E-materiały do kształcenia zawodowego

Warunki przechowywania i sprzedaży produktów rolnych

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – rolnik 601003

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik agrobiznesu 331402

ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej – technik rolnik 314207

Organizacja produkcji i sprzedaży produktów rolnych

DOKUMENTACJA INTERAKTYWNA

Instrukcja korzystania z dokumentacji interaktywnej
R5a0jc8t4DhEs
Nagranie (plik dźwiękowy) tożsame z instrukcją korzystania z dokumentacji interaktywnej.

Dokumentacja interaktywna Organizacja produkcji i sprzedaży produktów rolnych pozwoli ci zapoznać się z przykładami poprawnie wypełnionych dokumentów używanych w organizacji produkcji i sprzedaży produktów rolnych. Zawiera wzory następujących dokumentów, które wybierzesz z menu:

  • list przewozowy,

  • wniosek o certyfikację integrowanej produkcji roślin,

  • wniosek o certyfikację ekologicznego gospodarstwa rolnego,

  • wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,

  • wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej.

W każdym dokumencie na zakładkach w postaci strzałek widnieje znak zapytania. Gdy najedziesz kursorem na zakładkę, wyświetli się informacja dotycząca danego elementu. Po kliknięciu zakładki odczytasz pogłębione objaśnienie lub wskazówkę dotyczącą wypełnienia danego pola. Po wykonaniu ćwiczeń, które znajdziesz w czerwonych ramkach, uzyskasz informację zwrotną na temat poprawności rozwiązania. W przypadku popełnienia błędu otrzymasz dalsze wskazówki. Samodzielnie wypełnić można dokumenty: Przykładowa ewidencja sprzedaży; Podatkowa księga przychodów i rozchodów dla gospodarstw rolnych; Limity rocznej sprzedaży w rolniczym handlu detalicznym.

1
R118BwmvPmuRG1
Dokumentacja dotycząca organizacji produkcji i sprzedaży produktów rolnych
Źródło: Contentplus.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

List przewozowy

Dokument zawiera nagrania (pliki dźwiękowe), których treść jest tożsama z treścią zamieszczoną poniżej.

List przewozowy jest zazwyczaj sporządzany wspólnie przez nadawcę przesyłki i przewoźnika. Przewoźnik potwierdza na liście fakt przyjęcia przesyłki do transportu, a następnie wydaje nadawcy towaru kopię tego listu. List stanowi także dowód zawarcia umowy przewozu. Poza podstawowymi danymi (dane nadawcy, dostawcy i odbiorcy), zawiera również cenę jednostkową towaru oraz inne wskazania i oświadczenia wymagane albo dopuszczone zgodnie z przepisami ze względu na warunki danej umowy lub sposób rozliczeń.
Szczególnie w transporcie produktów rolnych poza granice Polski listy przewozowe dzielą się na: konosament (ang. Bill of Lading, B/L) – stosowany w transporcie morskim, listy przewozowe CIM oraz SMGS – stosowane w transporcie kolejowym, list przewozowy AWB (ang. Air Waybill) – stosowany w transporcie lotniczym, list przewozowy CMR – stosowany w transporcie drogowym. Listy przewozowe zazwyczaj przygotowuje się w czterech egzemplarzach, które charakteryzują się różnymi kolorami. Oryginał (kolor niebieski) – przekazywany jest do odbiorcy. Wtórnik (kolor czerwony) – należy do nadawcy. Ceduła (kolor zielony) – przekazywany jest dla przewoźnika; służy do pokwitowania odbioru. Grzbiet (kolor czarny) – pozostaje w miejscu nadania do celów administracyjnych.

Oto instrukcja do wypełnienia dokumentu:

W rubryce „Nadawca” należy podać dane firmy, osoby czy gospodarstwa, które nadaje ładunek.

W rubryce „Odbiorca” należy wpisać, kto jest odbiorcą ładunku.

