Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Jaki jest cel przeprowadzenia reakcji alkoholi z wodorotlenkiem miedzi(II)? Jakie alkohole ulegną reakcji z tym odczynnikiem? Zapoznaj się z mapą pojęciową na temat reakcji alkoholi z wodorotlenkiem miedzi(II). Następnie wykonaj ćwiczenia znajdujące się pod nią.

R17xwOf14mBsB1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Reakcja z wodorotlenkiem miedzi(II)
    • Elementy należące do kategorii Reakcja z wodorotlenkiem miedzi(II)
    • Nazwa kategorii: Cel: Identyfikacja alkoholi polihydroksylowych
    • Nazwa kategorii: Czy alkohole monohydroksylowe ulegają tej reakcji?
      • Elementy należące do kategorii Czy alkohole monohydroksylowe ulegają tej reakcji?
      • Nazwa kategorii: Nie
      • Koniec elementów należących do kategorii Czy alkohole monohydroksylowe ulegają tej reakcji?
    • Nazwa kategorii: Substraty
      • Elementy należące do kategorii Substraty
      • Nazwa kategorii: alkohole polihydroksylowe
        • Elementy należące do kategorii alkohole polihydroksylowe
        • Nazwa kategorii: glikol (C2)
        • Nazwa kategorii: glicerol (C3)
        • Nazwa kategorii: erytrytol (C4)
        • Nazwa kategorii: ksylitol (C5)
        • Nazwa kategorii: inozytol (C6)
        • Nazwa kategorii: mannitol (C6)
        • Nazwa kategorii: sorbitol (C6)
        • Nazwa kategorii: perseitol (C7)
        • Nazwa kategorii: wolemitol (C7)
        • Koniec elementów należących do kategorii alkohole polihydroksylowe
      • Nazwa kategorii: świeży wodorotlenek miedzi(II)
        • Elementy należące do kategorii świeży wodorotlenek miedzi(II)
        • Nazwa kategorii: substraty potrzebne do sporządzenia odczynnika
          • Elementy należące do kategorii substraty potrzebne do sporządzenia odczynnika
          • Nazwa kategorii: siarczan(VI) miedzi
          • Nazwa kategorii: wodorotlenek sodu
          • Koniec elementów należących do kategorii substraty potrzebne do sporządzenia odczynnika
        • Nazwa kategorii: Dlaczego CuOH2 powinien być świeżo przygotowany?
          • Elementy należące do kategorii Dlaczego CuOH2 powinien być świeżo przygotowany?
          • Nazwa kategorii: Ponieważ po pewnym czasie odczynnik rozpada się do CuO
          • Koniec elementów należących do kategorii Dlaczego CuOH2 powinien być świeżo przygotowany?
          Koniec elementów należących do kategorii świeży wodorotlenek miedzi(II)
        Koniec elementów należących do kategorii Substraty
    • Nazwa kategorii: Produkty
      • Elementy należące do kategorii Produkty
      • Nazwa kategorii: Rozpuszczalny związek kompleksowy o szafirowym zabarwieniu
      • Koniec elementów należących do kategorii Produkty
      Koniec elementów należących do kategorii Reakcja z wodorotlenkiem miedzi(II)
Źródło: GroMar Sp. z o.o., na podstawie McMurry J., Chemia organiczna, wyd. 3, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2005, ISBN 83-01-14406-8, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 1

Napisz wnioski wynikające z przeanalizowania mapy pojęć na temat zachowania wodorotlenku miedzi(II) w kontakcie z różnymi alkoholami.

R1T1JpQNjIuOK
Wnioski: (Uzupełnij).
R903UkxMKvTAK
Ćwiczenie 2
Który z podanych alkoholi nie ulegnie reakcji z wodorotlenkiem miedzi(II)? Możliwe odpowiedzi: 1. glicerol, 2. erytrytol, 3. ksylitol, 4. propanol
RGubRjFKiJGOR
Ćwiczenie 3
Dlaczego należy przygotować świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II) do reakcji z alkoholami polihydroksylowymi? Możliwe odpowiedzi: 1. wodorotlenek miedzi(II) jest nietrwały i z czasem rozpada się do CuO, 2. wodorotlenek miedzi(II) jest nietrwały i z czasem rozpada się do Cu2O, 3. wodorotlenek miedzi(II) ulega reakcji sam ze sobą, 4. wodorotlenek miedzi(II) jest nietrwały i z czasem rozpada się do Cu