe do spożycia. Surowe mięso i ryby przechowujemy w dolnej części lodówki, najlepiej w pojemniku, co pozwoli na zabezpieczenie znajdujących się poniżej produktów przed zanieczyszczeniem, np. sokami z mięsa. W szufladach magazynujemy owoce i warzywa. Na drzwiach lodówki można przechowywać jaja, tłuszcze, soki czy sosy.
Infografika, Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności , Schemat podziału żywności.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula , licencja: CC BY 3.0.