W rubryce „Miejsce przeznaczenia” należy podać dokładny adres, na który ładunek ma zostać dostarczony.

W rubryce „Miejsce i data załadunku” należy podać datę oraz dokładny adres załadunku ładunku.

W rubryce „Załączone dokumenty” należy wypisać dokumenty towarzyszące dostawie: zamówienie, specyfikację itp.

W rubryce „Przewoźnik” należy podać przewoźnika, który przetransportuje ładunek.

W rubryce „Numer rejestracyjny” należy podać numery rejestracyjne pojazdu i naczepy, które przewożą towar.

W rubryce „Imię i nazwisko kierowcy” należy podać dane osoby kierującej pojazdem, którym transportowany jest ładunek.

W rubryce „Zastrzeżenia przewoźnika” należy wpisać wszelkie uwagi przewoźnika, np. uszkodzenia opakowań widoczne gołym okiem.

W rubryce „Uwagi” należy odnotować wszelkie zastrzeżenia i nieprawidłowości, jakie ewentualnie może zauważyć odbiorca ładunku.

W rubryce „Rodzaj towaru, ilość sztuk, sposób pakowania” należy dokładnie określić rodzaj i ilość towaru.

W rubryce „Waga brutto” należy podać wagę brutto przewożonego ładunku.

W rubryce „Objętość” należy podać objętość przewożonego ładunku. W praktyce rzadko podaje się rzeczywistą objętość towaru.

W rubryce „Wystawiono w” należy podać miejsce wystawienia listu przewozowego.

W rubryce „Dnia” należy podać dzień wystawienia listu przewozowego.

Rubryki „Podpis i stempel nadawcy”, „Podpis i stempel przewoźnika” oraz „Podpis i stempel odbiorcy” należy uzupełnić o odpowiednie podpisy i stemple.

Poniżej zamieszczono wzór listu przewozowego.

R14h9dh0Ph39t

Przycisk umożliwiający pobranie pliku: Wzór listu przewozowego.

Plik PDF o rozmiarze 77.09 KB w języku polskim

Wniosek o certyfikację integrowanej produkcji roślin

Dokument zawiera nagrania (pliki dźwiękowe), których treść jest tożsama z treścią zamieszczoną poniżej.

Integrowana produkcja roślin wymaga stosowania do ochrony roślin środków jak najmniej szkodliwych dla środowiska, ludzi i zwierząt z wykorzystaniem nowoczesnych technologii i metod biologicznych w uprawie i nawożeniu. Wymagania dla poszczególnych upraw w integrowanej produkcji są opisane w odpowiednich metodykach. Zawierają one zasady i praktyczne wskazówki z zakresu: planowania i zakładania uprawy, nawożenia, doboru odmian, nawadniania, pielęgnacji i ochrony plantacji przed chorobami, szkodnikami, przechowywania płodów rolnych oraz zasad stosowania środków ochrony roślin.

Oto instrukcja do wypełnienia dokumentu:

Pierwsza rubryka do uzupełnienia to „Numer producenta”. By uzyskać numer producenta, należy wystąpić do oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z wnioskiem o wpisanie do ewidencji producentów. Numer identyfikacyjny producenta nadawany jest na podstawie przepisów Ustawy z dnia 18 grudnia 2003 roku o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności (Dz.U. z 2004 r. Nr 10, poz. 76 ze zm.).

Druga rubryka do uzupełnienia to „Numer ARiMR”. Każdy producent będący posiadaczem zwierząt lub zainteresowany otrzymaniem różnorodnych środków z Unii Europejskiej, poprzez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) lub Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR), jest zobowiązany do uzyskania numeru identyfikacyjnego oraz wpisu do krajowego systemu ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności. Nadawany przez ARiMR numer identyfikacyjny składa się z dziewięciu cyfr, jest niepowtarzalny, nie przechodzi na następcę prawnego oraz należy się nim posługiwać w kontaktach z ARiMR oraz KOWR.

