Mapa pojęć
Polecenie 1
Jakie są metody konserwowania żywności? Jakie są zasady świadomego konsumenta? Zapoznaj się z mapą interaktywną przedstawiającą ważne informacje na temat prawidłowego konserwowania żywności, a następnie wykonaj ćwiczenia sprawdzające.
Ćwiczenie 1
Wymień fizyczne metody konserwowania żywności:
Ćwiczenie 2
Ćwiczenie 3
Po zapoznaniu się z informacjami z sekcji „Przeczytaj”, przyporządkuj podane produkty spożywcze do odpowiedniej grupy, ze względu na ich trwałość bądź podatność na psucie. Łatwo psująca się Możliwe odpowiedzi: 1. ryby, 2. mąka, 3. jaja, 4. buraki, 5. większość owoców i warzyw, 6. mleko, 7. drób, 8. cukier, 9. ryż, 10. mięso, 11. ziemniaki, 12. fasola, 13. orzechy Mniej podatna na zepsucie Możliwe odpowiedzi: 1. ryby, 2. mąka, 3. jaja, 4. buraki, 5. większość owoców i warzyw, 6. mleko, 7. drób, 8. cukier, 9. ryż, 10. mięso, 11. ziemniaki, 12. fasola, 13. orzechy Trwała Możliwe odpowiedzi: 1. ryby, 2. mąka, 3. jaja, 4. buraki, 5. większość owoców i warzyw, 6. mleko, 7. drób, 8. cukier, 9. ryż, 10. mięso, 11. ziemniaki, 12. fasola, 13. orzechy
Po zapoznaniu się z informacjami z sekcji „Przeczytaj”, przyporządkuj podane produkty spożywcze do odpowiedniej grupy, ze względu na ich trwałość bądź podatność na psucie.
mąka, jaja, drób, fasola, ryż, ziemniaki, orzechy, cukier, mięso, większość owoców i warzyw, mleko, ryby, buraki
Łatwo psująca się | |
---|---|
Mniej podatna na zepsucie | |
Trwała |