Produkcja ciasta francuskiego
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403
Netografia i bibliografia
Netografia:
Źródło: Strona internetowa Mistrz Branży, http://mistrzbranzy.pl [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Przegląd Piekarski i Cukierniczy, http://ppic.pl [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Cukiernictwo i piekarstwo, http://cukiernictwoipiekarstwo.pl [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Piekarnie i cukiernie, http://www.piekarnie.pl [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Blog BHPEX Blog bezpieczeństwa w pracy, Rafał Wielgus, System HACCP – wyjaśniamy podstawowe pojęcia i definicje, https://www.bhpex.pl/blog/bezpieczenstwo-zywnosci/system-haccp/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Centralnej Biblioteki Rolniczej, Słownik Bezpieczeństwa Zdrowotnego Żywności, hasło Krytyczny Punkt Kontrolny, https://www.cbr.gov.pl/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Ciasta francuskie. Proces technologiczny ciasta francuskiego, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/4.htm [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Mistrz Branży, Ciasto francuskie i półfrancuskie, http://www.m.mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/5223 [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa MEDISTORE, Gluten – co to takiego, komu szkodzi i gdzie występuje, https://www.medistore.com.pl/a/zdrowie/gluten [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa ZOSIU, Typy mąki pszennej - wg zawartości popiołu. Porównanie Polska - Francja - Włochy - USA i Bahamas, https://luksusowakuradomowa.com/typy-maki-pszennej/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa BAKER GROUP, Mrówka_Z, Ciasto francuskie - Produkty drożdżowe francuskie (- Wady ciasta francuskiego drożdżowego i ich przyczyny), https://pl.baker-group.net/technology-and-recipes/technology-confectionery-industry/2015-09-29-20-08-53-169.html [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa garneczki.pl. Wyposażenie domu, blog, Akcesoria cukiernicze do dekoracji wypieków: ciast, babeczek i ciasteczek, https://www.garneczki.pl/blog/akcesoria-cukiernicze-do-dekoracji-wypiekow/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa GASTROPRODUKT, Wałkownica do ciasta francuskiego, https://gastroprodukt.pl/walkownica-do-ciasta-francuskiego [dostęp 02.02.2023 r.].
Bibliografia:
Zygmunt Ambroziak, Produkcja piekarsko‑ciastkarska, cz. 2, WSiP, Warszawa 2012.
Magdalena Kaźmierczak, Technologie produkcji cukierniczej, cz. 1, WSiP, Warszawa 2013.
Magdalena Kaźmierczak, Technologie produkcji cukierniczej, cz. 2, WSiP, Warszawa 2013.
Magdalena Kaźmierczak, Pracownia produkcji cukierniczej. Kwalifikacja T. 4, WSiP, Warszawa 2016.
Anna Kmiołek‑Gizera, Podstawy gastronomii i technologii żywności, cz. 2, WSiP, Warszawa 2017.
Katarzyna Kocierz, Technika w produkcji cukierniczej, tom 1, WSiP, Warszawa 2017.
Wydawnictwa ciągłe:
„Cukiernictwo i Piekarstwo”, Wydawnictwo Elamed, Katowice.
„Mistrz branży”, Wydawnictwo Grupa 69, Katowice.
„Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA‑NOT Sp. z o.o., Warszawa.