W kolejnych rubrykach należy uzupełnić dane producenta: dane osobowe lub nazwę firmy, dane kontaktowe, PESEL (w przypadku osoby fizycznej) lub NIP (w przypadku działalności gospodarczej lub spółki), adres do korespondencji, adres zameldowania, adres gospodarstwa, dane wnioskodawcy dotyczące powierzchni użytków rolnych gospodarstwa o powierzchni użytków rolnych przeznaczonych na produkcję IPR. Należy także opisać lub załączyć szkic dojazdu do gospodarstwa.

Kolejne rubryki dotyczące między innymi danych producenta, informacji o gospodarstwie i uprawianych roślinach należy uzupełnić zgodnie z informacjami zawartymi w dokumencie.

Poniżej wyjaśniono kilka pojęć umieszczonych w dokumencie, które mogą być niezrozumiałe.

Jednostka certyfikująca jest to jednostka dokonująca certyfikacji, niezależna od producentów, ich upoważnionych przedstawicieli lub importerów. Jednostka certyfikująca w rolnictwie ekologicznym wydaje certyfikaty produktom ekologicznym po sprawdzeniu, czy ich producenci prowadzą uprawy i/lub hodowlę odpowiadające normom ekologicznym.

Rolnictwo IPR, inaczej system integrowanej produkcji, umożliwia uzyskanie płodów rolnych o najwyższych wartościach biologicznych i odżywczych oraz bezpiecznych dla zdrowia ludzi. Produkty roślinne poddawane są ścisłej kontroli pod kątem pozostałości środków ochrony roślin, nawozów oraz innych substancji niebezpiecznych dla zdrowia.

Poniżej zamieszczono wzór wniosku o certyfikację integrowanej produkcji roślin.

R1GKhptMIS0HE

Przycisk umożliwiający pobranie pliku: Wzór wniosku o certyfikację integrowanej produkcji roślin.

Plik PDF o rozmiarze 262.34 KB w języku polskim

Wniosek o certyfikację ekologicznego gospodarstwa rolnego

Dokument zawiera nagrania (pliki dźwiękowe), których treść jest tożsama z treścią zamieszczoną poniżej.

Producent żywności może przestawić swoją produkcję na metody ekologiczne (organiczne, biologiczne). Oznacza to, że nie będzie mógł używać chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, zapraw nasiennych, sztucznych koncentratów, organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO), pasz przemysłowych czy promieni jonizujących. Certyfikacji podlegają: ekologiczne gospodarstwa rolne, przetwórstwo produktów rolnictwa ekologicznego (producenci żywności ekologicznej), producenci pasz ekologicznych, a także zbiór ze stanu naturalnego, wprowadzanie na rynek oraz import produktów ekologicznych z krajów trzecich.
Przestawianie na ekologiczny system gospodarowania najlepiej zacząć od płodozmianu. Układając płodozmian, obok właściwości stanowiska i możliwości wykorzystania uprawianych roślin, należy uwzględnić zaopatrzenie roślin następczych w azot, ograniczenie zachwaszczenia oraz zapobieganie nasileniu występowania szkodników i chorób roślin uprawnych. Należy też wybrać jednostkę certyfikującą i zgłosić się do niej. Wykaz upoważnionych jednostek certyfikujących w Polsce znajduje się na stronie MRiRW. Po wybraniu jednostki certyfikującej należy dokonać zgłoszenia przejścia na produkcję ekologiczną. Po zgłoszeniu gospodarstwa rolnik otrzyma szczegółowe informacje dotyczące trybu kontroli i opłat. Od maja do września, w terminie uzgodnionym z rolnikiem, jednostka certyfikująca przeprowadzi kontrolę zgodności prowadzonej produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego. W przypadku produkcji roślinnej procesowi konwersji podlegają grunty. Okres przestawiania (konwersji) gruntów dla upraw rocznych wynosi 24 miesiące. Dla upraw wieloletnich, takich jak sady czy plantacje jagodowe, to 36 miesięcy.

