Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Warunki przechowywania i sprzedaży produktów rolnych

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – rolnik 601003

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik agrobiznesu 331402

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik rolnik 314207

Przewodnik dla uczącego się

6

Spis treści

Cele uczącego sięCele uczącego się

Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału

Powiązania między elementami e‑materiałuPowiązania między elementami e‑materiału

Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształceniaWskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia

Wymagania techniczneWymagania techniczne

1

Cele uczącego się

  • Poznasz treści, które pozwalają na osiągnięcie, zgodnie z podstawą programową, celów kształcenia w zawodach: rolnik (kod cyfrowy zawodu 601003), technik agrobiznesu (kod cyfrowy zawodu 331402) i technik rolnik (kod cyfrowy zawodu 314207), ponieważ tematyka e‑materiału służy przygotowaniu absolwenta do profesjonalnego wykonywania zadań zawodowych.

  • Przedstawisz najważniejsze informacje dotyczące głównych zasad przechowywania i sprzedaży produktów rolnych oraz typowych przyczyny powstawania strat w czasie przechowywania produktów rolnych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Umożliwi ci to ocenę zagrożeń wywołanych przez szkodliwe patogeny oraz błędy w stosowaniu technologii przechowalniczych we wszystkich fazach przechowywania produktów rolnych. Poznasz też sposoby eliminacji tych zagrożeń i zmniejszania wywoływanych przez nie strat.

  • Rozwiniesz kompetencje komunikacyjno‑cyfrowe.

  • Dostosujesz tempo i zakres nauki do swoich indywidualnych potrzeb.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

Struktura e‑materiału

E‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z tych części zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.

Wprowadzenie

Przedstawia podstawowe informacje, które ułatwiają użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością e‑materiału.

Materiały multimedialne

Wizualizacja 2D Produkcja i przechowywanie produktów rolnychDaYt7o8huWizualizacja 2D Produkcja i przechowywanie produktów rolnych

Praca z wizualizacją 2D pomoże ci w zdobyciu następujących umiejętności:

  • charakteryzowanie zasad przechowywania i transportu podstawowych w obrocie gospodarczym produktów rolnych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego: ziemniaków, rzepaku, zbóż, pieczarek, mleka, jaj.

Film instruktażowy (tutorial) Technologie przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów rolnychDwB81PeUkFilm instruktażowy (tutorial) Technologie przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów rolnych

Praca z filmem instruktażowym (tutorialem) pomoże ci w zdobyciu następujących umiejętności:

  • opisywanie nowoczesnych i tradycyjnych technologii przechowywania i obiektów przechowalniczych,

  • charakteryzowanie stosowanych obecnie sposobów przedłużania świeżości i bezpiecznego pakowania produktów rolnych.

Dokumentacja interaktywna Organizacja produkcji i sprzedaży produktów rolnychDhbQjk35pDokumentacja interaktywna Organizacja produkcji i sprzedaży produktów rolnych

Praca z filmem edukacyjnym pomoże ci w zdobyciu następujących umiejętności:

  • poprawne wypełnienie dokumentacji niezbędnej w samodzielnym prowadzeniu produkcji rolniczej oraz przechowywania i sprzedaży produktów rolnych,

  • analiza dokumentacji i umiejętność poszukiwania wiedzy niezbędnej do jej poprawnego wypełnienia.

Obudowa dydaktyczna

Interaktywne materiały sprawdzająceD2soVs1swInteraktywne materiały sprawdzające – pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności z warunków przechowywania i sprzedaży produktów rolnych.

Słownik pojęć dla e‑materiałuDo0eEh4NNSłownik pojęć dla e‑materiału – zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.

Przewodnik dla nauczycielaD1C8gOFJFPrzewodnik dla nauczyciela – zawiera wskazówki dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.

Przewodnik dla uczącego sięDK8JnqcnmPrzewodnik dla uczącego się – zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki uczącego się.

Netografia i bibliografiaDYohfoAFMNetografia i bibliografia – stanowi listę materiałów, na podstawie których został opracowany e‑materiał, oraz listę materiałów polecanych do przeczytania w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej warunków przechowywania i sprzedaży produktów rolnych.

Instrukcja użytkowaniaD17eVIU5hInstrukcja użytkowania – objaśnia działanie e‑materiału oraz jego poszczególnych elementów.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

Powiązania między elementami e‑materiału

Materiały multimedialne są powiązane ze sobą i z poszczególnymi elementami obudowy dydaktycznej. Wątki zasygnalizowane w filmie instruktażowym, zostały rozwinięte w wizualizacji 2D i tekstowych materiałach informacyjnych.

Każdy materiał multimedialny jest także powiązany z odpowiednio dobranymi interaktywnymi materiałami sprawdzającymi:

  • wizualizacja 2D Produkcja i przechowywanie produktów rolnych z 7 ćwiczeniami,

  • film instruktażowy (tutorial) Technologie przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów rolnych z 2 ćwiczeniami,

  • dokumentacja interaktywna Organizacja produkcji i sprzedaży produktów rolnych z 4 ćwiczeniami.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

4

Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia

E‑materiał służy do pracy zarówno w warunkach szkolnych, jak i domowych. Podczas samodzielnej pracy z niniejszym e‑materiałem możesz wykorzystać zawarte w nim multimedia do rozwiązania różnorodnych problemów i zadań.

Wizualizacja 2D Produkcja i przechowywanie produktów rolnych

Mapa pojęć. Na podstawie wizualizacji wybierz jedno z podanych zagadnień i opracuj je w formie mapy pojęć.

  • temat I – warunki przechowywania ziemniaków,

  • temat II – warunki przechowywania pieczarek,

  • temat III – warunki przechowywania rzepaku,

  • temat IV – warunki przechowywania zboża,

  • temat V – warunki przechowywania mleka,

  • temat VI – warunki przechowywania jaj.

Po zakończeniu pracy umieść mapę na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej w formacie JPG lub PDF. Poproś kolegów i koleżanki o przygotowanie oceny koleżeńskiej: czy twoja mapa jest rzetelna merytorycznie, ma formę ułatwiającą zapamiętywanie oraz ciekawą szatę graficzną.

Film instruktażowy (tutorial) Technologie przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów rolnych

Quiz. Na podstawie obejrzanego filmu Technologie przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów rolnych przygotuj 15 pytań testowych, korzystając z narzędzia do przygotowywania testów zamieszczonego na ZPE.

Dokumentacja interaktywna Organizacja produkcji i sprzedaży produktów rolnych

Zapoznaj się z wnioskami zamieszczonymi w dokumentacji interaktywnej, a następnie wykonaj ćwiczenia znajdujące się w tej sekcji.

Interaktywne materiały sprawdzające

Każdy z materiałów multimedialnych jest powiązany z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami, wykonaj je, aby sprawdzić swoją wiedzę po uważnym zapoznaniu się z multimedium. Możesz także najpierw zaznajomić się kolejno ze wszystkimi materiałami multimedialnymi i dopiero później wykonać wszystkie ćwiczenia. Ponadto każde ćwiczenie zawiera informację zwrotną, dzięki której będziesz wiedzieć, co już wiesz, a jakie wiadomości musisz jeszcze uzupełnić.

Netografia i bibliografia

Warto patrzeć szerzej i zapoznać się ze źródłami, na podstawie których przygotowano ten e‑materiał. Znajdziesz je w zakładce Netografia i bibliografia. Dzięki nim będziesz pogłębiać i doskonalić wiedzę na temat warunków przechowywania produktów rolnych zdobytą na zajęciach.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

5

Wymagania techniczne

Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z przewodnika oraz innych zasobów platformy www.zpe.gov.pl.

System operacyjny:

  • Windows 7 lub nowszy

  • OS X 10.11.6 lub nowszy

  • GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3 GB RAM

Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:

  • Chrome w wersji 69.0.3497.100

  • Firefox w wersji 62.0.2

  • Safari w wersji 11.1

  • Opera w wersji 55.0.2994.44

  • Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0

  • Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124

Urządzenia mobilne:

  • 2 GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym

  • tablet/smartfon z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym), np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści