Netografia i bibliografia
Netografia:
Źródło: Strona internetowa GASTROMANIA, Serwis informacyjny branży gastronomicznej (dawniej www.chefstore.pl), https://gastromania.pl/ [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa 1C1 dla gastronomii i hoteli, Kalkulator food cost, https://dla-gastronomii.pl/kalkulator-food-cost [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa zsckrjablon.pl/, PDF, Moduł VII Zastawa i bielizna stołowa, https://zsckrjablon.pl/wp-content/uploads/2020/04/25_7.1_PUG_tresc.pdf Plik pdf o rozmiarze 972 KB w języku polskim [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa gastro.pl, Nowoczesne zarządzanie lokalem gastronomicznym, https://gastro.pl/wp-content/uploads/2019/09/Gastro_katalog_WRZESIEŃ_ONLINE_2019-09-17.pdf Plik pdf o rozmiarze 972 KB w języku polskim [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Unisilver Food Solutions, Food cost i zarządzanie odpadami, https://www.unileverfoodsolutions.pl/wiedza/biznes-gastronomiczny/food-cost.html [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa InsERT Najlepsze programy dla firm, Subiekt nexo – Czym jest cena ewidencyjna i jak ją zmienić?, https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/2824,subiekt-nexo-czym-jest-cena-ewidencyjna-i-jak-ja-zmienic.html [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Jak obliczać cenę i marżę w gastronomii, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/zarzadzanie-lokalem/jak-obliczac-cene-i-marze-w-gastronomii [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Koszty operacyjne w działalności gastronomicznej, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/zarzadzanie-lokalem/koszty-operacyjne-w-dzialalnosci-gastronomicznej [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Dlaczego warto wyliczać koszt surowca w gastronomii, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/zarzadzanie-zaopatrzeniem/food-cost-dlaczego-warto-wyliczac-koszt-surowca-w-gastronomii [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Porada.edu.pl, W jaki sposób należy dekorować stoły bankietowe?, https://porada.edu.pl/w-jaki-sposob-nalezy-dekorowac-stoly-bankietowe/ [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Faktura korygująca - wzór z szerokim omówieniem, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-faktura-korygujaca-wzor-z-omowieniem [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Ewa Szpytko Waszczyszyn, Faktura i jej elementy - wzór z omówieniem, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-faktura-wzor-z-omowieniem [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Faktura VAT marża - wzór z dokładnym omówieniem, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-faktura-vat-marza-wzor-z-omowieniem [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa SAS, Jak obliczyć food cost?, https://www.sas24.pl/blog/169_jak-obliczyc-food-cost [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Biznes.gov.pl, Co to jest NIP, https://www.biznes.gov.pl [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Andrzej Lazarowicz, Nota korygująca - najważniejsze informacje, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-akceptacja-noty-korygujacej [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Krzysztof Ulicki, Zaliczka a zadatek - najistotniejsze różnice!, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zaliczka-a-zadatek-najistotniejsze-roznice [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Nota księgowa (obciążeniowo uznaniowa) - wzór z omówieniem, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-nota-ksiegowa-obciazeniowo-uznaniowa-wzor-z-omowieniem [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa CentrumKas.pl, Co powinno znajdować się na paragonie fiskalnym?, https://www.centrumkas.pl/?pl_co-powinno-znajdowac-sie-na-paragonie-fiskalnym-,200 [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Savoir‑vivre Życie składa się ze szczegółów, Przyjęcie bufetowe, http://www.savoir-vivre.com.pl/?przyjecie-bufetowe,1163 [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Kopalnia Soli Wieliczka, Przyjęcia zasiadane – charakterystyka i najważniejsze zasady. O czym musisz pamiętać?, https://www.kopalnia.pl/kopalnia-wiedzy/przyjecia-zasiadane-charakterystyka-i-najwazniejsze-zasady-o-czym-musisz-pamietac-9xy7 [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Kiedy drukować raporty fiskalne z kasy rejestrującej?, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-kiedy-drukowac-raporty-fiskalne [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa eGospodarka.pl Poradnik Internetu dla Twojej firmy, Kalkulacja cen w lokalu gastronomicznym, https://www.egospodarka.pl/64067,Kalkulacja-cen-w-lokalu-gastronomicznym,1,20,2.html [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Polskie ePłatności, Umowa o świadczenie usług – co powinna zawierać?, https://pep.pl/poradnik/umowa-o-swiadczenie-uslug-co-powinna-zawierac/ [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa Encyklopedia Zarządzania, Usługa, https://mfiles.pl/pl/index.php/Usługa [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa direct.money.pl, Diana Klimowicz, Podatek VAT – czym jest i w jaki sposób jest naliczany?, https://direct.money.pl/artykuly/porady/podatek-vat-czym-jest-i-w-jaki-sposob-jest-naliczany [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa kuchenne, blog, Jakie są rodzaje zastawy stołowej? Poznaj ich odpowiednie zastosowania!, https://kuchenne.pl/pl/n/9 [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Strona internetowa horecanet.pl, Karolina Stępień, Zarządzanie gastronomią poprzez koszty, https://www.horecanet.pl/zarzadzanie-gastronomia-poprzez-koszty/ [dostęp 13.02.2023 r.].
Źródło: Kanał Youtube.com, Kreatornia Zmian, Co to jest jadłospis i jakie układam?, https://www.youtube.com/watch?v=Jl1fjfhkZBg [dostęp 13.02.2023 r.]
Bibliografia:
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Usługi gastronomiczne. Podręcznik Technik żywienia i usług gastronomicznych, WSiP, Warszawa 2020.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów), cz. 1, REA, Warszawa 2007.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów), cz. 2, REA, Warszawa 2008.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Obsługa klientów w gastronomii. Zeszyt ćwiczeń, WSiP, Warszawa 2015.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Organizowanie usług kelnerskich, WSiP, Warszawa 2015.
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Usługi kelnerskie, WSiP, Warszawa 2015.