Poniżej zamieszczono wzór wniosku o certyfikację ekologicznego gospodarstwa rolnego

R1NSLIePCni6M

Przycisk umożliwiający pobranie pliku: Wzór wniosku o certyfikację ekologicznego gospodarstwa rolnego.

Plik PDF o rozmiarze 245.99 KB w języku polskim

Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Dokument zawiera nagrania (pliki dźwiękowe), których treść jest tożsama z treścią zamieszczoną poniżej.

Urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej podlega każdy zakład, który produkuje lub sprzedaje żywność niepochodzącą od zwierząt, sprzedaje produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie podlegają kontroli weterynaryjnej, bądź produkuje lub sprzedaje żywność, która zawiera zarówno środki spożywcze niezwierzęce, jak i produkty zwierzęce.

Oto instrukcja do wypełnienia dokumentu:

Wniosek składa się co najmniej 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności.

W zależności od typu działalności przedsiębiorca musi zgłosić zakład, a sanepid ten zakład zatwierdzić. Zatwierdzenie zakładu to kontrola sanepidu, który sprawdzi, czy zakład spełnia określone normy sanitarne wynikające z przepisów unijnych.

Można uzyskać wpis bez konieczności zatwierdzania zakładu, jeśli prowadzi się konkretne typy działalności, takie jak: produkcja i sprzedaż małej ilości plonów rolnych na targu lub w lokalnym sklepie (dostawy bezpośrednie), gospodarstwo agroturystyczne, wysyłkowa sprzedaż żywności, w tym przez internet, produkcja pierwotna, czyli uprawa roślin lub chowu i hodowli zwierząt dla produktów pierwotnych (na przykład zbóż, owoców i warzyw, jaj, surowego mleka, miodu). Dotyczy to też łowiectwa, rybołówstwa i zbierania runa leśnego.

W przypadku produkcji pierwotnej roślinności (prowadzenia gospodarstwa rolnego) lub dostaw bezpośrednich nadzór Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczy jakości używanej wody, odpowiedniego do zagrożeń i skali dokumentowania produkcji, obowiązku rejestracji działalności, poświadczenia stanu zdrowia personelu oraz przestrzegania zasad higieny.

Poniżej zamieszczono wzór wniosku o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

R1SVWBYYFwHMR

Przycisk umożliwiający pobranie pliku: Wzór wniosku o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Plik PDF o rozmiarze 36.98 KB w języku polskim

Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej

Dokument zawiera nagrania (pliki dźwiękowe), których treść jest tożsama z treścią zamieszczoną poniżej.

Każdy, kto produkuje i sprzedaje produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (żywność złożoną), w celu dokonania rejestracji rolniczego handlu detalicznego powinien złożyć wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów. Wniosek ten składa się do właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii w formie pisemnej w terminie co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.

Oto instrukcja do wypełnienia dokumentu:

Nie potrzebujesz zatwierdzenia, jeśli zajmujesz się transportem, produkcją podstawową i rolniczym handlem detalicznym. Zakład musi zarejestrować m.in.: producent żywność na rynek lokalny, tzw. działalność MLO – marginalna, lokalna i ograniczona, sprzedaż bezpośrednia lub rolniczy handel detaliczny, firma pośrednicząca w obrocie żywnością bez jej magazynowania; producent tzw. żywności złożonej, w skład której wchodzą zarówno środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego, jak i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (np. lody na bazie mleka w proszku, zupy, mrożonki mięsno‑warzywne), przeznaczone do eksportu na rynki państw trzecich, firma składująca produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie muszą być przechowywane w pomieszczeniach o kontrolowanej temperaturze, przedsiębiorstwo zajmujące się konfekcjonowaniem miodu i produktów pszczelarskich – nalewaniem ich do różnej wielkości słoików, przedsiębiorstwo zajmujące się usługowo transportem żywności pochodzenia zwierzęcego, skup dziczyzny, ferma kur niosek lub skup jaj konsumpcyjnych od producentów.

