E-materiały do kształcenia zawodowego

Warunki przechowywania i sprzedaży produktów rolnych

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – rolnik 601003

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik agrobiznesu 331402

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik rolnik 314207

Netografia i bibliografia

NETOGRAFIA

  1. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno‑Spożywczych, System kontroli i certyfikacji, https://ijhars.gov.pl/system-kontroli-i-certyfikacji.html [dostęp: 31.08.2021].

  2. Strona internetowa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, https://www.arimr.gov.pl/ [dostęp: 31.08.2021].

BIBLIOGRAFIA

  1. F. Adamicki, Z. Czerko, Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Poznań 2002.

  2. F. Adamicki, Postęp w rozwoju nowych technologii w przechowalnictwie warzyw, „Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych” 2008, z. 527.

  3. Z. Czerko, Rodzaje sortowników i badania nad zwiększeniem dokładności sortowania, „Ziemniak Polski” 2013, nr 4.

  4. M. Przerwa, Innowacyjne metody przechowywania warzyw, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, Radom 2015.

  5. J. Smoluk‑Sikorska, W. Łuczka, Uwarunkowania handlu detalicznego żywnością ekologiczną, Difin, Warszawa 2014.

  6. M. Trybała, Produkcja i przechowywanie płodów rolniczych, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław 1999.

  7. Podstawy technologii i przechowalnictwa żywności, P. Palich (red.), Wydawnictwo Akademii Morskiej, Gdynia 2006.

  8. J. Batkowska, K. Drabik, N. Kanadys, Niechłodnicze metody przechowalnictwa jaj konsumpcyjnych, cz. 2, „Polskie Drobiarstwo” 2020, nr 6.

  9. M. Zin, Utrwalanie i przechowywanie żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2008.

  10. Wybrane aspekty przechowywania bulw ziemniaka w kontekście jakości surowca, T. Jakubowski (red.), Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków 2016.