Przetwórca ryb w swojej pracy wykorzystuje różnorodne narzędzia, przyrządy pomiarowe oraz maszyny elektryczne.

  1. Waga. Zdjęcie przedstawia osobę, w niebieskich rękawiczkach i ubraniu ochronnym, wkładającą filety śledziowe do plastikowego wiaderka stojącego na wadze. Widać tylko ręce osoby ważącej ryby.

  2. Termometr. Zdjęcie przedstawia elektroniczny termometr z metalowym prętem włożonym do metalowego pojemnika z uchwytem. Termometr jest włączony i wyświetla liczby.

  3. Noże do ryb i ostryg. Zdjęcie przedstawia ręce osoby czyszczącej rybę z łusek za pomocą noża.

  4. Pęseta. Zdjęcie przedstawia metalową pęsetę.

  5. Sterylizator do noży. Zdjęcie przedstawia dwa plastikowe urządzenia na szklanym blacie. Urządzenie od lewej ma przyciemnianą szybkę a na nim leży czarno żółta ścierka. Urządzenie z prawej strony jest beżowe z okrągłą tarczą i czarnym metalowym płaskim zamknięciem. Na urządzeniu znajdują się dwa pokrętła oraz tarcza ze wskazówkami. Na zdjęciu znajduje się plastikowa butelka ze spryskiwaczem.

  6. Stalka do ostrzenia. Zdjęcie przedstawia ręce mężczyzny, w czarnej bluzce i biało - czarnym fartuchu w paski, ostrzącego nóż za pomocą metalowego prętu z czerwoną rączką.

  7. Czyszczenie surowca rybnego. Zdjęcie przedstawia moment wrzucania, z niebieskiej plastikowej skrzynki, filetów rybnych do zbiornika z wodą. Widać tylko ręce osoby trzymającej skrzynkę.

  8. Wózek wędzarniczy. Zdjęcie przedstawia mężczyznę w czapce z daszkiem, fartuchu ochronnym i niebieskich rękawiczkach wsuwającego do pułki metalową tacę wypełnioną rybami. Półka ta w całości jest wypełniona tacami wypełnionymi poporcjowanymi rybami.

  9. Komora wędzalnicza. Zdjęcie przedstawia metalową półkę z wiszącymi rybami w komorze wędzarniczej. Obok półki znajdują się metalowe drzwi.

  10. Urządzenie chłodnicze. Zdjęcie przedstawia wnętrze sklepu, na pierwszym planie znajdują się urządzenia chłodnicze wypełnione mrożonkami.

  11. Krajalnica. Zdjęcie przedstawia metalowe urządzenie z gilotyną przeznaczone do porcjowania ryb.