Poniżej zamieszczono wzór wniosku o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej.

R4tLuUEVeFG8n

Przycisk umożliwiający pobranie pliku: Wzór wniosku o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej.

Plik PDF o rozmiarze 191.38 KB w języku polskim

Przykładowa ewidencja sprzedaży

Dokument zawiera nagrania (pliki dźwiękowe), których treść jest tożsama z treścią zamieszczoną poniżej.

Rolnik, który prowadzi rolniczy handel detaliczny musi przechowywać dokumentację ilości żywności sprzedanej w jego gospodarstwie w danym roku kalendarzowym. Dokumentację prowadzi się oddzielnie dla kolejnych lat kalendarzowych. Dokumentacja musi zawierać numery kolejnych wpisów, datę sprzedaży partii żywności oraz rodzaj i ilość sprzedanej żywności.

Poniżej zamieszczono przykładową ewidencję sprzedaży.

RORBmNVnIOxuE

Przycisk umożliwiający pobranie pliku: Przykładowa ewidencja sprzedaży.

Plik PDF o rozmiarze 86.46 KB w języku polskim

Limity rocznej sprzedaży w rolniczym handlu detalicznym część pierwsza

Dokument zawiera nagrania (pliki dźwiękowe), których treść jest tożsama z treścią zamieszczoną poniżej.

Dane z ewidencji sprzedaży nie mogą przekroczyć maksymalnego poziomu określonego ustawa dla rolniczego handlu detalicznego. W pierwszej tabeli limity dotyczą surowców pochodzenia roślinnego, czyli zbóż, warzyw, owoców, ziół, grzybów. W drugiej tabeli limity dotyczą żywności pochodzenia roślinnego oraz żywności, która zawiera surowce pochodzenia roślinnego i produkty pochodzenia zwierzęcego.

Poniżej zamieszczono dokument zawierający limity rocznej sprzedaży w rolniczym handlu detalicznym.

R1PGcaVGXTPBP

Przycisk umożliwiający pobranie pliku: Limity rocznej sprzedaży w rolniczym handlu detalicznym ewidencję sprzedaży.

Plik PDF o rozmiarze 114.57 KB w języku polskim

Podatkowa księga przychodów i rozchodów dla gospodarstw rolnych

Dokument zawiera nagrania (pliki dźwiękowe), których treść jest tożsama z treścią zamieszczoną poniżej.

Księga oraz dokumenty, na których podstawie dokonuje się w niej zapisów, muszą znajdować się w miejscu zamieszkania rolnika lub w biurze rachunkowym, które prowadzi księgę na zlecenie rolnika.

Oto instrukcja do wypełnienia dokumentu:

W rubryce „Lp.” wpisuje się numer zapisu do księgi. Tym samym numerem należy oznaczyć dowód stanowiący podstawę dokonania zapisu: fakturę, paragon itp.

W rubryce „Data zdarzenia gospodarczego” należy wpisywać datę poniesienia wydatku, otrzymania towaru lub uzyskania przychodu albo datę zestawienia sprzedaży.

W rubryce „Numer dowodu księgowego” wpisuje się numer faktury, numer zestawienia faktur lub innego dowodu transakcji.

W rubryce „Przychód” wpisuje się przychody np. ze sprzedaży wyrobów, towarów lub usług.

W rubryce „Wydatki (koszty)” należy wpisać koszty, np. zakup materiałów lub towarów według cen zakupu, koszty uboczne związane z zakupem, np. koszty dotyczące transportu, załadunku i wyładunku, ubezpieczenia w drodze. Czynsz za lokal, opłatę za energię elektryczną, gaz, wodę, centralne ogrzewanie, opłatę za telefon, zakup paliw, wydatki na remonty.

