Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Cele uczącego sięCele uczącego się
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Powiązania między elementami e‑materiałuPowiązania między elementami e‑materiału
Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształceniaWskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia
Wymagania techniczneWymagania techniczne
Cele uczącego się
Poznasz treści, które pozwalają na osiągnięcie, zgodnie z podstawą programową, celów kształcenia w zawodach: rolnik (kod cyfrowy zawodu 601003), technik agrobiznesu (kod cyfrowy zawodu 331402) i technik rolnik (kod cyfrowy zawodu 314207), ponieważ tematyka e‑materiału służy przygotowaniu absolwenta do profesjonalnego wykonywania zadań zawodowych.
Przedstawisz najważniejsze informacje dotyczące głównych zasad przechowywania i sprzedaży produktów rolnych oraz typowych przyczyny powstawania strat w czasie przechowywania produktów rolnych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Umożliwi ci to ocenę zagrożeń wywołanych przez szkodliwe patogeny oraz błędy w stosowaniu technologii przechowalniczych we wszystkich fazach przechowywania produktów rolnych. Poznasz też sposoby eliminacji tych zagrożeń i zmniejszania wywoływanych przez nie strat.
Rozwiniesz kompetencje komunikacyjno‑cyfrowe.
Dostosujesz tempo i zakres nauki do swoich indywidualnych potrzeb.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Struktura e‑materiału
E‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z tych części zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje, które ułatwiają użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością e‑materiału.
Materiały multimedialne
Wizualizacja 2D Produkcja i przechowywanie produktów rolnychWizualizacja 2D Produkcja i przechowywanie produktów rolnych
Praca z wizualizacją 2D pomoże ci w zdobyciu następujących umiejętności:
charakteryzowanie zasad przechowywania i transportu podstawowych w obrocie gospodarczym produktów rolnych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego: ziemniaków, rzepaku, zbóż, pieczarek, mleka, jaj.
Film instruktażowy (tutorial) Technologie przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów rolnychFilm instruktażowy (tutorial) Technologie przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów rolnych
Praca z filmem instruktażowym (tutorialem) pomoże ci w zdobyciu następujących umiejętności:
opisywanie nowoczesnych i tradycyjnych technologii przechowywania i obiektów przechowalniczych,
charakteryzowanie stosowanych obecnie sposobów przedłużania świeżości i bezpiecznego pakowania produktów rolnych.
Dokumentacja interaktywna Organizacja produkcji i sprzedaży produktów rolnychDokumentacja interaktywna Organizacja produkcji i sprzedaży produktów rolnych
Praca z filmem edukacyjnym pomoże ci w zdobyciu następujących umiejętności:
poprawne wypełnienie dokumentacji niezbędnej w samodzielnym prowadzeniu produkcji rolniczej oraz przechowywania i sprzedaży produktów rolnych,
analiza dokumentacji i umiejętność poszukiwania wiedzy niezbędnej do jej poprawnego wypełnienia.
Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające – pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności z warunków przechowywania i sprzedaży produktów rolnych.
Słownik pojęć dla e‑materiałuSłownik pojęć dla e‑materiału – zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela – zawiera wskazówki dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się – zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki uczącego się.
Netografia i bibliografiaNetografia i bibliografia – stanowi listę materiałów, na podstawie których został opracowany e‑materiał, oraz listę materiałów polecanych do przeczytania w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej warunków przechowywania i sprzedaży produktów rolnych.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania – objaśnia działanie e‑materiału oraz jego poszczególnych elementów.
- Wprowadzenie
- Produkcja i przechowywanie produktów rolnych
Wizualizacja 2D
- Technologie przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów rolnych
Film instruktażowy (tutorial)
- Organizacja produkcji i sprzedaży produktów rolnych
Dokumentacja interaktywna
- Interaktywne materiały sprawdzające
- Słownik pojęć dla e-materiału
- Przewodnik dla nauczyciela
- Netografia i bibliografia
- Instrukcja użytkowania
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Powiązania między elementami e‑materiału
Materiały multimedialne są powiązane ze sobą i z poszczególnymi elementami obudowy dydaktycznej. Wątki zasygnalizowane w filmie instruktażowym, zostały rozwinięte w wizualizacji 2D i tekstowych materiałach informacyjnych.
Każdy materiał multimedialny jest także powiązany z odpowiednio dobranymi interaktywnymi materiałami sprawdzającymi:
wizualizacja 2D Produkcja i przechowywanie produktów rolnych z 7 ćwiczeniami,
film instruktażowy (tutorial) Technologie przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów rolnych z 2 ćwiczeniami,
dokumentacja interaktywna Organizacja produkcji i sprzedaży produktów rolnych z 4 ćwiczeniami.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia
E‑materiał służy do pracy zarówno w warunkach szkolnych, jak i domowych. Podczas samodzielnej pracy z niniejszym e‑materiałem możesz wykorzystać zawarte w nim multimedia do rozwiązania różnorodnych problemów i zadań, a także do przygotowania się do egzaminu zawodowego.
Wizualizacja 2D Produkcja i przechowywanie produktów rolnych
Mapa pojęć. Na podstawie wizualizacji wybierz jedno z podanych zagadnień i opracuj je w formie mapy pojęć.
temat I – warunki przechowywania ziemniaków,
temat II – warunki przechowywania pieczarek,
temat III – warunki przechowywania rzepaku,
temat IV – warunki przechowywania zboża,
temat V – warunki przechowywania mleka,
temat VI – warunki przechowywania jaj.
Po zakończeniu pracy umieść mapę na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej w formacie JPG lub PDF. Poproś kolegów i koleżanki o przygotowanie oceny koleżeńskiej: czy twoja mapa jest rzetelna merytorycznie, ma formę ułatwiającą zapamiętywanie oraz ciekawą szatę graficzną.
Film instruktażowy (tutorial) Technologie przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów rolnych
Quiz. Na podstawie obejrzanego filmu Technologie przechowywania i przygotowania do sprzedaży produktów rolnych przygotuj 15 pytań testowych, korzystając z narzędzia do przygotowywania testów zamieszczonego na ZPE.
Dokumentacja interaktywna Organizacja produkcji i sprzedaży produktów rolnych
Zapoznaj się z wnioskami zamieszczonymi w dokumentacji interaktywnej, a następnie wykonaj ćwiczenia znajdujące się w tej sekcji.
Interaktywne materiały sprawdzające
Każdy z materiałów multimedialnych jest powiązany z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami, wykonaj je, aby sprawdzić swoją wiedzę po uważnym zapoznaniu się z multimedium. Możesz także najpierw zaznajomić się kolejno ze wszystkimi materiałami multimedialnymi i dopiero później wykonać wszystkie ćwiczenia. Ponadto każde ćwiczenie zawiera informację zwrotną, dzięki której będziesz wiedzieć, co już wiesz, a jakie wiadomości musisz jeszcze uzupełnić.
Netografia i bibliografia
Warto patrzeć szerzej i zapoznać się ze źródłami, na podstawie których przygotowano ten e‑materiał. Znajdziesz je w zakładce Netografia i bibliografia. Dzięki nim będziesz pogłębiać i doskonalić wiedzę na temat warunków przechowywania produktów rolnych zdobytą na zajęciach.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z przewodnika oraz innych zasobów platformy www.zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy
OS X 10.11.6 lub nowszy
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3 GB RAM
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100
Firefox w wersji 62.0.2
Safari w wersji 11.1
Opera w wersji 55.0.2994.44
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124
Urządzenia mobilne:
2 GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym
tablet/smartfon z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym), np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści