Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Jakie są metody konserwowania żywności? Jakie są zasady świadomego konsumenta? Zapoznaj się z mapą interaktywną przedstawiającą ważne informacje na temat prawidłowego konserwowania żywności, a następnie wykonaj ćwiczenia sprawdzające.

R1JtOUA5kOkQ21
Mapa myśli. Lista elementów: Nazwa kategorii: ŻywnośćElementy należące do kategorii ŻywnośćNazwa kategorii: Metody konserwowaniaElementy należące do kategorii Metody konserwowaniaNazwa kategorii: fizyczneElementy należące do kategorii fizyczneNazwa kategorii: termiczneElementy należące do kategorii termiczneNazwa kategorii: oddawanie ciepłaElementy należące do kategorii oddawanie ciepłaNazwa kategorii: chłodzenieNazwa kategorii: zamrażanieKoniec elementów należących do kategorii oddawanie ciepłaNazwa kategorii: ogrzewanieElementy należące do kategorii ogrzewanieNazwa kategorii: pasteryzacjaNazwa kategorii: sterylizacjaKoniec elementów należących do kategorii ogrzewanieKoniec elementów należących do kategorii termiczneNazwa kategorii: obniżenie obecności wodyElementy należące do kategorii obniżenie obecności wodyNazwa kategorii: zagęszczanieNazwa kategorii: suszenieNazwa kategorii: metody osmoaktywneKoniec elementów należących do kategorii obniżenie obecności wodyNazwa kategorii: napromieniowanieNazwa kategorii: prądy wysokiej częstotliwościKoniec elementów należących do kategorii fizyczneNazwa kategorii: chemiczneElementy należące do kategorii chemiczneNazwa kategorii: dodatek konserwantów chemicznychNazwa kategorii: wędzenieNazwa kategorii: solenie i peklowanieNazwa kategorii: obniżenie wartości pH poprzez dodanie kwasówNazwa kategorii: warunki próżniowe lub atmosfera modyfikowanaKoniec elementów należących do kategorii chemiczneNazwa kategorii: mikrobiologiczneElementy należące do kategorii mikrobiologiczneNazwa kategorii: fermentacjeElementy należące do kategorii fermentacjeNazwa kategorii: mlekowaNazwa kategorii: alkoholowaKoniec elementów należących do kategorii fermentacjeNazwa kategorii: szczepionki mikrobiologiczne (bakteriocyny)Koniec elementów należących do kategorii mikrobiologiczneKoniec elementów należących do kategorii Metody konserwowaniaNazwa kategorii: Świadomość konsumentaElementy należące do kategorii Świadomość konsumentaNazwa kategorii: należy czytać etykietyElementy należące do kategorii należy czytać etykietyNazwa kategorii: należy stosować zalecane warunki przechowywaniaElementy należące do kategorii należy stosować zalecane warunki przechowywaniaNazwa kategorii: produkt po otwarciu, należy używać zgodnie z zaleceniami producentaNazwa kategorii: zawartość konserwy po otwarciu należy przenieść do innego naczynia i skonsumować je przed upływem 48 godzinKoniec elementów należących do kategorii należy stosować zalecane warunki przechowywaniaKoniec elementów należących do kategorii należy czytać etykietyNazwa kategorii: należy przechowywać żywność bez dostępu tlenuElementy należące do kategorii należy przechowywać żywność bez dostępu tlenuNazwa kategorii: należy kupować produkty pakowane próżniowoNazwa kategorii: należy kupować produkty pakowane przemysłowo (obniżony jest poziom tlenu)Nazwa kategorii: produkty barwne należy przechowywać bez dostępu światłaNazwa kategorii: należy zabezpieczyć produkt przed dostępem powietrza i schnięciem za pomocą foli spożywczejNazwa kategorii: zielone warzywa (sałata, szpinak) należy przechowywać z dostępem tlenuNazwa kategorii: kiszonki należy przechowywać w temperaturze poniżej 10 °C, przykryte ich naturalnym sokiemKoniec elementów należących do kategorii należy przechowywać żywność bez dostępu tlenuNazwa kategorii: czego należy unikaćElementy należące do kategorii czego należy unikaćNazwa kategorii: zbyt wczesnego przygotowania żywności przed jej spożyciemNazwa kategorii: niewłaściwego ugotowana (niedogotowana) żywnościNazwa kategorii: niewłaściwego przechowywania żywności (w warunkach sprzyjających wzrostowi bakterii)Nazwa kategorii: ponownego zakażenia (zakażenie wtórne/ zakażenie krzyżowe)Nazwa kategorii: zakażenia żywności od ludzi zaniedbujących higienęKoniec elementów należących do kategorii czego należy unikaćNazwa kategorii: jak należy przechowywać żywność w lodówceElementy należące do kategorii jak należy przechowywać żywność w lodówceNazwa kategorii: należy przechowywać produkty w szczelnie przykrytychElementy należące do kategorii należy przechowywać produkty w szczelnie przykrytychNazwa kategorii: pojemnikachNazwa kategorii: specjalnym pergaminowym papierzeNazwa kategorii: folii spożywczejKoniec elementów należących do kategorii należy przechowywać produkty w szczelnie przykrytychNazwa kategorii: im szybciej przebiega proces mrożenia, tym lepsza jest jakość produktuNazwa kategorii: niczego nie należy zamrażać dwukrotnieNazwa kategorii: produkty rozmrożone należy od razu przyrządzić i skonsumowaćNazwa kategorii: czas przechowywania produktów mrożonychElementy należące do kategorii czas przechowywania produktów mrożonychNazwa kategorii: wołowina do 12 miesięcyNazwa kategorii: wieprzowina do 8 miesięcyNazwa kategorii: cielęcina do 4 miesięcy (pieczona nawet do 8 miesięcy)Nazwa kategorii: chude ryby do 8 miesięcyNazwa kategorii: tłuste ryby do 4 miesięcyNazwa kategorii: pieczywo - wiele miesięcyKoniec elementów należących do kategorii czas przechowywania produktów mrożonychKoniec elementów należących do kategorii jak należy przechowywać żywność w lodówceNazwa kategorii: należy utrzymywać czystośćElementy należące do kategorii należy utrzymywać czystośćNazwa kategorii: myjąc ręceElementy należące do kategorii myjąc ręceNazwa kategorii: przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywaniaNazwa kategorii: po wyjściu z toaletyKoniec elementów należących do kategorii myjąc ręceNazwa kategorii: należy myć wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywnościNazwa kategorii: należy chronić kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętamiKoniec elementów należących do kategorii należy utrzymywać czystośćNazwa kategorii: należy oddzielać żywność surową od ugotowanejElementy należące do kategorii należy oddzielać żywność surową od ugotowanejNazwa kategorii: do przygotowywania surowej żywności należy używać oddzielnego sprzętu i przedmiotówElementy należące do kategorii do przygotowywania surowej żywności należy używać oddzielnego sprzętu i przedmiotówNazwa kategorii: nożyNazwa kategorii: desek do krojeniaKoniec elementów należących do kategorii do przygotowywania surowej żywności należy używać oddzielnego sprzętu i przedmiotówNazwa kategorii: należy magazynować żywność w oddzielnych pojemnikachKoniec elementów należących do kategorii należy oddzielać żywność surową od ugotowanejNazwa kategorii: należy dokładnie gotować żywnośćElementy należące do kategorii należy dokładnie gotować żywnośćNazwa kategorii: mięsoNazwa kategorii: dróbNazwa kategorii: jajaNazwa kategorii: owoce morzaNazwa kategorii: podczas podgrzewania należy zadbać, aby przygotowywane produkty osiągały temperaturę 70 °CKoniec elementów należących do kategorii należy dokładnie gotować żywnośćNazwa kategorii: należy przechowywać żywność w odpowiedniej temperaturzeElementy należące do kategorii należy przechowywać żywność w odpowiedniej temperaturzeNazwa kategorii: ugotowaną żywność nie należy pozostawiać w temperaturze pokojowej powyżej dwóch godzin po obróbceNazwa kategorii: należy przechowywać łatwo psujące się produkty w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5 °C)Nazwa kategorii: należy utrzymać wysoką temperaturę (ponad 60 °C) gotowanych potraw tuż przed podaniemNazwa kategorii: nie należy przechowywać żywności zbyt długo (nawet w lodówce)Nazwa kategorii: rozmrażaną żywność należy zanurzyć w ciepłej wodzie lub używa się do tego celu urządzeń grzejnychKoniec elementów należących do kategorii należy przechowywać żywność w odpowiedniej temperaturzeNazwa kategorii: należy używać bezpiecznej wody i żywnościElementy należące do kategorii należy używać bezpiecznej wody i żywnościNazwa kategorii: wodę można poddać działaniom (np. obróbce termicznej), aby zapewnić jej bezpieczeństwoNazwa kategorii: do spożycia należy wybierać tylko świeżą i zdrową żywnośćNazwa kategorii: należy dokładnie myć owoce i warzywa, szczególnie jeśli je je na surowoNazwa kategorii: nie należy jejść żywności przeterminowanejKoniec elementów należących do kategorii należy używać bezpiecznej wody i żywnościKoniec elementów należących do kategorii Świadomość konsumentaKoniec elementów należących do kategorii Żywność
Mapa pojęć pt. „Żywność, czynniki wpływające na świeżość produktów”
Źródło: GroMar Sp. z o.o. Na podstawie: Monika Trząskowska, Jak bezpiecznie przechowywać żywność?, Szkoła Główna Gospodarstwa wiejskiego w Warszawie. Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 1