W rubryce „Koszty działalności badawczo‑rozwojowej, o których mowa w artykule 26e ustawy o podatku dochodowym - opis” należy wpisać koszty działalności badawczo‑rozwojowej, niezależnie od tego, jaka ich część będzie odliczona od podstawy opodatkowania.

W rubryce  „Koszty działalności badawczo‑rozwojowej, o których mowa w artykule 26e ustawy o podatku dochodowym - złotówki i grosze” należy wpisać koszty działalności badawczo‑rozwojowej, niezależnie od tego, jaka ich część będzie odliczona od podstawy opodatkowania.

W rubryce „Uwagi” wpisujemy uwagi co do treści zapisów w pozostałych kolumnach, ale też pobrane zaliczki.

Poniżej zamieszczono wzór podatkowej księgi przychodów i rozchodów dla gospodarstw rolnych.

RzBcWZ5PCRldO

Przycisk umożliwiający pobranie pliku: Wzór podatkowej księgi przychodów i rozchodów dla gospodarstw rolnych.

Plik PDF o rozmiarze 74.50 KB w języku polskim

Rejestr działalności rolnośrodowiskowej lub działalności ekologicznej

Dokument zawiera nagrania (pliki dźwiękowe), których treść jest tożsama z treścią zamieszczoną poniżej.

Posiadanie i prowadzenie Rejestru jest jednym z wymogów dotyczących przyznania płatności rolno‑środowiskowo‑klimatycznej i płatności ekologicznej. Rolnik/zarządca ma obowiązek przechowywać Rejestr przez cały okres trwania zobowiązania. Rejestr prowadzi się w odniesieniu do gruntów objętych zobowiązaniem. Zawiera wykaz przeprowadzonych działań agrotechnicznych, w tym zastosowania nawozów i wykonania zabiegów przy użyciu środków ochrony roślin, wypasów zwierząt, wykonania koszenia.

Oto instrukcja do wypełnienia dokumentu:

W rubryce „Podmiot” należy wpisać nazwisko i imię osoby, która ubiega się o przyznanie płatności, a w przypadku osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej – jej pełną nazwę.

W rubryce „Numer identyfikacyjny” wpisujemy 9‑cyfrowy numer identyfikacyjny nadany na podstawie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.

W rubryce „Pakiety/warianty realizowane w gospodarstwie” wpisujemy numery i nazwy pakietów oraz numery i nazwy wariantów realizowanych w gospodarstwie dla Działania rolno‑środowiskowo‑klimatycznego lub Rolnictwa ekologicznego.

Wykaz działań agrotechnicznych. Wpisów dokonuje się na bieżąco oraz chronologicznie, jednak nie później niż w ciągu 14 dni od wykonania danej czynności agrotechnicznej, zastosowania nawozów oraz środków ochrony roślin. Zapisy w rejestrze powinny zawsze odzwierciedlać stan faktyczny na danej działce rolnej. Rejestr może być też prowadzony w formie elektronicznej.

Oto instrukcja do wypełnienia dokumentu:

Wypełnianie rejestru w danym roku zobowiązania rozpoczynamy w dniu wykonania pierwszego zabiegu wynikającego z realizacji podjętego zobowiązania rolno‑środowiskowo‑klimatycznego lub zobowiązania ekologicznego. Wpisy robimy na bieżąco i chronologicznie. Zaleca się prowadzenie zapisów dotyczących poszczególnych działek rolnych na odrębnych stronach.

