Mapa pojęć
Polecenie 1
Jaki jest cel przeprowadzenia reakcji alkoholi z wodorotlenkiem miedzi()? Jakie alkohole ulegną reakcji z tym odczynnikiem? Zapoznaj się z mapą pojęciową na temat reakcji alkoholi z wodorotlenkiem miedzi(). Następnie wykonaj ćwiczenia znajdujące się pod nią.
- Nazwa kategorii: Reakcja z wodorotlenkiem miedzi()
- Nazwa kategorii: Cel: Identyfikacja alkoholi polihydroksylowych
- Nazwa kategorii: Czy alkohole monohydroksylowe ulegają tej reakcji?
- Nazwa kategorii: Nie Koniec elementów należących do kategorii Czy alkohole monohydroksylowe ulegają tej reakcji?
- Nazwa kategorii: Substraty
- Nazwa kategorii: alkohole polihydroksylowe
- Nazwa kategorii: glikol ()
- Nazwa kategorii: glicerol ()
- Nazwa kategorii: erytrytol ()
- Nazwa kategorii: ksylitol ()
- Nazwa kategorii: inozytol ()
- Nazwa kategorii: mannitol ()
- Nazwa kategorii: sorbitol ()
- Nazwa kategorii: perseitol ()
- Nazwa kategorii: wolemitol () Koniec elementów należących do kategorii alkohole polihydroksylowe
- Nazwa kategorii: świeży wodorotlenek miedzi()
- Nazwa kategorii: substraty potrzebne do sporządzenia odczynnika
- Nazwa kategorii: siarczan() miedzi
- Nazwa kategorii: wodorotlenek sodu Koniec elementów należących do kategorii substraty potrzebne do sporządzenia odczynnika
- Nazwa kategorii: Dlaczego powinien być świeżo przygotowany?
- Nazwa kategorii: Ponieważ po pewnym czasie odczynnik rozpada się do Koniec elementów należących do kategorii Dlaczego powinien być świeżo przygotowany?
- Nazwa kategorii: Produkty
- Nazwa kategorii: Rozpuszczalny związek kompleksowy o szafirowym zabarwieniu Koniec elementów należących do kategorii Produkty
- Elementy należące do kategorii Reakcja z wodorotlenkiem miedzi()
- Elementy należące do kategorii Czy alkohole monohydroksylowe ulegają tej reakcji?
- Elementy należące do kategorii Substraty
- Elementy należące do kategorii alkohole polihydroksylowe
- Elementy należące do kategorii świeży wodorotlenek miedzi()
- Elementy należące do kategorii substraty potrzebne do sporządzenia odczynnika
- Elementy należące do kategorii Dlaczego powinien być świeżo przygotowany?
- Elementy należące do kategorii Produkty
-
Reakcja z wodorotlenkiem miedzi(II)
-
Cel: Identyfikacja alkoholi polihydroksylowych
-
Czy alkohole monohydroksylowe ulegają tej reakcji?
-
Nie
-
-
Substraty
-
alkohole polihydroksylowe
-
glikol (C[subscript]2[/])
-
glicerol (C[subscript]3[/])
-
erytrytol (C[subscript]4[/])
-
ksylitol (C[subscript]5[/])
-
inozytol (C[subscript]6[/])
-
mannitol (C[subscript]6[/])
-
sorbitol (C[subscript]6[/])
-
perseitol (C[subscript]7[/])
-
wolemitol (C[subscript]7[/])
-
-
świeży wodorotlenek miedzi(II)
-
substraty potrzebne do sporządzenia odczynnika
-
siarczan(VI) miedzi
-
wodorotlenek sodu
-
-
Dlaczego Cu(OH)[subscript]2[/] powinien być świeżo przygotowany?
-
Ponieważ po pewnym czasie odczynnik rozpada się do CuO
-
-
-
-
Produkty
-
Rozpuszczalny związek kompleksowy o szafirowym zabarwieniu
-
-
Źródło: GroMar Sp. z o.o., na podstawie McMurry J., Chemia organiczna, wyd. 3, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2005, ISBN 83-01-14406-8, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 1
Napisz wnioski wynikające z przeanalizowania mapy pojęć na temat zachowania wodorotlenku miedzi() w kontakcie z różnymi alkoholami.
Wnioski:
Ćwiczenie 2
Który z podanych alkoholi nie ulegnie reakcji z wodorotlenkiem miedzi(II)?
- glicerol
- erytrytol
- ksylitol
- propan-1-ol
Ćwiczenie 3
Dlaczego należy przygotować świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II) do reakcji z alkoholami polihydroksylowymi?
- wodorotlenek miedzi(II) jest nietrwały i z czasem rozpada się do
- wodorotlenek miedzi(II) jest nietrwały i z czasem rozpada się do
- wodorotlenek miedzi(II) ulega reakcji sam ze sobą
- wodorotlenek miedzi(II) jest nietrwały i z czasem rozpada się do