Wymień fizyczne metody konserwowania żywności:

RBTTxmwqasHlg
(Uzupełnij).
R1B7NZktOWiqc
Ćwiczenie 2
Wpisz zlecaną liczbę miesięcy przechowywania danego produktu w zamrażalniku we wszystkich przykładach. wołowina do Tu uzupełnij miesięcy wieprzowina do Tu uzupełnij miesięcy cielęcina do Tu uzupełnij miesięcy (pieczona nawet do Tu uzupełnij miesięcy) chude ryby do Tu uzupełnij miesięcy tłuste ryby do Tu uzupełnij miesięcy
R18kFr8ACoXEX
Ćwiczenie 3
Po zapoznaniu się z informacjami z sekcji „Przeczytaj”, przyporządkuj podane produkty spożywcze do odpowiedniej grupy, ze względu na ich trwałość bądź podatność na psucie. Łatwo psująca się Możliwe odpowiedzi: 1. ryby, 2. mąka, 3. jaja, 4. buraki, 5. większość owoców i warzyw, 6. mleko, 7. drób, 8. cukier, 9. ryż, 10. mięso, 11. ziemniaki, 12. fasola, 13. orzechy Mniej podatna na zepsucie Możliwe odpowiedzi: 1. ryby, 2. mąka, 3. jaja, 4. buraki, 5. większość owoców i warzyw, 6. mleko, 7. drób, 8. cukier, 9. ryż, 10. mięso, 11. ziemniaki, 12. fasola, 13. orzechy Trwała Możliwe odpowiedzi: 1. ryby, 2. mąka, 3. jaja, 4. buraki, 5. większość owoców i warzyw, 6. mleko, 7. drób, 8. cukier, 9. ryż, 10. mięso, 11. ziemniaki, 12. fasola, 13. orzechy