W rubryce „Rodzaj wykonywanej czynności” należy wpisać rodzaj wykonanej czynności, np.: siew/gatunek rośliny (gatunki roślin), wszystkie zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne, zbiór roślin, uzupełnienie obsady drzew/krzewów, koszenie, usunięcie i złożenie w stogi ściętej biomasy, selektywne i miejscowe niszczenie uciążliwych chwastów z zastosowaniem odpowiedniego sprzętu np. mazaczy herbicydowych, cięcia formujące i sanitarne; cięcia prześwietlające; usuwanie odrostów i samosiewów, bielenie pni; zabezpieczanie pni młodych drzew przed ogryzaniem przez zwierzęta, siew roślin poplonowych – rośliny jare lub jako wsiewki poplonowej/międzyplonu ozimego w rosnące rośliny ozime lub razem z siewem roślin jarych; sprzątnięcie słomy po żniwach; przyoranie biomasy wsiewki poplonowej/międzyplonu ozimego z wyjątkiem uprawy gleby w systemie bezorkowym, przyoranie słomy/obornika; zastosowanie nawożenia; zastosowanie środków ochrony roślin, zabiegi ochrony integrowanej.

Wykaz wykonanych wypasów. W przypadku prowadzenia rejestru w wersji papierowej i braku możliwości przekazania rejestru w wersji elektronicznej, rejestr wypasu krów (wszystkie strony od kwietnia do października oraz Karta wprowadzania danych wraz z podsumowaniem), należy dostarczyć do Biura Powiatowego ARiMR za pośrednictwem aplikacji eWniosekPlus (skan dokumentu dołączony jako załącznik do zmiany do wniosku). Dokument może też być wysłany pocztą lub dostarczony osobiście/za pośrednictwem osób trzecich. Rejestr wypasu może być również złożony poprzez platformę ePUAP lub przesłany za pomocą poczty elektronicznej (E‑mail) na adres mailowy biura powiatowego właściwego ze względu na adres zamieszkania hodowcy.

Oto instrukcja do wypełnienia dokumentu:

W rubryce „Data wypasu” należy wpisać datę wypasu w formacie data/miesiąc/rok. W przypadku gdy trwał on kilka dni należy wpisać datę rozpoczęcia i datę zakończenia wypasu.

W rubryce „Uwagi” należy wpisać wszystkie informacje dotyczące danej czynności, które nie mogły zostać wykazane w innych kolumnach, rodzaj wypasu (wolny/kwaterowy) oraz typ użytkowania działki rolnej (pastwiskowy, kośno‑pastwiskowy, kośny z dopuszczonym wypasem, w przypadku międzyplonów: spasanie wiosenne/jesienne). W przypadku realizacji wypasu na części działki rolnej wskazać: powierzchnię (w hektarach z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku) oraz położenie części, na której prowadzony był wypas (np. południowa części działki).

Poniżej zamieszczono przykładowo wypełniony dokument składający się z: rejestr działalności rolnośrodowiskowej lub działalności ekologicznej, wykazu działań agrotechnicznych oraz wykazu wykonanych wypasów.

RwSYCcrAHcuOd

Przycisk umożliwiający pobranie pliku: Rejestr działalności rolnośrodowiskowej lub działalności ekologicznej, wykaz działań agrotechnicznych oraz wykaz wykonanych wypasów.

Plik PDF o rozmiarze 133.00 KB w języku polskim

Limity rocznej sprzedaży w rolniczym handlu detalicznym część druga

Dokument zawiera nagrania (pliki dźwiękowe), których treść jest tożsama z treścią zamieszczoną poniżej.

Dane z ewidencji sprzedaży nie mogą przekroczyć maksymalnego poziomu określonego ustawa dla rolniczego handlu detalicznego. Limity dotyczą surowców, żywności i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Poniżej zamieszczono dokument zawierający limity rocznej sprzedaży w rolniczym handlu detalicznym dotyczące surowców, żywności i produktów pochodzenia zwierzęcego.

R12CaCvbqdqOi

Przycisk umożliwiający pobranie pliku: Limity rocznej sprzedaży w rolniczym handlu detalicznym dotyczące surowców, żywności i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Plik PDF o rozmiarze 94.06 KB w języku polskim

Dokument do pobrania

RFjH7WMYaQn7T

Dokument do pobrania
Plik PDF o rozmiarze 77.09 KB w języku polskim

Powiązane ćwiczenia