E-materiały do kształcenia zawodowego

Dokumentacja do realizacji usług gastronomicznych

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych - Technik usług kelnerskich 513102

Netografia i bibliografia

Netografia:

  • Źródło: Strona internetowa GASTROMANIA, Serwis informacyjny branży gastronomicznej (dawniej www.chefstore.pl),  https://gastromania.pl/ [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa 1C1 dla gastronomii i hoteli, Kalkulator food cost,  https://dla-gastronomii.pl/kalkulator-food-cost [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa zsckrjablon.pl/, PDF, Moduł VII Zastawa i bielizna stołowa,  https://zsckrjablon.pl/wp-content/uploads/2020/04/25_7.1_PUG_tresc.pdf Plik pdf o rozmiarze 972 KB w języku polskim [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa gastro.pl, Nowoczesne zarządzanie lokalem gastronomicznym, https://gastro.pl/wp-content/uploads/2019/09/Gastro_katalog_WRZESIEŃ_ONLINE_2019-09-17.pdf Plik pdf o rozmiarze 972 KB w języku polskim [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Unisilver Food Solutions, Food cost i zarządzanie odpadami, https://www.unileverfoodsolutions.pl/wiedza/biznes-gastronomiczny/food-cost.html [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa InsERT Najlepsze programy dla firm, Subiekt nexo – Czym jest cena ewidencyjna i jak ją zmienić?, https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/2824,subiekt-nexo-czym-jest-cena-ewidencyjna-i-jak-ja-zmienic.html [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Jak obliczać cenę i marżę w gastronomii, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/zarzadzanie-lokalem/jak-obliczac-cene-i-marze-w-gastronomii [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Koszty operacyjne w działalności gastronomicznej, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/zarzadzanie-lokalem/koszty-operacyjne-w-dzialalnosci-gastronomicznej [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Dlaczego warto wyliczać koszt surowca w gastronomii, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/zarzadzanie-zaopatrzeniem/food-cost-dlaczego-warto-wyliczac-koszt-surowca-w-gastronomii [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Porada.edu.pl, W jaki sposób należy dekorować stoły bankietowe?, https://porada.edu.pl/w-jaki-sposob-nalezy-dekorowac-stoly-bankietowe/ [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Faktura korygująca - wzór z szerokim omówieniem, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-faktura-korygujaca-wzor-z-omowieniem [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Ewa Szpytko Waszczyszyn, Faktura i jej elementy - wzór z omówieniem, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-faktura-wzor-z-omowieniem [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Faktura VAT marża - wzór z dokładnym omówieniem, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-faktura-vat-marza-wzor-z-omowieniem [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa SAS, Jak obliczyć food cost?, https://www.sas24.pl/blog/169_jak-obliczyc-food-cost [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Biznes.gov.pl, Co to jest NIP, https://www.biznes.gov.pl [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Andrzej Lazarowicz, Nota korygująca - najważniejsze informacje, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-akceptacja-noty-korygujacej [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Krzysztof Ulicki, Zaliczka a zadatek - najistotniejsze różnice!, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zaliczka-a-zadatek-najistotniejsze-roznice [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Nota księgowa (obciążeniowo uznaniowa) - wzór z omówieniem, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-nota-ksiegowa-obciazeniowo-uznaniowa-wzor-z-omowieniem [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa CentrumKas.pl, Co powinno znajdować się na paragonie fiskalnym?, https://www.centrumkas.pl/?pl_co-powinno-znajdowac-sie-na-paragonie-fiskalnym-,200 [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Savoir‑vivre Życie składa się ze szczegółów, Przyjęcie bufetowe, http://www.savoir-vivre.com.pl/?przyjecie-bufetowe,1163 [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Kopalnia Soli Wieliczka, Przyjęcia zasiadane – charakterystyka i najważniejsze zasady. O czym musisz pamiętać?, https://www.kopalnia.pl/kopalnia-wiedzy/przyjecia-zasiadane-charakterystyka-i-najwazniejsze-zasady-o-czym-musisz-pamietac-9xy7 [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Kiedy drukować raporty fiskalne z kasy rejestrującej?, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-kiedy-drukowac-raporty-fiskalne [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa eGospodarka.pl Poradnik Internetu dla Twojej firmy, Kalkulacja cen w lokalu gastronomicznym, https://www.egospodarka.pl/64067,Kalkulacja-cen-w-lokalu-gastronomicznym,1,20,2.html [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Polskie ePłatności, Umowa o świadczenie usług – co powinna zawierać?, https://pep.pl/poradnik/umowa-o-swiadczenie-uslug-co-powinna-zawierac/ [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Encyklopedia Zarządzania, Usługa, https://mfiles.pl/pl/index.php/Usługa [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa direct.money.pl, Diana Klimowicz, Podatek VAT – czym jest i w jaki sposób jest naliczany?, https://direct.money.pl/artykuly/porady/podatek-vat-czym-jest-i-w-jaki-sposob-jest-naliczany [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa kuchenne, blog, Jakie są rodzaje zastawy stołowej? Poznaj ich odpowiednie zastosowania!, https://kuchenne.pl/pl/n/9 [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa horecanet.pl, Karolina Stępień, Zarządzanie gastronomią poprzez koszty, https://www.horecanet.pl/zarzadzanie-gastronomia-poprzez-koszty/ [dostęp 13.02.2023 r.].

  • Źródło: Kanał Youtube.com, Kreatornia Zmian, Co to jest jadłospis i jakie układam?, https://www.youtube.com/watch?v=Jl1fjfhkZBg [dostęp 13.02.2023 r.] 

Bibliografia:

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Usługi gastronomiczne. Podręcznik Technik żywienia i usług gastronomicznych, WSiP, Warszawa 2020.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów), cz. 1, REA, Warszawa 2007.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów), cz. 2, REA, Warszawa 2008.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Obsługa klientów w gastronomii. Zeszyt ćwiczeń, WSiP, Warszawa 2015.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Organizowanie usług kelnerskich, WSiP, Warszawa 2015.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Usługi kelnerskie, WSiP, Warszawa 2015.